Het aandeel Shell (SHELL) is ondergewaardeerd met zijn Europese beursnoteringen in Londen en Amsterdam en zou mogelijk in de Verenigde Staten beter af zijn. Dat zijn kort samengevat uitspraken die nu eens niet afkomstig zijn van ontevreden aandeelhouders, maar van de eigen CEO en diens voorganger.
Voormalig CEO Ben van Beurden zei afgelopen week tegen de Financial Times dat hij het aandeel Shell "massively undervalued" vindt. Dat waarderingsverschil bestaat volgens hem al heel lang en het zal heel lang duren - "misschien wel eeuwig" - om dat te overbruggen. Volgens Van Beurden profiteren bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten van een bredere beschikbaarheid van investeringskapitaal, hogere waarderingen en een positieve houding van beleggers.
Met dat laatste doelt Van Beurden op de rechtszaak tegen Milieudefensie waar Shell in verwikkeld is. Afgelopen week diende het meerdaagse hoger beroep in de zaak waarin de milieuclub eist dat Shell zijn CO2-uitstoot en die van zijn klanten drastisch moet verminderen. Als de uitspraak in beroep het eerdere vonnis staande houdt dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2023 met 45% moet terugdringen ten opzichte van het niveau in 2019, kan dat grote gevolgen hebben. Shell Nederland-directeur Frans Everts stelde eerder dat Shell dan eventueel bedrijfsonderdelen moet verkopen, wat het CO2-reductiedoel als geheel niet dichterbij brengt, omdat dan andere bedrijven de activiteiten overnemen en voortzetten.
Shell houdt alle opties open voor beursnotering
Huidig Shell-CEO Wael Sawan zei tegen Bloomberg dat hij "alle opties" bekijkt voor de beursnotering. "We zitten nu op een plek die duidelijk ondergewaardeerd lijkt", zei Sawan, doelend op Londen.
Al lange tijd bestaat er een fikse kloof tussen de Europese oliereuzen zoals Shell, BP en TotalEnergies en hun Amerikaanse tegenhangers zoals ExxonMobil en Chevron. De hogere waardering van de Amerikaanse olie-aandelen heeft te maken met hun focus op aandeelhouderswaarde en minder aandacht en investeringen voor groene activiteiten dan de Europese oliebedrijven. Sterker nog, de Amerikanen gaan in de tegenaanval; ExxonMobil klaagde eerder dit jaar twee activistische collectieven aan, waaronder Follow This dat zich ook actief inzet met klimaatresoluties omtrent Shell, om te voorkomen dat zij resoluties konden indienen tijdens ExxonMobil's aandeelhoudersvergadering.
Blue chip CEO's zinspelen op vertrek uit Europa
Shell's Sawan is de zoveelste in een groeiende rij van CEO's die zinspelen op een vertrek uit Europa, en specifiek Nederland, om verschillende redenen. Recent luidde scheidend ASML-CEO Peter Wennink, die deze maand afscheid neemt na een lange carriere als CFO en CEO bij de Veldhovense chipmachinebouwer, de noodklok over het vestigingsklimaat in Nederland.
De sterke groei van ASML (ASML) dreigt belemmerd te worden doordat de Nederlandse overheid het lastiger wil maken om arbeidsmigranten naar Nederland te halen, waardoor er gebrek kan ontstaan aan de hoogopgeleide kenniswerkers die ASML hard nodig heeft. Wennink waarschuwde daarom: "Als we hier niet kunnen groeien, dan gaan we dat elders doen".
Nederland is in de afgelopen jaren behoorlijk wat kwijtgeraakt als het gaat om grote bedrijven. Shell en Unilever hebben hun hoofdkantoren verplaatst naar Londen met een duale beursnotering in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. DSM Firmenich (DSFIR) verkaste het hoofdkantoor naar Zwitserland en werd een Zwitserse AG door de fusie met Firmenich, waarbij de beursnotering aan Euronext Amsterdam min of meer degradeerde tot sub-notering.