Laag ESG risico portefeuilles doen het beter tijdens crises

ESG risico minimaliseren blijkt een effectief middel tijdens marktcrises, zo leert de geschiedenis.

Valerio Baselli 20 juni, 2024 | 11:12
Facebook Twitter LinkedIn

Bird's eye shot of people in a square

Duurzaam beleggen staat op een kruispunt: als gevolg van het verzet tegen ESG hadden duurzame aandelenfondsen hun eerste jaarlijkse netto-uitstroom in 2023, zowel in de VS als in Europa.

Toch is het misschien nog te vroeg om nu al afscheid te nemen van duurzaam beleggen. In het eerste kwartaal van 2024 veerden de stromen naar 'lichtgroene' Artikel 8 fondsen volgens de SFDR regels in Europa weer op, met €14 miljard aan nieuw geld, zo blijkt uit gegevens van Morningstar. Aan de andere kant hebben 'donkergroene' Artikel 9 fondsen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal geld verloren, met een netto-uitstroom van bijna €4 miljard. Dit suggereert dat beleggers, hoewel de investeringen in gerichte ESG-inspanningen afnemen, nog steeds graag hun geld stoppen in fondsen die risicovolle effecten uitsluiten.

Morningstar Sustainalytics werkte samen met Natixis Investment Managers Solutions aan een analyse van het rendements- en risicogedrag van activa met verschillende ESG Risk Ratings. Zij ontdekten dat portefeuilles met een laag ESG-risico doorgaans een beter onbewerkt en voor risico gecorrigeerd rendement laten zien dan portefeuilles met een hoog ESG-risico - en dat ze beter bestand zijn tegen financiële crises.

 

ESG biedt bescherming tegen neerwaartse risico's tijdens marktcrises

Sustainalytics gebruikte de scenario-analysetool van Morningstar Direct om een serie stresstests uit te voeren op portefeuilles met ESG-risico's tijdens drie crises in het verleden: de subprimecrisis van 2007-2009, de Griekse crisis van 2010 en de Amerikaanse schuldenplafondcrisis van 2011. In alle regio's en voor alle drie de scenario's hadden de portefeuilles met een lager ESG-risico een beter rendement.

Dit komt waarschijnlijk doordat de factoren die de portefeuilles met een lager ESG-risico gemeen hebben met betrekking tot volatiliteit, financiële gezondheid, waarderingsonzekerheid en Economic Moat (houdbaar concurrentievoordeel) neerwaartse bescherming bieden onder deze negatievere economische scenario's, wat suggereert dat portefeuilles met een laag ESG-risico beter bestand zijn tegen financiële crises.

Een laag ESG-risico genereert betere voor risico gecorrigeerde prestaties op de lange termijn
Door het gemiddelde te nemen van de rendementen over de onderzochte periode (december 2014-april 2023), laten de bevindingen zien dat portefeuilles met een lager ESG-risico beter presteren dan hun respectieve regionale portefeuilles met een hoog ESG-risico in alle drie de regio's wat betreft rendement.

Gemiddeld jaarlijks rendement per regio

Bar chart comparing returns of low and high ESG-risk portfolios

 

We bekijken deze rendementen nader per regio:

  • Europa is sinds januari 2015 de meest consistent outperformende regio voor portefeuilles met een laag ESG-risico. De spreiding tussen de portefeuilles met een laag en met een hoog ESG-risico bleef bijna vijf jaar op rij jaar-op-jaar toenemen, afgezien van een lichte daling tussen november 2016 en januari 2017.
  • In Noord-Amerika lijken de twee portefeuilles heel dicht bij elkaar te liggen. De portefeuille met een laag ESG-risico presteerde aanzienlijk beter toen de markt in 2015 daalde, maar het verschil werd kort daarna kleiner en werd zelfs een periode negatief toen de markt in 2018 steeg.
  • Voor de regio Azie-Pacific was de ESG-risicopremie sterk in 2015, waardoor het rendement in andere jaren kon blijven toenemen. Net als in Europa vertraagde de strategie van december 2017 tot januari 2018, maar herwon het momentum tot de  verkoopgolf vanwege covid-19 in maart 2020.

 

Deze extra rendementen gingen over het algemeen niet gepaard met een hoger risico. De grafiek hieronder laat zien dat in vergelijking met portefeuilles met een hoog ESG-risico, de standaarddeviaties van de portefeuilles met een laag ESG-risico ofwel lager zijn, bijvoorbeeld in Europa, de VS en Canada, of vergelijkbaar, bijvoorbeeld in de regio Azië-Pacific.

Terwijl de Verenigde Staten en Canada een kleinere positieve rendementsspreiding hadden in de grafiek hierboven, is het volatiliteitsverschil dat hieronder wordt getoond aanzienlijker - dit benadrukt de neerwaartse bescherming die portefeuilles met een laag ESG-risico bieden. 

 

Gemiddelde jaarlijkse standaarddeviatiie per regioStandard deviations of low- and high ESG risk portfolios

 

Niet elke sector beloont een laag ESG risico

De resultaten geven aan dat beleggen in portefeuilles met een lager ESG-risico vooral lonend is in de sectoren gezondheidszorg, consumentencycli, nutsbedrijven en basismaterialen, met een positief rendementsverschil tussen portefeuilles met een laag en met een hoog ESG-risico in alle regio's. Een lager ESG-risico in de industrie werkt goed in Europa, maar lijkt een neutrale uitkomst te hebben in de VS en Canada en in Azië-Pacific.

In de technologiesector genereert een laag ESG-risico sterke rendementen in Europa (een stijging van 25,9% per jaar) en is licht effectief in Azië-Pacific (een stijging van 2,1%), maar presteert vervolgens ondermaats in de Verenigde Staten en Canada (een daling van 6,9%).

Het cumulatief rendementsverschil per sector tussen portefeuilles met laag en met hoog ESG-risico wordt weergegeven in onderstaande tabel: 

Annualized return spread by sector

Dit zou kunnen komen doordat grote Amerikaanse techbedrijven, verreweg de best presterende in de afgelopen jaren, in feite slecht scoren op ESG-kenmerken: De ESG Risk Ratings voor grote namen zoals Amazon.com [AMZN], Meta [META], of Alphabet [GOOG] zijn geclassificeerd als High. In de meeste gevallen is dit toe te schrijven aan de betrokkenheid van de bedrijven bij controverses.

Lees het volledige rapport: ESG Risk Around the World

Klik hier

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten