ECB zal ondanks dalende inflatie rente gelijk houden

Hoewel de inflatie steeds verder daalt in de richting van de doelstelling van de Europese Centrale Bank, zal deze de rente naar verwachting komende donderdag nog niet verlagen. Dat zal mogelijk op zijn vroegst in juni kunnen gebeuren.

Antje Schiffler 05 maart, 2024 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank

Zelfs nu de inflatie sneller daalt dan verwacht, zal de Europese Centrale Bank (ECB)naar verwachting de rentetarieven ongewijzigd laten tijdens de beleidsvergadering van deze week, zeggen analisten.

Hoewel de volgende stap van de ECB waarschijnlijk een renteverlaging zal zijn, wordt nu verwacht dat deze in juni zal plaatsvinden. Bovendien neemt de verwachting toe dat de ECB de rente in 2024 minder sterk zal verlagen dan eerder was voorspeld.

Voor beleggers, nu de ECB deze week de rente naar verwacht gelijk houdt, zal de focus liggen op aanwijzingen voor de timing van die renteverlaging uit de bijgewerkte inflatie- en macro-economische vooruitzichten van de ECB.

 

ECB houdt rentetarieven op recordhoogte

Sinds september 2023 heeft de ECB haar belangrijkste rentetarief - bekend als de belangrijkste herfinancieringsrente of MRO - op een recordhoogte van 4,5% gehouden.

Tijdens de eerste vergadering van het jaar, op 25 januari, besloot het bestuur van de ECB om haar beleidskoers te handhaven. De bestuurders lieten niet doorschemeren wanneer de rente zal worden verlaagd. Maar sinds die vergadering zijn de inflatiecijfers gedaald en stijgt de verwachting dat de ECB de rente gaat verlagen.

"Tweederde van de economen voorspelt nu een renteverlaging in juni volgens een recente peiling van Reuters. Dit ondanks het feit dat de ECB bij elke gelegenheid commentaar geeft op het gevaar van een opflakkerende inflatie", zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.

"Feit is echter dat de inflatie aanzienlijk is gedaald en dat het traject nog steeds positief is. De MRO staat op 4,5%, wat betekent dat de bank veel speelruimte heeft. Ze kan in juni een kleine verlaging doorvoeren en de effecten afwachten zonder de appelwagen te verstoren. Nu de Europese economie op het randje van een recessie balanceert, denken wij dat de ECB een evenwicht moet vinden tussen het (externe) risico van een opflakkerende inflatie en de mogelijk urgentere noodzaak om ervoor te zorgen dat de economie niet in een langdurige recessie terechtkomt. Juni lijkt in dit opzicht een redelijk compromis."

 

Geen reden voor overhaaste renteverlaging

Vooraanstaande ECB-bestuursleden hebben gesuggereerd dat een besluit om de rente te verlagen nog maanden op zich zal laten wachten. ECB-bestuurslid Peter Kazimir bevestigde die verwachting vorige week. "Er is geen reden om een renteverlaging te overhaasten. Juni zou mijn voorkeursdatum zijn, april zou me verrassen en maart is een no go," zei de baas van de centrale bank van Slowakije tegen Reuters. 

ECB-bestuurslid Isabel Schnabel zei begin februari tegen de Financial Times dat de inflatie "weer zou kunnen oplaaien". De "laatste loodjes" om de inflatie omlaag te krijgen zullen het moeilijkst zijn, zei ze: "We zien een stabiele diensteninflatie. We zien een veerkrachtige arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zien we een duidelijke versoepeling van de financiële voorwaarden."

Maar uit de opmerkingen van Fabio Panetta, hoofd van de Italiaanse centrale bank, blijkt dat er enige verdeeldheid heerst binnen de raad. In een interview vertelde hij de krant dat de tijd om de rente te verlagen "snel nadert". Hij wees de vrees voor een nieuwe inflatiespiraal van de hand en zei dat de inflatie in de eurozone sneller daalt dan verwacht.

 

Kijken naar de ECB-vergadering

Nu de ECB naar verwachting zal aankondigen dat de rentetarieven onveranderd blijven wanneer zij haar besluit op donderdag bekendmaakt, zullen beleggers zich richten op de economische vooruitzichten van de ECB. De ECB publiceert haar projecties voor economische groei, inflatie, lonen, werkloosheid en handel donderdag voor het eerst dit jaar, met nog drie updates op kwartaalbasis gedurende 2024.

Economen bij Deka Bank verwachten dat de projecties van de ECB dit jaar een iets lagere inflatie zullen laten zien en een verdere convergentie naar de doelstelling van 2% halverwege volgend jaar. Tijdens de persconferentie zal waarschijnlijk ook worden ingegaan op de mate waarin de iets lagere loonstijging de opwaartse risico's voor de inflatievooruitzichten verzacht.

ECB-voorzitter Christine Lagarde heeft herhaaldelijk benadrukt dat het desinflatieproces verder moet gaan wil de centrale bank er zeker van zijn dat het duurzaam is.

 

Inflatie daalt richting doelstelling ECB

De inflatie in de eurozone daalt duidelijk sneller dan de ECB had voorspeld, voegde Kazimir eraan toe. De consumentenprijsindex daalde in februari naar 2,6%, tegen 2,8% in januari. Maar de kerninflatie bleef steken op 3,1% (januari: 3,3%) en de diensteninflatie schommelde rond de 4%.

"De desinflatie gaat veel sneller dan we op hoofdniveau hadden verwacht, maar we kunnen nog niet zeker zijn over de kerninflatie omdat de loonontwikkelingen onduidelijk blijven," vertelde Kazimir aan Reuters. "Daarvoor is de uitkomst van collectieve onderhandelingen cruciaal. Al met al zijn we op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten