We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

'Japan's grote investeringscyclus is nog maar net begonnen'

VIDEO - Fondsbeheerder Sam Perry van Pictet is optimistisch dat de terugkeer van inflatie in Japan een golf van investeringen en uitkeringen aan aandeelhouders teweeg zal brengen.

James Gard 08 april, 2024 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Japan haalt de voorpagina's weer na het verhogen van de rente voor de eerste keer in 17 jaar. Hier bij mij om de marktreactie op dit nieuws te bespreken is Sam Perry. Hij is senior investment ianager bij Pictet Asset Management. Welkom, Sam.

Sam Perry: Dank je.

Gard: De yen daalde na de aankondiging en beleidsmakers praten over het ondersteunen van de munt. Heeft deze reactie van de markt u verrast?

Perry: In zekere zin niet, want toen we in 2006 overschakelden op een beleid van negatieve rente, verwachtte iedereen dat de yen zou verzwakken en in plaats daarvan werd hij sterker. Ik denk dat dit weer is zoals 2006 zo goed was aangegeven door de Bank of Japan dat er nooit zoveel reactie van de markt zou komen. In termen van verzwakking is er niet veel veranderd. Het is een paar procent. Maar tegelijkertijd, als je probeert te kijken naar de fundamentele waarde van de valuta, altijd een lastige klus, lijkt het meer op een waarde van 120 procent. Een van mijn collega's bij Pictet denkt 108. Zullen we dus een versterkende positie bereiken? Waarschijnlijk wel, maar misschien moeten we nog even wachten.

Gard: Zeker. Dat kan echt tijd kosten. Maar in termen van de inflatie en de aard van de inflatie in Japan, gelooft u dat die duurzaam is in Japan. Hoe ondersteunt dat de beleggingscase voor de langere termijn om in Japan te investeren?

Perry: Het korte antwoord vereist nog steeds dat we teruggaan naar de jaren '80 en de ineenstorting van de zeepbel en vervolgens de wanhopige behoefte van Japan om de schulden af te bouwen. Als we dat doortrekken, zien we deflatie opkomen en zijn ze wanhopig om zich weer te ontdoen van al die hefboomwerking en contanten op te bouwen omdat ze daarmee risicovrij het echte rendement kunnen behalen. Dit is het eenvoudigste om te doen. Weg met de hefboomwerking, geld hebben. Het probleem is dan dat dat de deflatie nog verder in de hand werkt. Maar dan moet je meer contant geld aanhouden omdat het nog steeds risicovrij dat reële rendement geeft. Er is geen stimulans om te investeren. We hebben dus een enorme berg contant geld op de balansen van bedrijven.

Dus wat is het nut van inflatie? Het nut van inflatie en het nut van alle inspanningen van de Bank of Japan sinds 2012-2013 is om deze inflatoire houding aan te wakkeren om echt die mentaliteit terug te krijgen in bedrijven in Japan, want op dat moment is het geld een verspilling van activa. Dus als we eenmaal die positie hebben, kijken bedrijfsdirecties plotseling rond en denken: we moeten iets doen met ons geld, we moeten investeren. Dat is dus echt het verhaal voor Japan. We beginnen aan een enorme, mogelijk enorme investeringscyclus in Japan nu al dit geld wordt doorgesluisd, wordt teruggegeven aan de aandeelhouders, wordt uitgegeven aan fusies en overnames en we kunnen zien dat dit nu begint door te werken in investeringen en kapitaaluitgaven.

Gard: Zeker. Dus we staan aan het begin van de cyclus in termen van, weet je...

Perry: Het lijkt vreemd. Ik heb het hier al bijna 10 jaar over als vooruitzicht sinds de Bank of Japan de rentecurve controleerde en kwalitatieve en kwantitatieve versoepeling invoerde. Maar ja, ik denk dat we nu in de startblokken staan.

Gard: Zeker. En even snel, ik bedoel, heeft u voorbeelden van leiders op dit gebied?

Perry: Een van de grote voordelen voor Japan in dit scenario is dat het nog steeds die belangrijke industriële basis heeft. We kijken dus niet zozeer naar een diensteneconomie in vergelijking met, laten we zeggen, de VS, maar veel meer naar een industriële economie. Die investeringen zullen dus echt doorvloeien. En je hebt wereldleiders in robotica, wereldleiders in fabrieksautomatisering, ze zitten allemaal in Japan, FANUC, die de robots maakt of SMC, die pneumatische actuators maakt voor fabriekslijnen, ze zijn er allemaal, en dat is waar we verwachten dat de orders beginnen binnen te stromen.

Gard: Zeker. Dus, de interesse in Japan lijkt groot te zijn, maar u zegt dat er nog een weg te gaan is in termen van instroom. Kunt u uitleggen waarom er een mismatch is en wat er zou moeten gebeuren om dat te veranderen?

Perry: Ja, je hebt helemaal gelijk. Er is duidelijk veel interesse. Ik bedoel, of we nu kijken naar de pagina's in de FT of naar het aantal vergaderingen dat we krijgen van klanten en potentiële klanten, er is veel interesse. Maar je hebt gelijk, het heeft zich nog niet vertaald in geldstromen naar Japan.

Vorig jaar rond deze tijd was er een korte periode van opwinding toen het leek alsof de stromen weer aantrokken. Dat was zo, dat is waar, maar vanuit een zeer, zeer lage basis en ten tweede, zelfs in vergelijking met de stromen die we zagen in 2012-2013 na de start van Abenomics en QQE, is het maar een klein deel daarvan en natuurlijk is de markt vier keer zo groot. De totale impact is dus minimaal.

Dus hoe verklaren we het? Ik denk dat er een paar dingen zijn. Het eerste is dat je je voorstelt dat je een wereldwijd pensioenfonds beheert met een gebalanceerd mandaat. Dan heb je een deel dat je aandelengedeelte is. Binnen dat aandelengedeelte gaat dan, wat, 70% naar de VS?

Waar richt iedereen zich op? Het is op de Magnificent Seven, het is op AI, het is op wat dan ook. Hoeveel heb je dan nog over voor Japan? Nou, het is een vrij klein deel van de MSCI World deze dagen. Ik bedoel, als je een aandelenmandaat hebt, is het nog kleiner.

Dus wat heb je nodig om echt overtuigd te zijn? Ik denk dat een van de problemen ironisch genoeg het succes is. We hebben de afgelopen pakweg 18 maanden zo'n sterke marktprestatie gehad dat mensen zeggen dat het te laat is, we kunnen niet instappen. En tegelijkertijd zien we geen buitenlands geld binnenkomen. Of je nu kijkt naar het vermogen onder beheer van de ETF's die zich richten op Japan of naar actieve managers die zich richten op Japan, het is nog steeds erg moeilijk om tekenen te zien dat iemand er echt geld instopt. We kunnen dus ook kijken naar de binnenlandse beleggers. De heer en mevrouw Watanabe, de soort van elke man en vrouw in de Japanse straat, de premier, Kishida, wil hun allocatie aan aandelen verdubbelen ten opzichte van het huidige niveau. En hij heeft een reeks hervormingen doorgevoerd in de Nippon ISA, die gemodelleerd is naar onze eigen ISA. En dat heeft gewerkt om geld binnen te krijgen, maar dat geld is daarna prompt weer weggevloeid naar, jawel, de Magnificent Seven en naar Amerikaanse trackers enzovoort.

Dus we hebben nog steeds, denk ik, een aantal mensen die naar Japan kijken en denken, het is zoveel gestegen, het kan er niet zijn. En toch is de markt sinds 2012 vier keer gestegen, maar dat was allemaal winstgroei. De waarderingen zijn niet veranderd. Er is dus nog een enorme hoeveelheid opwaartse ruimte over. Gezien de groei die we verwachten te zien is dat dit geld op de bedrijfsbalans is doorgespoeld naar investeringen, gezien het feit dat je een hoger rendement kunt krijgen in onderwerpen, en je kunt op de S&P, ja, we denken dat er nog veel opwaartse ruimte over is, vooral omdat mensen dit macro-economische verhaal gaan begrijpen over hoe de inflatie echt positief is in Japan.

Gard: Juist. Ja. Ik ben nu overtuigd. Maar in termen van passief versus actief, Japan is altijd een zeer vruchtbare bodem geweest voor actieve beleggers. Kun je een pleidooi houden voor actief beleggen boven passief beleggen, vooral met de hoge markten?

Perry: Ja. Ik bedoel, er zijn een paar punten. Veel mensen kijken naar de grote ETF's als een eenvoudige manier om te beleggen. Het probleem is dat de grote ETF's grotendeels gevestigd zijn in de VS. Dat brengt kosten met zich mee. Als je die liquiditeit wilt bieden, brengt dat kosten met zich mee. Dus ja, de feitelijke vergoeding is erg laag. Maar je prestaties en rendementen zullen worden aangetast door de extra kosten voor het verschaffen van liquiditeit. Daar moet je dus rekening mee houden.

Trackers, zou ik zeggen, is waarschijnlijk een betere optie voor een Europese of Amerikaanse belegger. Gebruik trackers in plaats van ETF's. Misschien minder handig voor jou, maar je betaalt tenminste niet die liquiditeitskosten. Je bent echter nog steeds elke keer verzekerd van een licht negatief rendement Dus ja, ik bedoel, ik denk dat ik ons mijn eigen boek heb geleerd. Ja, ik moet zeggen dat je actief moet gaan. En ik denk dat je daar de echte rendementen kunt behalen en er zijn nog steeds - Japan is een geweldig diepe markt. Het is zeer liquide, zeer diep en er zijn daar nog steeds veel mogelijkheden.

Gard: Briljant. Oke. ik ben nog steeds enthousiast over Japan. Dus hopelijk zullen de marktrendementen indrukwekkend blijven. dus dank voor je tijd Sam. Voor Morningstar ben ik James Gard.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten