Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van afgelopen maand

iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE) en Global X Copper Miners UCITS ETF behoren tot de slechtst presterende ETF's in juli 2024.

Bella Albrecht 07 augustus, 2024 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In juli 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE) EXV3 en Global X Copper Miners UCITS ETF COPX. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct. Het overzicht van de best presterende ETF's over juli vindt u hier.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Belgie verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's voor juli 2024:

1. iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE) EXV3
2. Global X Copper Miners UCITS ETF COPX
3. iShares MSCI Taiwan UCITS ETF ITWN
4. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6
5. Global X Uranium UCITS ETF URNU
6. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) EXV5
7. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF WITS
8. Xtrackers MSCI Nordic UCITS ETF XDN0
9. iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF IFFF
10. EMQQ Emerging Markets Internet UCITS ETF EMQQ 

Morningstar over de slechtst presterende ETF's

 

iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De slechtst presterende ETF in juli was de €193 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE), die 5,99% verloor. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 3,34% op fondsen in de categorie aandelen technologie in juli. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE) met 15,44%, waarmee het ETF in het 58e percentiel binnen zijn categorie staat en ongeveer in lijn is met het rendement van 15,29% van het gemiddelde fonds. De iShares STOXX Europe 600 Technology UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in april 2001, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

Global X Copper Miners UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Met een verlies van 5,17% was de €132 miljoen grote Global X Copper Miners UCITS ETF de op één na slechtst presterende ETF op onze lijst voor juli. De passief beheerde Global X ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 0,68% op fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden steeg de Global X Copper Miners UCITS ETF met 7,49%, waarmee het ETF in het 33e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met 2,41% rendement. De Silver rated Global X Copper Miners UCITS ETF werd gelanceerd in november 2021.

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Taiwan Large-Cap Aandelen

De op twee na slechtst presterende ETF in juli was de €444 miljoen omvattende iShares MSCI Taiwan UCITS ETF, die met 5,16% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, daalde minder dan het gemiddelde verlies van 6,35% op fondsen in de categorie Taiwan large-cap equity. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 29,03% naar het 27e percentiel binnen zijn categorie en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 22,55%. De iShares MSCI Taiwan UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in oktober 2005.

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Industriële Materialen

De €372 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) was de op drie na slechtst presterende ETF in juli, met een verlies van 4,81%. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 2,25% op fondsen in de categorie industriële grondstoffen. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 1,39% en eindigde in het 88e percentiel binnen zijn categorie, waarmee hij onder het gemiddelde rendement van 11,67% over een jaar van de categorie presteerde. De Bronze rated iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) werd gelanceerd in juli 2002.

Global X Uranium UCITS ETF

• Morningstar-rating: N/A
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Op de vijfde plaats stond de €159 miljoen grote Global X Uranium UCITS ETF, die in juli 4,45% verloor. De passief beheerde Global X ETF daalde verder dan de gemiddelde daling van 0,68% voor fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In het afgelopen jaar steeg de Global X Uranium UCITS ETF met 34,20% en eindigde daarmee in het 2e percentiel binnen zijn categorie. Het deed het beter dan het gemiddelde eenjaarsrendement van 2,41% in de categorie. De Global X Uranium UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in april 2022.

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

De op vijf na slechtst presterende ETF in juli was de €117 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE), die 3,97% verloor. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 0,64% op fondsen in de categorie van aandelen in consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) met 4,55%, waarmee het ETF in het 79e percentiel binnen zijn categorie terechtkwam en minder goed presteerde dan het gemiddelde fonds met 2,25%. De iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in juli 2002.

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,18%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Met een verlies van 3,79% was de €768 miljoen grote iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF de zevende slechtst presterende ETF op onze lijst voor juli. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 3,34% op fondsen in de categorie aandelentechnologie. In de afgelopen 12 maanden behaalde de iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF een winst van 35,83%, waarmee het ETF in het 9e percentiel zat binnen zijn categorie en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met een rendement van 15,29%. De iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) houdt rekening met milieu-, sociale en bestuurscriteria. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Xtrackers MSCI Nordic UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,31%
• Morningstar Categorie: Scandinavische aandelen

De achtste slechtst presterende ETF in juli was de €1,1 miljard tellende Xtrackers MSCI Nordic UCITS ETF, die met 2,46% daalde. De Xtrackers ETF, die passief wordt beheerd, presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 0,17% van fondsen in de categorie Nordic Equity. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 24,04% naar het 23e percentiel binnen zijn categorie en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde rendement van 19,68% over een jaar. De Xtrackers MSCI Nordic UCITS ETF, geïntroduceerd in september 2013, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Azië ex-Japan Aandelen

De €733 miljoen tellende iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF was de negende slechtst presterende ETF in juli, met een daling van 2,26%. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 2,52% op fondsen in de categorie Asia ex-Japan equity. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 1,44% en eindigde in het 75e percentiel, waarmee het onder het gemiddelde eenjarige rendement van 4,43% van de categorie presteerde. De iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in oktober 2005.

EMQQ Emerging Markets Internet UCITS ETF

• Morningstar-rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,86%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Op de tiende plaats stond de EMQQ Emerging Markets Internet UCITS ETF met een beheerd vermogen van €135 miljoen, die in juli 2,05% verloor. De passief beheerde HANetf ETF daalde minder dan het gemiddelde verlies van 3,34% op fondsen in de categorie aandelentechnologie voor de maand. In het afgelopen jaar steeg de EMQQ Emerging Markets Internet UCITS ETF met 0,84%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 84e percentiel binnen de categorie aandelen technologie. Het deed het minder goed dan het gemiddelde eenjaarsrendement van de categorie van 15,29%. Het EMQQ Emerging Markets Internet UCITS ETF heeft een Negative Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's binnen zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na vergoedingen zal opleveren.

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten