Dit zijn de 10 best presterende ETF's van afgelopen maand

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en iShares European Property Yield UCITS ETF behoren tot de best presterende ETF's over augustus 2024.

Bella Albrecht 05 september, 2024 | 15:05
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In augustus 2024 waren de best presterende ETF's onder andere de op Indonesische aandelen gerichte Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en het vastgoedfonds iShares European Property Yield UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in België verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

 

De 10 best presterende ETF's over augustus:

1. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF INDO
2. iShares European Property Yield UCITS ETF IPRP
3. VanEck Global Real Estate UCITS ETF TRET
4. iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) EXV2
5. iShares Asia Property Yield UCITS ETF IASP
6. iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) EXV9
7. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) IBZL
8. iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE) EXV4
9. iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE) EXH5
10. iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF IWDP

 

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Indonesië

De €52 miljoen tellende Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF was de best presterende ETF in augustus, met een rendement van 7,36%. Deze Amundi ETF presteerde ruwweg in lijn met de 6,64% winst van het gemiddelde fonds in de Indonesische aandelencategorie van Morningstar voor de maand. In de afgelopen 12 maanden heeft het Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF 1,92% verloren, minder dan het verlies van 5,44% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor het ETF in het 24e percentiel staat. De Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en is geïntroduceerd in maart 2019.

iShares European Property Yield UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,06%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De op één na best presterende ETF in augustus was de €1,6 miljard omvattende iShares European Property Yield UCITS ETF. Deze iShares ETF behaalde een rendement van 5,74% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde Europese vastgoedfonds, dat 2,67% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares European Property Yield UCITS ETF 24,19% rendement geboekt, waarmee deze beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie, dat 19,19% teruggaf, waarmee de ETF in het 11e percentiel staat. De met Neutral beoordeelde iShares European Property Yield UCITS ETF is geïntroduceerd in november 2005.

VanEck Global Real Estate UCITS ETF

• Morningstar-rating: 3 sterren
 Kostenratio: 0,25%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Wereldwijd

De VanEck Global Real Estate UCITS ETF met een vermogen van €289 miljoen euro stond op de derde plaats in de maand met een rendement van 4,44%. De VanEck ETF overtrof het gemiddelde rendement van 2,45% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect wereldwijd in augustus. In de afgelopen 12 maanden is de VanEck ETF 19,53% gestegen, meer dan de 14,05% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 5e percentiel staat. De VanEck Global Real Estate UCITS ETF, geïntroduceerd in april 2011, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Communicatie

Met een rendement van 4,39% nam het €222 miljoen omvattende iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) in augustus de vierde plaats in. De passief beheerde iShares ETF presteerde beter dan het gemiddelde aandelencommunicatiefonds met een rendement van 1,20%. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 20,96%, achter het rendement van 22,77% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 58e percentiel staat voor deze periode. De iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) heeft een Bronze Morningstar Medalist Rating en werd geïntroduceerd in april 2001.

iShares Asia Property Yield UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,59%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Azië

De op vier na best presterende ETF was de €595 miljoen tellende iShares Asia Property Yield UCITS ETF, die in augustus 4,30% won. Deze iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van 3,87% voor fondsen in de categorie Vastgoed - Indirect Azië. In het afgelopen jaar steeg de iShares Asia Property Yield UCITS ETF met 4,41%, ongeveer in lijn met het rendement van 4,93% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het in het 62e percentiel staat. De iShares Asia Property Yield UCITS ETF, geïntroduceerd in oktober 2006, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

De €72 miljoen omvattende iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) was de zesde best presterende Belgische ETF in augustus, met een rendement van 4,16%. Het rendement van deze iShares ETF overtrof de winst van 0,80% van het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie van aandelen in consumptiegoederen en diensten. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is de iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) 3,88% teruggekeerd, waarmee het onder het rendement van 6,27% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee het ETF in het 63e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) met Bronze rating is geïntroduceerd in juli 2002.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)

• Morningstar-rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Brazilië

De op zes na best presterende ETF in augustus was de € 228 miljoen tellende iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist). De passief beheerde iShares ETF behaalde een rendement van 4,14%, ongeveer in lijn met het gemiddelde Braziliaanse aandelenfonds dat 3,70% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is de iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) 0,26% gestegen, waarmee het beter presteerde dan het verlies van 3,14% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 37e percentiel staat. De iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in november 2005.

iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Gezondheidszorg

De €798 miljoen omvattende iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE) stond op de achtste plaats voor de maand met een rendement van 4,12%. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, overtrof de gemiddelde winst van 1,77% van fondsen in de categorie aandelen gezondheidszorg. In de afgelopen 12 maanden heeft het iShares ETF 21,24% teruggegeven, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 10,61%, waardoor het in het 9e percentiel staat voor prestaties. De Silver rated iShares STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (DE) werd geïntroduceerd in april 2001.

iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE)

• Morningstar-rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar-categorie: Aandelen Financiële Diensten

Met een winst van 4,11% stond de iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE) van €275 miljoen in augustus op de negende plaats. Deze iShares ETF presteerde beter dan het gemiddelde rendement van 0,66% van het aandelenfonds voor financiële diensten. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 25,70%, achter het rendement van 27,95% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 69e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in juli 2002, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF

• Morningstar-rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,61%
• Morningstar Categorie: Onroerend goed - indirect wereldwijd

De tiende plek is voor de €1,5 miljard omvattende iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF, die in augustus 4,04% won. Deze iShares ETF versloeg het gemiddelde rendement van 2,45% van fondsen in de categorie vastgoed - indirect wereldwijd. In het afgelopen jaar steeg het iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF met 15,31%, waarmee deze beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 14,05% rendement en in het 25e percentiel terechtkwam. De iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in oktober 2006.

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten