Koerssprong voor aandeel Arm, maar het is geen Nvidia

De huidige waardering van Arm is sterk overdreven. Beleggers laten zich opjagen door een onrealistisch groeiscenario door kunstmatige intelligentie, vindt Morningstar-analist Javier Correonero. Hij legt uit waarom hij tot heel andere voorspellingen komt.

Javier Correonero 02 april, 2024 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

Arm Holdings

Het modewoord AI misleidt beleggers over het ware potentieel van Arm als technologieaandeel, zegt analist Javier Correonero van Morningstar in een nieuw analistenrapport over het aan de Nasdaq genoteerde Britse technologiebedrijf

 

Hoewel Arm Holdings (ARM) veel pluspunten heeft om enthousiast over te zijn, is de aandelenkoers er daar niet één van. Nadat het bedrijf op 7 februari zijn jaarcijfers over 2023 rapporteerde, steeg de aandelenkoers met meer dan 50% en tikte bijna de $140 aan, opgestuwd door een overdreven verhaal over kunstmatige intelligentie in combinatie met opwinding over recente verhogingen van royaltytarieven na de introductie van de nieuwste chiparchitectuur, Armv9.

Hoewel Arm goed presteert en profiteert van de groei van kunstmatige intelligentie in al zijn facetten, geloven we dat het AI-verhaal een bijkomstigheid is; we verwachten dan ook geen winstbeweging die ook maar in de buurt komt van die van Nvidia (NVDA).

Morningstar statistieken voor aandeel Arm

• Fair Value Estimate: $57 (huidige koers $126)
• Morningstar Rating: ★
• Economic Moat Rating: Wide

Aandeel Arm heeft koers/winst van 90

De huidige aandelenkoers veronachtzaamt Arm's noodzaak om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om de omzet te blijven laten groeien en legt naar onze mening te hoge verwachtingen op groei en marges. Onze schatting van de reële waarde van $57 gaat uit van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 17% (CAGR) in de komende tien jaar en een operationele GAAP-marge van 44%, vergeleken met de 22% CAGR en 55% operationele marge die nodig zijn om een aandelenkoers van $140 te rechtvaardigen.

Hoewel dit laatste scenario op de middellange termijn een boost zou geven aan de financiële resultaten van Arm, denken wij dat het op de lange termijn risico's met zich mee zou brengen, omdat het bedrijf zijn royalty's in slechts acht jaar zou moeten vervijfvoudigen, waardoor er te veel dollars aan de waardeketen zouden worden onttrokken en klanten zouden worden aangemoedigd om op zoek te gaan naar alternatieve architecturen zoals RISC-V. Gezien de aangepaste koers-winstverhouding van 90 voor 2025 (exclusief op aandelen gebaseerde compensatie) en de GAAP koers-winstverhouding van 170 voor 2025, denken wij dat beleggers veel te verliezen en weinig te winnen hebben als ze nu in het aandeel Arm zouden stappen. 

Wat zegt de markt, wat zegt Morningstar

Morningstar's belangrijkste opinies over Arm

• Hoewel leveranciers van halfgeleider-ecosystemen zoals Arm zullen profiteren van AI, zullen ze dat niet in dezelfde mate doen als Nvidia, gezien hun verschillende bedrijfsmodellen en lagere operationele leverage en prijszettingsvermogen. Simpel gezegd hoeft Nvidia niet 50 keer meer uit te geven aan software of 50 keer meer royalty's te betalen aan Arm om een AI-chip te ontwerpen die 50 keer meer opbrengt. We verwachten dat de winst van Arm meer in lijn met de inkomsten zal groeien. 

• Arm staat voor een innovatie versus winstmarge paradox. Als het bedrijf marktaandeel wil winnen en de royaltytarieven wil blijven verhogen om de omzetgroei te versnellen, zal het dit moeten doen met een betere, efficiëntere architectuur, wat voortdurende herinvestering in R&D vereist. Hoge herinvesteringen in R&D zijn echter niet consistent met de operationele marge op lange termijn van 55% die nodig is om de huidige aandelenkoers van $140 te rechtvaardigen. De koers impliceert een voorwaartse koers-winstverhouding van 88, bijna het dubbele van die van sectorgenoten, die op 47 ligt. 

• Voor een aandelenkoers van $140 zou Arm zijn royaltytarieven in slechts acht jaar moeten vervijfvoudigen (een gemengd tarief van 8,5% in 2030 vergeleken met 1,7% in 2022) en twee decennia lang veel sneller moeten groeien dan de halfgeleidermarkt als geheel. Die propositie is volgens ons te agressief en zou klanten aanmoedigen om op zoek te gaan naar alternatieven voor Arm.

• Onze schatting van de reële waarde van $57 pakt deze paradox aan. We gaan ervan uit dat Arm de komende zeven jaar $15 miljard moet investeren in R&D, of gemiddeld 33% van de omzet, om een gemengd royaltytarief van 5% te bereiken in 2030 en 6% in 2033. Dit zal resulteren in een CAGR omzetgroei van 17% en een operationele GAAP-marge van 44% in het volgende decennium.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Javier Correonero  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten