Ik behoor tot de zogenoemde Millennials, de generatie geboren tussen 1981 en 1996, oftewel die mensen die zich nog net herinneren wat een floppydisk is. Onze generatie werd gevormd door digitale technologie en een steeds kleiner wordende wereld.
Millennials werden ook getekend door de dotcom bubbel, 9/11, maar vooral de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008 en de daaropvolgende stierenmarkt die werd gedreven door lage rentes en wederom technologische vooruitgang. Dit resulteerde in winnaars en verliezers op de beurs en op de huizenmarkt. Hoewel die laatste een steeds grotere uitdaging vormt voor starters, werd beleggen in aandelen, obligaties en fondsen juist veel eenvoudiger en goedkoper. Toch lijkt, als ik zo om me heen kijk, niet iedereen zich daar volledig van bewust.
Beleggen in beleggingsfondsen is al langer mogelijk natuurlijk, maar voor Generatie X, geboren tussen 1965 en 1980, was het verre van mainstream. De opkomst van online platforms, pensioensparen en trackers/ ETFs bracht daar verandering in. Niet enkel werd de toegang tot fondsen eenvoudiger, de toegenomen concurrentie leidde ook tot lagere kosten. Tevens werden particuliere beleggers steeds minder aangewezen op adviseurs om informatie over een fonds op te vragen. Zo goed als elke vermogensbeheerder geeft op hun website informatie over onder meer de portefeuille, het beheerteam en de historische prestaties.
Het belang van beleggen
Of je nu in loondienst werkt of zelfstandige bent, nadenken over je financiële toekomst is belangrijk en in veel gevallen is het opbouwen van extra pensioen ook wenselijk. Ieder land heeft zijn eigen pensioensysteem en elke burger zijn voorkeuren en doelstellingen, maar geld opzij zetten voor later, als je inkomen dat toelaat is nooit verkeerd. Jammer genoeg blijft het vaak enkel bij sparen en vinden veel individuen de weg niet naar beleggen. De perceptie leeft nog steeds dat beleggen voor oudere en/of rijkere mensen is, maar dat is helemaal niet het geval.
Welke inflatie?
Het leven wordt duurder, maar dat geldt niet voor alle producten of diensten. Fondsen werden juist goedkoper en vandaag de dag betaal je bijvoorbeeld slechts 0,2% aan beheersvergoedingen voor de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), een van de populairste ETFs op online platforms. Ook transactiekosten en de vergoeding voor actief beheerde fondsen kwam naar beneden, vooral door de introductie van doe-het-zelf platforms en nieuwe producten.
Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Eerst en vooral, zijn beleggers zich steeds meer bewust van het belang van het minimaliseren van kosten. Immers, uit onderzoek blijkt dat fondsvergoedingen een goede voorspeller zijn van netto prestaties. Een hoge prijs staat in deze wereld dus niet gelijk aan kwaliteit. Gecombineerd met de toegenomen concurrentie tussen vermogensbeheerders, resulteerde dit in de lancering van nieuwe goedkopere fondsaanbiedingen. Ook veranderingen in de regulering speelden in sommige landen een belangrijke rol, zoals het verbod van 2014 op retourprovisies in Nederland. In België betalen beleggingsfondsen hun distributeurs (banken en vermogensbeheerders) nog steeds een vergoeding. Daarmee financieren ze in feite de advieskosten die Nederlandse eindbeleggers rechtstreeks aan hun vermogensbeheerder betalen (tenzij ze beleggen via een doe-het-zelf platform).
Sterke groei van trackers
De groei van indexfondsen en voor Europese beleggers ETFs is een belangrijke trend geweest en ook een grote aanjager van lagere beheervergoedingen. Passief beheerde fondsen waren goed voor iets meer dan een kwart van alle activa van de fondssector in Europa, maar in de VS stak passief actief al voorbij in 2023. Dat is een goede zaak voor beleggers, omdat actieve beheerders er doorgaans niet in geslaagd zijn voldoende waarde toe te voegen om hun extra kosten te compenseren.
Voor vrijwel elke beleggingscategorie zijn nu goedkope, passief beheerde beleggingsopties beschikbaar. Dat betekent dat particulieren eenvoudig met een paar klikken een gediversifieerde portefeuille kunnen kopen. Daarmee is het kopen van een fonds net zo makkelijk geworden als een bestelling plaatsen bij Bol.com.
Beter actief beheer
Maar ook aan de actieve kant is de kwaliteit verbeterd. De meeste grote actief beheerde fondsen worden ondersteund door teams van ervaren managers en analisten en leggen hun lot niet langer in de handen van een starmanager die grote posities aangaat met andermans geld. Bovendien hebben veel fondsbeheerders door de jaren heen een goed gestructureerd beleggingsproces ontwikkeld met duidelijke portefeuillerichtlijnen en uitgebreide risicobeoordelingen. Daarbij maken ze steeds vaker gebruik van geavanceerde analytische technieken.
Keuzestress
Beleggers hebben nu ook veel meer keuze en hoewel dat vooral een positieve ontwikkeling is, vormt dit ook een uitdaging. Onafhankelijke ratingsbureaus zoals Morningstar kunnen beleggers helpen betere beleggingsbeslissingen te nemen en onze analisten waarschuwen geregeld voor speculatieve, slechte of potentieel gevaarlijke beleggingsopties, want die zijn er zeer zeker ook nog.
De Morningstar Rating en Morningstar Medalist Rating zijn gratis te raadplegen op de lokale Nederlandse en Belgische website. Klik hier om meer te weten te komen over deze kwantitatieve en kwalitatieve ratings.
Eenvoudige aanpak
Vooral voor (jonge) beleggers, die niet de ambitie hebben de nieuwe Warren Buffett te worden, zijn fondsen een uitstekende manier om financieel vermogen op te bouwen voor morgen zonder veel zelf te moeten doen. Actief beleggen in effecten vraagt tijd en discipline dus is het verstandig dit enkel te doen als je die hebt en het bovendien leuk vindt. Het (periodiek) aankopen van een of twee fondsen of trackers stelt de particuliere belegger immers al in staat een gediversifieerde portefeuille samen te stellen.
Voorbeelden van brede trackers die kunnen fungeren als bouwstenen voor solide portefeuille zijn iShares Core MSCI World ETF USD Acc of Vanguard FTSE All-World ETF USD Acc voor wereldwijde aandelen en iShares Core Global Aggregate Bond ETF EUR Hedged Acc of Vanguard Global Aggregate Bond ETF EUR H Acc voor wereldwijde obligaties (waarbij het wisselkoersrisico wordt afgedekt voor euro).
Maar Morningstar analisten hebben ook vertrouwen in actieve beleggers die wedijveren met deze ETFs. AXAWF Sustainable Equity QI, een systematische aandelenstrategie, en PIMCO GIS Global Bond Ex-US Fund, een obligatiefonds, bijvoorbeeld krijgen van onze analisten positieve ratings en zijn beschikbaar voor Nederlandse en Belgische beleggers. Let wel, deze fondsen worden actief beheerd en differentiëren zich van de bovengenoemde trackers. Zoals altijd is het belangrijk dat beleggers zelf hun onderzoek doen.