Alle ogen van de cryptogemeenschap zijn gericht op de volgende bitcoin halvering, die gepland staat voor half april. Deze gebeurtenis, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, is de vierde in de geschiedenis van bitcoin en betekent dat de beloning van de miners, na de goedkeuring van nieuwe blokken die aan de blockchain worden toegevoegd, met de helft zal dalen. Dit zal de frequentie van nieuwe BTC die in het systeem worden geïnjecteerd verminderen, omdat de totale hoeveelheid gemijnde bitcoin dichter bij de maximale drempel van 21 miljoen circulerende eenheden komt.
De eerste halvering vond plaats op 28 november 2012, nadat de eerste 210.000 blokken in omloop waren gekomen. Bij die gelegenheid werd de beloning verlaagd tot 25 munten per nieuw blok. Na nog eens 210.000 blokken daalde de beloning op 9 juli 2016 naar 12,5 bitcoins, en naar 6,25 op 12 mei 2020. Met de komende halvering zal de beloning dalen van 6,25 naar 3,125 BTC. Dit gaat door tot 2140, wanneer na de laatste halvering alle 21 miljoen tokens in omloop zullen zijn.
Door het verminderen van de beloning voor het creëren van nieuwe blokken op de blockchain - een duur proces waarvoor energieverslindende computers nodig zijn - wordt de stimulans om nieuwe bitcoins te produceren in theorie verminderd. Halvering heeft daarom in het verleden aanbodschokken veroorzaakt die op hun beurt meer interesse en speculatie genereerden binnen de cryptogemeenschap.
Over het algemeen heeft halvering in het verleden prijsstijgingen veroorzaakt. Volgens onderzoek van cryptobelastingadviesbureau CoinLedger steeg de waarde van BTC in de zes maanden na de laatste twee halveringen met respectievelijk 51% en 83%. Natuurlijk was de waarde van bitcoin in die tijd verre van wat het nu is: bij de halvering in 2016 was één BTC $650 waard en in 2020 was dat $8.572.
Waarom deze halvering anders is
De huidige marktdynamiek waarin de halvering zal plaatsvinden, is uniek in de geschiedenis van cryptocurrency, wat aanleiding geeft tot een herbeoordeling van de potentiële impact ervan, volgens een studie die vorige week werd gepubliceerd door het onderzoeksteam van 21Shares, de eerste uitgever van ETP's op crypto in Europa.
De onderzoekers zeiden dat het vier jaar durende halveringseffect in de loop van de tijd geleidelijk afnam, waarbij elke opeenvolgende gebeurtenis leidde tot een afname van de groeipercentages in de waarde van bitcoin. BTC steeg bijvoorbeeld met ongeveer 5.500% in de vier jaar na de eerste halvering, met ongeveer 1.250% in de cyclus na de tweede halvering en met ongeveer 700% in de huidige cyclus. Dit suggereert een toenemende volwassenheid van de markt.
Bovendien zweeft bitcoin momenteel dicht naar zijn all-time high, terwijl het tijdens eerdere halvings 40% tot 50% onder eerdere highs handelde.
Een wild card in de huidige cyclus is de lancering van cryptocurrency exchange-traded producten, aldus 21Shares: "BTC spot ETF's lieten duizelingwekkende handelsvolumes zien, wat duidt op aanzienlijke interesse van traditionele beleggers door het bereiken van een nieuwe all-time high van meer dan $1 miljard aan instroom in één dag op 13 maart 2024."
Tot slot beweren de auteurs van het onderzoek dat de intrede van institutionele spelers de algemene 'gewoonten' van bitcoin-beleggers verandert; langetermijnhouders worden steeds belangrijker en de hoeveelheid bitcoin die op beurzen wordt gehouden staat op een diepste punt in vijf jaar: "Als deze trend aanhoudt, zal het aanbod van bitcoin in toenemende mate illiquide worden, wat de weg vrijmaakt voor een aanbodschaarste en als gevolg daarvan een mogelijke scherpe prijsstijging," aldus de 21Shares-analisten.
Het is niet verrassend dat 21Shares een optimistische toon aanslaat over bitcoin. Wat echter zeker lijkt, is dat de huidige dynamiek van vraag en aanbod heel anders is dan in het verleden.