De Alex Fergusons onder de fondsbeheerders

Voetbaltrainers en fondsbeheerders hebben meer gemeen dan u denkt, bijvoorbeeld hoe lang ze aan het roer blijven staan.

Ronald van Genderen 29 mei, 2024 | 12:16
Facebook Twitter LinkedIn

alex ferguson

De sportwereld en financiële industrie lijken in eerste instantie wellicht nauwelijks op elkaar, maar in sommige aspecten zijn wel degelijk vergelijkingen te maken. Bijvoorbeeld tussen voetbaltrainers en fondsbeheerders en hoe lang zij aan het roer blijven staan.

Het voetbalseizoen nadert zijn einde en dat betekent dat de jaarlijkse trainerscarrousel weer op gang komt. Feyenoord ziet Arne Slot na drie succesvolle seizoenen vertrekken en Ajax heeft wederom een nieuwe trainer aangesteld, nadat de club een handvol trainers versleet in de afgelopen twee seizoenen. Het is weinig clubs gegeven om een trainer voor langere tijd aan zich te binden. Aan de ene kant omdat succesvolle trainers vaak snel voor een nieuwe stap kiezen die hen naar een hoger podium brengt (of een rianter salaris). Aan de andere kant omdat er al gauw voor wordt gekozen om het tij te keren met een wisseling van de wacht wanneer de prestaties ondermaats zijn.

Trainers die langere tijd voor de groep staan zijn tegenwoordig eerder de uitzondering dan de regel. Jürgen Klopp van Liverpool was tot het einde van het seizoen één van deze uitzonderingen. Maar na negen uitputtende jaren bij de Engelse club heeft hij besloten om (voorlopig) te stoppen. Een andere uitzondering die te binnen schiet is de legendarische Alex Ferguson van Manchester United. Hij was de manager van het team van 1986 tot en met 2013 en won vele prijzen, inclusief twee Champions Leagues en dertienmaal het kampioenschap in de Premier League. Manchester United is zijn vertrek eigenlijk nooit meer te boven gekomen.

 

Hoog verloop om vergelijkbare redenen

Het verloop onder voetbaltrainers doet denken aan dat onder beheerders binnen de fondsindustrie. Veelal liggen aan het vertrek van een fondsbeheerder dezelfde redenen ten grondslag als voor trainers. Wanneer een beheerder succesvol is, zal er door andere fondshuizen aan hem worden getrokken. Of hij gaat zelf op zoek naar een nog betere baan of hoger salaris. Het kan echter ook zo zijn dat het fondshuis afscheid neemt van een beheerder wanneer de prestaties ondermaats zijn.

Toegegeven, over het algemeen zal een beheerder langer op een fonds zitten dan een trainer een voetbalploeg coacht. Toch liegen de cijfers er niet om en uit data van Morningstar blijkt dat een beheerder gemiddeld genomen korter dan een volledige beleggingscyclus (ongeveer tussen de zeven en tien jaar) verantwoordelijk is voor een beleggingsfonds.

Bijvoorbeeld, binnen de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd, die 1857 actief beheerde fondsen omvat, ligt de mediaan voor de beheerderstermijn op 5,08 jaar. Voor de 549 fondsen tellende categorie aandelen Europa large-cap gemengd loopt deze iets op naar 5,67 jaar.

Een beheerder die al langere tijd aan het roer van een strategie staat biedt voordelen voor beleggers. Zo is hij in staat geweest een track record op te bouwen en kunnen beleggers op basis daarvan beoordelen in welke mate de beheerder in staat is geweest om alpha te generen. Daarnaast kan worden geëvalueerd of het proces consistent is uitgevoerd. Op basis van deze analyse kunnen beleggers met een grotere mate van zekerheid een voorspelling doen over de resultaten die verwacht mogen worden in de toekomst.

 

Drie voorbeelden van trouwe fondsbeheerders

Onderstaand zijn drie voorbeelden van fondsen waar de beheerder(s) hebben bewezen wel trouw te zijn aan hun fonds. Dat hebben zij bovendien succesvol gedaan en analisten van Morningstar hebben vertrouwen dat dit in de toekomst zo zal blijven, getuige de positieve Morningtar Medalist Ratings voor deze fondsen. Oftewel, drie Fergusons onder de fondsbeheerders.

C WorldWide Global Equities
Morningstar Medalist Rating: Bronze

Dit fonds wordt beheerd door een collegiaal team van bekwame en ervaren portefeuillebeheerders en analisten, waaronder medebeheerders Bo Knudsen en Bengt Seger, die al sinds begin jaren negentig samenwerken op deze strategie. In 2017 en 2022 werd het portefeuillemanagement team uitgebreid en daarnaast kan het kwartet bogen op de steun van een uitgebreid team van 18 leden met een scala aan verantwoordelijkheden, vaardigheden en ervaring.

Zij passen een beproefde aanpak toe die door jaren heen consistent is toegepast en uitblinkt in diepgang van het aandelenonderzoek. De benadering richt zich op kwaliteitsvolle large-capbedrijven en hierin wordt met grote overtuiging belegd om de langetermijnvisie op aandelen en thema's tot uitdrukking te brengen. Het resultaat is een portefeuille met een maximum van 30 aandelen.

Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund
Morningstar Medalist Rating: Silver

Dennis Lynch koestert een unieke beleggingscultuur voor de lange termijn, maar inmiddels staat hij zelf ook al sinds medio 2004 aan het roer van deze strategie. Overigens net als veel van zijn teamleden, zeven van de twintig leden hebben inmiddels een dienstverband van meer dan 10 jaar. Die stabiliteit wordt nog meer benadrukt wanneer in acht wordt genomen dat het team over de afgelopen vier jaar is uitgebreid met circa tien nieuwe analisten en beheerders.

Lynch en zijn team beleggen in bedrijven die profiteren van seculaire groei waarvan de marktkansen op de lange termijn enorm zijn en ondergewaardeerd worden. Daarbij beschouwt het team concurrentievoordelen als de sleutel tot duurzame groei. De voorkeur wordt gegeven aan bedrijven met terugkerende inkomsten en een divers klantenbestand, maar terughoudendheid wordt betracht ten aanzien van kapitaalintensieve bedrijven of bedrijven wier fortuin afhankelijk is van binaire uitkomsten, zoals biotechnologie. Dit resulteert in een portefeuille met 30-40 posities die een sterke hang laat zien naar de sectoren technologie en cyclische consumentengoederen, die ongeveer driekwart van de portefeuille innemen.

Robeco Emerging Markets Equities
Morningstar Medalist Rating: Rating: Bronze

Robeco Emerging Markets Equities wordt al sinds 2000 beheerd door Wim-Hein Pals. Daarmee is hij één van de langstzittende beheerders binnen de Morningstar categorie aandelen emerging markets. Hij beheert het fonds echter niet alleen, en ook zijn medebeheerders Jaap van der Hart, Dimitri Chatzoudis en Cornelis Vlooswijk zijn al geruime tijd aan deze strategie verbonden. Zij worden in hun werk ondersteund door een team van dertien analisten. Hun ervaring en dienstverband binnen het team is solide maar desondanks iets minder indrukwekkend.

De beleggingsstrategie van dit fonds bestaat uit twee stappen, te beginnen met een top-down landenallocatie. In dit stadium worden vijf factoren in beschouwing genomen (macro-omgeving en politiek risico, winstverwachtingen, waardering, technische analyse en sentiment), terwijl ook het kwantitatieve landenmodel van Robeco wordt gebruikt als input. Binnen elk land is de aandelenselectie vervolgens gebaseerd op zowel kwantitatief als fundamenteel onderzoek. De portefeuille is breed gespreid en telt circa 90 posities.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten