Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Als Magnificent Seven hun glans verliezen, komen deze fondsen in beeld

Twee van de Magnificent Seven deden het de afgelopen maanden slecht, maar daardoor komen small-cap fondsen weer nadrukkelijker in beeld.

Jeffrey Schumacher, CFA 14 mei, 2024 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn

nvidia

De Magnificent Seven, een exclusieve club vooraanstaande en invloedrijke technologiebedrijven, hebben een fantastische rit achter de rug. Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla domineerden het marktbeeld in 2023. Mede geholpen door het optimisme omtrent generatieve kunstmatige intelligentie behaalden deze bedrijven uitstekende bedrijfsresultaten die het positieve momentum extra kracht bijzette, resulterend in spraakmakende koersrendementen variërend van 49% voor Apple tot 239% voor AI-ster Nvidia. Het leidde dankzij hun grote marktkapitalisaties tot een rendement van meer dan 21,4% voor de S&P 500 index, die daarmee toonaangevend was op het wereldtoneel.

In 2024 loopt het vooralsnog niet geheel soepeltjes voor alle zeven beursparels en is er meer divergentie te bespeuren in zowel bedrijfsresultaten als de beursprestaties. En dat is niet vreemd, want onderliggend verschillen de bedrijven nogal, en daarmee ook de mate waarin ze bijvoorbeeld van een ontwikkeling als kunstmatige intelligentie kunnen profiteren.

Zo verdient Nvidia zijn geld met het ontwerpen van computerchips, genereren Meta en Alphabet het grootste deel van hun inkomsten met advertenties, maakt Tesla elektrische auto’s en is de iPhone het belangrijkste product voor Apple. In 2023 ging alles crescendo voor de zeven indexzwaargewichten, maar in 2024 kampen sommigen met specifieke tegenwind voor hun bedrijfstakken, wat leidt tot uiteenlopende beursprestaties.

Zo noteren Nvidia, Meta, Amazon en Alphabet allen koerswinsten van ten minste 20% in het lopende jaar, maar blijft Microsoft daar met bijna 10% koerswinst wat van verwijderd. Dat is nog altijd duidelijk beter dan Apple en vooral Tesla, dat in de eerste vier maanden van 2024 ongeveer een kwart van de beurswaarde verloor door afnemende vraag naar elektrische auto’s, druk op de verkoopprijzen, en toenemende concurrentie van Chinese autobouwers.

Daarmee lijkt de groep beursfenomenen uiteen te vallen en zijn prijsmomentum en marktdominantie te verliezen. Een klein teken van zwakte kan vanwege de hooggespannen verwachtingen al leiden tot een correctie. Het betekent dat beleggers kieskeuriger moeten zijn en wellicht al verder moeten kijken welke beleggingsstrategieën kansrijk kunnen zijn na de hegemonie van de Magnificent Seven.

 

Large-cap aandelen zijn dominant

Een van de gevolgen van de uitstekende beursprestaties van de vermaarde beurstoppers is dat de concentratie in bijvoorbeeld de S&P 500 index is opgelopen. Een decennium geleden hadden de 10 grootste aandelen in de index een gezamenlijke weging van 17,5%. Anno 2024 is dat opgelopen tot 32,5%. Deze top-10 omvatten alle Magnificent Seven bedrijven behalve Tesla. Een omslag van het koersmomentum in deze groep aandelen kan dus een behoorlijk effect hebben op de prestaties van deze marktkapitalisatiegewogen beursindex.

Beleggers kunnen zich hiertegen wapenen door niet te kiezen voor een ETF die de standaard S&P 500 index volgt, maar die koersprestaties van de gelijkgewogen variant van de index volgt. Een significante koerscorrectie van de dominante bedrijven in de originele index heeft immers minder effect op de index waarin alle bedrijven dezelfde weging hebben. Een goede optie is hierbij bijvoorbeeld de iShares S&P Equal Weight die een Morningstar Medalist Rating heeft van Bronze.

 

Een alternatief met focus op  small-caps

Beleggers kunnen ook overwegen om te wisselen van een large-cap gedomineerde portefeuille naar een portefeuille die zich specifiek richt op de kleinere marktkapitalisaties. JPM US Smaller Companies, waarvan de C Acc USD fondsklasse een Morningstar Medalist Rating van Silver krijgt, biedt beleggers een interessante optie om blootstelling te verkrijgen aan dit marktsegment.

Managers Don San Jose en Dan Percella hebben een indrukwekkend track record opgebouwd. Nadat hij in 2000 bij J.P. Morgan in dienst trad, werd San Jose in 2007 comanager van deze strategie en nam hij in februari 2013 de leiding over. Percella voegde zich in januari 2014 bij hem, nadat hij sinds 2008 deel uitmaakte van het small-cap core team. De managers werken voornamelijk samen met een team van drie op Amerikaanse small caps gespecialiseerde analisten.

De consistente beleggingsaanpak van het team is de sleutel tot succes. Het proces draait om het vinden van geweldige bedrijven die zijn geprijsd als gewoon goede bedrijven. San Jose en Percella speuren het small-cap universum af naar best-in-class bedrijven met consistent hoge niveaus van winstgevendheid en managementteams die hebben bewezen kapitaal efficiënt te alloceren.

Ze richten zich op bedrijven die in niches opereren en die hun concurrentiepositie kunnen benutten om hun rendement op kapitaal te beschermen en sterker te laten groeien dan de markt verwacht. Deze eigenschappen, samen met een voorkeur voor winst en vrije kasstroom boven omzetgroei, leiden hen naar bedrijven met stabielere bedrijfsmodellen. De focus van hun aanpak helpt het relatief kleine team ook om te navigeren door het uitgebreide small-cap universum.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten