Welke Japanse aandelen zijn nog ondergewaardeerd?

Morningstar's analisten volgen 69 Japanse aandelen die in Tokio genoteerd zijn en sommige daar van zijn ondergewaardeerd, ook nu de rente met een historische stap voor het eerst in jaren is verhoogd.

James Gard 08 april, 2024 | 15:41 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

Toyota cars

De Japanse aandelenmarkt bereikte vorige maand recordhoogtes, dus beleggers hebben goede hoop dat het opnieuw een topjaar kan worden voor de binnenlandse index van het land. Toch bemoeilijkt de eerste renteverhoging in 17 jaar de vooruitzichten voor beleggers.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien in discussies over 'recordhoogtes' is dat bepaalde individuele aandelen deze indexstijgingen aanjagen. In dit geval hebben bedrijven als Toyota Motor (7203) een explosieve groei laten zien, want het aandeel is in een jaar tijd met bijna 100% gestegen. Door de zwakkere valuta is het een bloeiperiode geweest voor exporteurs zoals Toyota, dat het grootste deel uitmaakt van de Morningstar Japan Index, die zelf meer dan 1.000 aandelen bevat.

De aandelenanalisten van Morningstar volgen 69 aandelen die op de beurs van Tokio genoteerd staan en 24 daarvan zijn beoordeeld als 4- of 5-sterren aandelen, die worden gescreend als ondergewaardeerd. Slechts twee daarvan, namelijk Nissan Motor Company (7201) en chemiebedrijf KOSE (4922) zijn volgens de data van Morningstar aanzienlijk ondergewaardeerd. Dat er 24 ondergewaardeerd zijn, ljkt misschien verrassend gezien de kracht van de Japanse marktrally. Onderstaande tabel geeft aan welke sectoren overgewaardeerd of ondergewaardeerd zijn: defensieve consumentengoederen, industrie en technologie zijn goed vertegenwoordigd in het 4 sterren cohort:

De driemaandelijkse Tankan-enquête is net gepubliceerd door de Bank of Japan en laat zien dat de dienstensector in goede gezondheid verkeert, geholpen door de lokroep van goedkope valuta voor toeristen; maar de groei van de verwerkende sector, hoewel nog steeds sterk (en beter dan in Europa), begint te haperen.

De yen daalde zelfs verder na de renteverhoging, wat indruist tegen de basiseconomie, die normaal stelt dat een strakker monetair beleid valuta's omhoog stuwt. Maar er zijn dit jaar veel bewegende delen in de wereldeconomie. Veel hangt af van wanneer de Federal Reserve de rente gaat verlagen, vooral omdat juni nu minder waarschijnlijk lijkt. Veel experts, zoals Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle, verwachten dat de Bank of Japan "babystapjes" zal zetten om de rente te verhogen.

 

Hoe staat de Japanse economie ervoor?

• Toerisme is booming;
• Diensten groeien sterk;
• De yen blijft buitengwoon laag;
• Japan wist nipt een recessie te vermijden;
• Large-cap aandelen hebben goed gepresteerd.

Kunnen Japanse small-caps bijkomen?

Een stijgende yen zou de koerswinsten van aandelen van expoerterende bedrijven nog steeds kunnen verstoren. Zouden small- en mid-cap aandelen, die achterbleven bij hun grotere collega's, dan hun achterstand inhalen? Dat is de mening van Joe Bauernfreund, die de beheerder is van de AVI Japan Opportunity trust.

Hij stelt dat hervormingen op het gebied van corporate governance zijn geleid door de large-cap bedrijven, waarbij kleinere bedrijven voorheen 'niet onder druk stonden om hun werk beter te doen'. Nu moeten ze zich scherper richten op aandeelhoudersrendement en winstgevendheid. Maar daardoor blijven er volgens hem nog steeds een heleboel ondergewaardeerde bedrijven over in Japan, waarvan er veel de interesse hebben gewekt van de ontluikende private equity-sector in Tokio.

Morningstar-analist Lorraine Tan stelt dat renteverhogingen, wanneer ze er zijn, gunstig zullen zijn voor financiële diensten vanwege de nettorentemarges. Maar de winsten van inflatie en positieve rentetarieven kunnen breder worden gedeeld - en zelfs als de yen stijgt, zal dit geen groot verschil maken voor de rendementen van buitenlandse beleggers: "Wij denken dat de belangrijkste reden waarom buitenlandse beleggers op de lange termijn positief kunnen zijn over Japan, is dat de terugkeer van de inflatie de bestedingen zal stimuleren en de herinvestering van kapitaal zal bevorderen."

"De decennialange deflatie ontmoedigde Japanse bedrijven om in eigen land te herinvesteren en zag ook de huizenprijzen dalen. Nu er enig vooruitzicht lijkt te zijn op stijgende prijzen, hopen we dat dit zal leiden tot een blijvende mentaliteitsverandering ten aanzien van binnenlandse investeringen en dat dit zal leiden tot meer consumptie," zegt Tan, maar "als de yen net zo snel zou stijgen als hij is gedaald, zouden sommige drijfveren kunnen afzwakken. Wij denken echter dat buitenlandse beleggers zich in dat opzicht moeten indekken, omdat een sterker wordende yen een mogelijke daling van de aandelenkoersen zou moeten helpen tegengaan."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten