Voor beleggers die een regulier inkomen uit hun beleggingen willen genereren, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden. Een stabiele en betrouwbare dividenduitkering levert een continue inkomstenstroom op die los staat van de waan van de dag met zijn soms sterk stijgende en dalende koersbewegingen.
Van oudsher waren olie-aandelen en telecombedrijven bij uitstek de interessante dividendbetalers. Maar beide verloren hun status als dividendkampioenen om verschillende redenen. toen de corona-pandemie uitbrak, stortten de winsten van de oliereuzen aanvankelijk snel en hevig in, waardoor hun dividenden onder druk kwman te staan.
In de telecomsector tastten krimpende marges en sterk veranderend consumentengedrag met steeds minder bellen de businessmodellen en ook de resultaten aan. Toch weet de Belgische telecomprovider Proximus (PROX) zich in de lijst met hoogste dividendrendementen te hadhaven.
Nieuwe sectoren als dividendkampioenen
Tegenwoordig behoren banken en verzekeraars de interessantste dividendaandelen geworden. Zij hebben na de coronaperiode een ware comeback gemaakt. Ten tijde van de coronapandemie schrapten veel banken hun dividend onder druk van de nationale en internationale financiele toezichthouders, om daarmee hun kapitaalbuffers op peil te houden.
Toen de pandemie voorbij was en de financiele toezichthouders groen licht gaven aan de banken om opnieuw kapitaal uit te keren nadat ze hun kapitaalratio's structureel verhoogd hadden, werden banken en verzekeraars al snel een van de aantrekkelijkste sectoren voor dividendbeleggers. In de onderstaande tabel die de 10 aandelen aan Euronext Brussel (analyse van volledig aanbod large-, mid- en small-caps) met het hoogste dividendrendement toont, zien we KBC Ancora (KBCA) opduiken, een holdingmaatschappij die een belang van ongeveer 19% houdt in de Belgische bank KBC Group.
Uit de tabel komt ook een tweede sector naar voren die aantrekkelijke dividendrendementen biedt: vastgoed. Die staat erom bekend dat bedrijven hun winst per aandeel vaak voor een groot deel, en soms het grootste deel, uitkeren aan hun aandeelhouders. In de lijst vinden we maar liefst 5 vastgoedbedrijven.
Specifiek voor Belgie zien we op de plekken 1 en 3 in het overzicht twee bedrijven in de energiesector. Exmar (EXM) is een rederij in gastransport en -verwerking en Euronav (EURN) is een rederij die voornamelijk olietankers exploiteert. Beide hebben de laatste jaren flink geprofiteerd van de hoge ernegieprijzen, en vooral de hoge vraag naar vervoerscapaciteit, sinds de oorlog in Oekraine is uitgebroken. Die heeft de leveringsstromen van energie (vooral gas) wereldwijd danig op zijn kop gezet en daar hebben de transporteurs flink van geprofiteerd.
Onderstaande tabel is gerangschikt op forward looking dividend yield. Ter vergelijking is een kolom met een dividendrendement over de voorbije 12 maanden opgenomen, waar u de tabel ook op kunt rangschikken:
Waarschuwing voor te hoog dividendrendement
Bij de zoektocht naar een hoog dividendrendement past wel een waarschuwing, die we eerder in deze themaweek over income investing al uitgebreider hebben gegeven; een hoog dividendrendement is alleen interessant als het houdbaar is voor de lange termijn en gestoeld is op een gezonde financiele situatie bij het betreffende bedrijf.
Dividendrendement geeft de verhouding weer tussen dividend per aandeel en de actuele aandelenkoers. Daarbij kan het dividend hoog zijn, maar ook kan de aandelenkoers laag zijn, omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten van een bedrijf en de financiele gezondheid in de toekomst. In dat geval is het percentage voor het dividendrendement weliswaar hoog, maar om de verkeerde reden. In zo'n geval ligt het gevaar van dividendverlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend op de loer, zo hebben we uiteengezet in dit artikel: