Over de afgelopen tien jaar hebben opkomende landen te maken gehad met een forse underperformance in vergelijking met ontwikkelde markten. Beheerders van wereldwijde aandelenfondsen lijken al langere tijd en in toenemende mate een voorzichtig standpunt in te nemen in deze groeimarkten van weleer. Toch zijn er een aantal beheerders die wel kansen zien en overwogen zijn in emerging markets. We bespreken er een drietal.
Opkomende markten waren ooit een geweldig groeiverhaal. Immers, ze werden gekenmerkt door economieën met een veel hogere groei dan Westerse landen. En de aandelenrendementen hielden gelijke tred. Maar daar is de laatste jaren flink de klad in gekomen. Over de afgelopen tien kalenderjaren was er in slechts drie jaar sprake van een outperformance voor de de MSCI Emerging Markets index versus de MSCI World index. Over die 10-jaars periode behaalden wereldwijde aandelen in ontwikkelde landen een gemiddeld jaarlijks rendement van 12,09 procent. Opkomende markten bleven steken op 5,49 procent, oftewel minder dan de helft.
Toch lijken beleggers de moed niet op te geven. Integendeel, want fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets zagen in 2023 maar liefst 13,6 miljard euro aan nieuw geld toestromen. Dit was de hoogste instroom in zes jaar tijd.
Fondsbeheerders lijken minder fiducie te hebben in opkomende landen. De MSCI ACWI index heeft een weging van 6,66 procent naar opkomende landen, maar fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd hebben gemiddeld genomen slechts een allocatie van 1,52 procent. Tien jaar geleden lag die blootstelling nog ruim boven de 3 procent, terwijl het in de periode 2007 tot en met 2012 zelfs 6 procent was.
Fondsen kiezen andere positionering dan hun benchmark
Echter, niet alleen de absolute weging van opkomende landen is in de loop der jaren omlaag gegaan binnen de portefeuilles van wereldwijde aandelenfondsen. Ook de relatieve positionering ten opzichte van een wereldwijde aandelenindex, zoals de MSCI ACWI index, is afgenomen. Eind december 2009 bedroeg de onderweging gemiddeld 2,62 procent, maar dat is geleidelijk toegenomen tot 5,27 procent per eind februari 2024.
Toch zijn er beheerders van wereldwijde aandelenfondsen die wel kansen zien in opkomende landen. We bespreken een drietal wereldwijde aandelenfondsen waar de fondsanalisten van Morningstar vertrouwen in hebben (Morningstar Medalist Rating van Silver of Gold) en overwogen zijn in emerging markets.
Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth
Morningstar Medalist Rating: Silver
Dit fonds wordt beheerd door een team van acht beleggers die worden geleid door Mark Urquhart, één van de grondleggers van de strategie in 2004. Het team kan ook steunen op de input van andere teams binnen de firma, waaronder een team in China. Zoals veel van Baillie Gifford’s aandelenstrategieën is deze benadering gericht op bedrijven met een hoge groei.
Om dergelijke bedrijven te vinden volgt het team een enigszins ongestructureerde aanpak wat de individuele teamleden veel vrijheid biedt in hun zoektocht. China is daarbij een belangrijke markt, want het vertegenwoordigt maar liefst een weging van ruim 11 procent. Hier behoren onder andere de posities in PDD Holdings, Meituan en Contemporary Amperex Technology toe. De totale allocatie naar opkomende landen is slechts vijf procentpunten hoger en omvat onder andere posities in het Braziliaanse MercadoLibre en het Indiase HDFC Bank.
Dodge & Cox Worldwide Global Stock
Morningstar Medalist Rating: Gold
Het beheer van dit fonds is in de handen van een zeskoppig beleggingscomite, onder hen zijn enkele van de kopstukken binnen de organisatie waaronder topman Roger Kuo, CIO David Hoeft en hoofd research Steven Voorhis. Zij krijgen ondersteuning van een team van 34 analisten en beheerders die over het algemeen zeer lang aan de onderneming verbonden zijn.
Het toegepaste proces wordt gekenmerkt door intensief onderzoek, gezamenlijke besluitvorming en een geduldige contraire houding. De pijlen richten zich daarbij op bedrijven met concurrentievoordelen, goed groeipotentieel en getalenteerd mangement. De allocatie naar opkomende landen stond per eind december 2023 op ruim 9 procent. Hoewel dat circa 3 procentpunten beneden het 15-jaars gemiddelde is voor de portefeuille, blijft het nog altijd bovengemiddeld vergeleken met een wereldwijde aandelenindex. De grootste belangen in emering markets zijn Axis Bank, Alibaba Group en Itau Unibanco.
T. Rowe Price Global Growth Equity
Morningstar Medalist Rating: Gold
Dit fonds wordt sinds 2012 beheerd door Scott Berg en wordt daarin bijgestaan door Philip Richards en Iona Dent. Berg heeft bewezen uitermate goed gebruik te kunnen maken van de aandelenteams binnen T. Rowe Price, dat in totaal bestaat uit meer dan 200 beheerders en analisten. De benadering van Berg is vooral gestoeld op de zoektocht naar bedrijven waarvan het groeipotentieel wordt ondergewaardeerd door de markt. Waar deze kansen worden gevonden is voor Berg minder van belang, een overwogen positie in opkomende landen is daarom één van de kenmerkende facetten van zijn zeer gespreide portefeuille.
Per eind februari 2024 bedroeg de blootstelling naar opkomende landen 16,65 procent. Hoewel de Indonesische winkelketen Sumber Alfaria Trijaya met een gewicht van 1,31 procent de grootste positie in opkomende landen is, treffen we verder vooral bedrijven uit de sector financiële dienstverlening aan. Daaronder vallen onder meer het Braziliaans Nu Holdings, het Filipijnse BDO Unibank, HDFC Bank en Axis Bank uit India en tot slot PT Bank Central Asia uit Indonesië.