Hierom heeft top-presterend Fidelity Tech Fund geen Nvidia in portefeuille

Het Fidelity Global Technology fonds heeft het aandeel Nvidia niet in portefeuille. Toch boekt het 20% groei in 10 jaar tijd. Hoe kan dat? En waarom laat de fondsbeheerder Nvidia links liggen?

Jocelyn Jovene 04 maart, 2024 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia chip

Een van de best presterende beleggingsfondsen in de technologiesector van de afgelopen jaren heeft een grote tegendraadse neiging als het gaat om de huidige grootste ster van de markt: het aandeel Nvidia (NVDA). Sinds juni 2016 heeft Fidelity Global Technology, het grootste technologiefonds in Europa, nul aandelen Nvidia in portefeuille gehad, terwijl het aandeel omhoogschoot dankzij de vraag naar halfgeleiderchips als gevolg van de opmars van kunstmatige intelligentie.

Toch is het fonds met €19 miljard onder beheer met Hyun Ho Sohn aan het roer in het bovenste deciel van alle technologiefondsen beland voor zijn prestaties in de afgelopen tien jaar. In de afgelopen 10 jaar heeft het fonds 21,4% rendement per jaar geboekt, vergeleken met 17,3% per jaar voor de categorie, 20,9% per jaar voor de Morningstar Global Technology index en 15% per jaar voor de Morningstar US Market index

Zelfs nu het aandeel Nvidia zijn rally na de winst in het vierde kwartaal heeft voortgezet, blijft Sohn aan de zijlijn. "Er was niets in de resultaten van Nvidia dat mijn mening veranderde", zei hij op 27 februari tegen Morningstar. Hij ziet de huidige omgeving als slechts de eerste fase van een langetermijnuitbouw van de AI-infrastructuur en dat er in de tussentijd andere, aantrekkelijker gewaardeerde aandelen zijn als het gaat om investeren in de toekomst van AI-technologieën.

 

Rendementsverlies door ontbreken Nvidia

Het is voor elk technologiefonds opmerkelijk om geen aandelen te bezitten van een dominante speler in de halfgeleiderindustrie. Het gemiddelde technologiefonds heeft bijna 13% van zijn portefeuille in aandelen Nvidia. De categorie omvat fondsen die zich richten op halfgeleideraandelen. De benchmark van Fidelity Global Technology, de MSCI ACWI Information Technology heeft een weging van 9,6% in Nvidia-aandelen.

Maar het ontbreken van Nvidia valt vooral op gezien de enorme stijging van de aandelenkoers. Het aandeel Nvidia is tot nu toe 60% gestegen in 2024, 240% in de afgelopen vier jaar en gemiddeld 67% per jaar in de afgelopen 10 jaar.

De nulweging in Nvidia heeft bijgedragen aan een daling van de prestaties van het Fidelity-fonds dit jaar. Het fonds presteerde het afgelopen jaar op het 53% percentiel van de categorie - die 335 fondsen telt.

In de afgelopen twaalf maanden heeft Fidelity Global Technology een rendement behaald van 31%, vergeleken met een winst van bijna 46% voor de Morningstar Global Technology index. Toch heeft het fonds met deze rendementen een voorsprong op de concurrentie. Het gemiddelde technologiefonds is met +29,1% gestegen en de bredere marktindex met bijna 25%.

Hierom heeft Fidelity Global Technology geen Nvidia 

Hoewel Fidelity Global Technology tussen juli 2015 en juni 2016 een korte periode aandelen Nvidia bezat, was dat een uitzondering. In een commentaar op de strategie legde beheerder Hyun Ho Sohn uit: "Het fonds bezit Nvidia niet, dat een goed bedrijf is dat wordt geleid door een solide management. Het bedrijf zelf zit echter in de technologie-infrastructuur en kan grillig en cyclisch zijn - wat de markt volgens mij onderschat."

Hoewel hij Nvidia mijdt, vindt de beheerder het thema van kunstmatige intelligentie een valide thema: "Ik denk dat AI een interessante technologie is en een groot langetermijnpotentieel heeft. Veel bedrijven investeren in het opzetten van AI-infrastructuur en als gevolg daarvan zien we een toenemende vraag op gebieden zoals grafische verwerkingseenheden en AI-netwerken."

Ho Sohn, die deze strategie sinds maart 2013 beheert, is echter van mening dat de markt zich een beetje laat meeslepen door deze technologie en haar beloften. "Naar mijn mening zal de adoptie van AI langzamer verlopen dan verwacht. Mensen vergelijken generatieve AI vaak met de iPhone-beweging, en terwijl de laatste een innovatief consumentenproduct was dat zeer snel werd overgenomen, is generatieve AI een zakelijke toepassing - een toepassing die moet worden overwogen naast regelgeving, compliance, beveiliging en data governance. Daarom hebben we, ondanks alle hype rond AI, nog niet veel bedrijven gezien die AI met succes te gelde hebben gemaakt. Er zou dus een periode van vertering kunnen zijn met deze technologie, en dat is een van de risicofactoren die ik in de gaten houd."

 

Na de resultaten van Nvidia

Ook na de uitstekende resultaten van Nvidia was Ho Sohn nog steeds niet onder de indruk: "Nvidia heeft drie kwartalen op rij zeer sterke cijfers geleverd, aangevoerd door de verkoop van GPU's voor datacenters. Hoewel de cijfers van dit kwartaal respectabel zijn, zijn het niet echt de uitblinkers van de vorige kwartalen - in feite is de omvang van de omzetgroei lager dan in de afgelopen twee kwartalen.".

"Hoewel de laatste resultaten van Nvidia nog steeds boven de consensus liggen, vertellen ze ons dat het moeilijker wordt voor het bedrijf om de verwachtingen te blijven overtreffen naarmate ze hoger worden en herinneren ze ons aan de wet van de grote getallen - de uiteindelijke convergentie naar een echte waarde".

"Het is moeilijk te voorspellen hoe groot deze fase zal zijn, omdat de eindvraag moeilijk te voorspellen is en andere factoren, zoals strategische opbouw, groepsdruk en krapte in de toeleveringsketen, zorgen voor spoedorders. In plaats van te jagen op aandelen die al tot in de perfectie zijn geprijsd, blijf ik het AI-thema op een aandelenspecifieke manier benaderen, op zoek naar ondergewaardeerde namen", schreef de fondsbeheerder en noemde bedrijven in hardware, IT-diensten/softwarebedrijven die zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van AI, zoals Elastic of Nutanix.

 

Morningstar over Fidelity Global Technology

• Morningstar Medalist Rating: Silver
• Morningstar Rating: 5 sterren
• Sustainability Rating: 3 globes
• Total Assets: €18 miljard
• Oprichtingsdatum: 1 september 1999

 

Deze aandelen verklaren outperformance op lange termijn

Het fonds, dat momenteel ongeveer honderd posities heeft, is al heel lang aandeelhouder van Apple (gekocht in 2004) en Alphabet (sinds 2005). Het heeft ook aandelen Microsoft (2017) en Amazon (sinds 2020) en is al lang aandeelhouder van Ericsson (2011) en SAP (2016).

Het fonds heeft enige blootstelling aan de Magnificent Seven, maar die vertegenwoordigen slechts 15% van het totale vermogen aan het einde van 2023. De Magnificent Seven zijn Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet.

Fidelity Global Technology is ook onderwogen in Microsoft en Apple in vergelijking met zijn benchmark. Niet alleen dat, maar vanaf eind januari bezat het fonds geen aandelen in andere halfgeleiderbedrijven die grote stijgingen hebben laten zien: Advanced Micro Devices, Broadcom en ASML.

Een analyse van de performance attributie voor het fonds over de afgelopen 10 jaar laat zien dat de belangrijkste bijdragers aan de performance Apple, Microsoft, Alphabet, KLA, een leverancier van halfgeleiderapparatuur, en Samsung Electronics waren.

De grootste achterblijvers in de portefeuille van Fidelity Global Technology waren de Chinese e-commercegigant Alibaba, het Franse betalingsbedrijf Worldline en andere niet-Amerikaanse technologiebedrijven zoals Ams-OSRAM, Rakuten of Baidu.

Uit een analyse van de Morningstar-data blijkt dat het grootste deel van de huidige posities van het fonds is opgebouwd in 2020 (14% van de portefeuille in dat jaar) en 2022 (24%), twee jaren die werden gekenmerkt door episodes van hoge marktvolatiliteit, met name voor de technologiesector.

Dit fonds heeft een Morningstar Medalist rating van Silver, een positief cijfer dat veel te danken heeft aan de stabiliteit van het beheerteam, de prestaties van het fonds en zijn proces, maar zeker niet aan de beheersvergoedingen. Met 1,88% liggen de lopende kosten van het fonds ver boven het gemiddelde van alle fondsen die in Europa te koop zijn, dat momenteel 1,11% bedraagt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten