Themaweek ESG: is duurzaam beleggen op zijn retour?

Tijdens de themaweek over duurzaam beleggen geven we het antwoord op die vraag en nog veel meer.

Robert van den Oever 17 juni, 2024 | 15:50
Facebook Twitter LinkedIn

ESG investing

Deze week staat bij Morningstar in het teken van duurzaam beleggen. In de afgelopen jaren is beleggen volgens de principes van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur (environmental, social en governance, ESG) sterk gegroeid. De fondsindustrie heeft beleggers die hun geld doelbewust in duurzame fondsen wilden bediend met een ruim aanbod aan nieuwe en gewijzigde duurzame beleggingsfondsen de regelgeving op Europees niveau is verder geprofessionalisserd met nieuwe fasen in het traject van SFDR regels voor de classificatie van groene fondsen, die aanpassingen hebben ondergaan onder invloed van ervaringen uit de fondsindustrie.

Morningstar heeft beoordelingsmethoden ontwikkeld die fondsbeleggers kunnen helpen bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen en het selecteren van duurzame beleggingen, zoals de Morningstar Sustainability Rating en de Carbon Risk Rating.

Maar vorig jaar trad er een kentering op in de markt voor duurzame fondsen; zij noteerden een forse uitstroom, die echter sinds het begin van dit jaar weer is gekeerd naar een netto-instroom. De interesse is niet zozeer minder geworden, maar wel anders van aard, constateert Kitty Ennis, ESG specialist bij Comgest: "Beleggers zijn steeds meer op hun hoede vanwege de intensiteit van alles wat er op hen af komt, vanuit alle mogelijke hoeken van de markt. Wij zien dat beleggers kritischer worden en op zoek zijn naar duidelijkheid en eerlijkheid."

ESG-beleggen is volwassen geworden en de wensen van beleggers veranderen, merken ze bij Comgest: "De verwachtingen zijn nu anders, beleggers hebben complexere en diversere vragen dan voorheen, dat zien we vooral bij mandaten waar klanten hun eigen duurzame agenda opstellen." 

 

ESG regelgeving kan beter

De regelgeving rondom duurzaam beleggen heeft belangrijke stappen gezet met de invoering van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de aanpassingen die daar al in zijn aangebracht. Maar verdere verbeteringen zijn nodig om de huidige beperkingen uit de weg te ruimen en om de impact op de markt en de duurzame doelen van beleggers de maximaliseren, zegt Comgest's Ennis. "Bijvoorbeeld de vereisten voor de Artikel 8 en 9 classificatie kunnen beter, want dat is nu in feite een labelling regime geworden waarbij Artikel 8 en 9 gebruikt worden als marketing tool. Om elk risico van greenwashing te voorkomen zou de Europese Commissie een duidelijk labelling regime moeten ontwikkelen om zeker te stellen dat fondsen binnen een categorie voldoen aan identieke vereisten."

 

Dit kunt u verwachten van het ESG-thema

Andere onderwerpen, naast de ESG fund flows, die in deze themaweek aan de orde komen, zijn onder andere ondergewaardeerde aandelen in windenergie, de aandelen die in de portefeuilles van de best presterende ESG-fondsen voorkomen, en interviews met fondsbeheerders van duurzame beleggingsfondsen over hun portefeuillekeuzes.

ESG fondsen boeken weer instroom in 2024

De vier meest ondergewaarderde windenegerie-aandelen

• Uw ESG-fonds kan worden gedwongen om bepaalde effecten te verkopen

• Renteverlagingen kunnen stimulans zijn voor ESG obligatiefondsen

• Zo kun je beleggen in duurzame palmoliebedrijven

• Laag ESG risico portefeuilles doen het beter tijdens crises

• Twee aandelen met een hoog menselijk kapitaal

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten