Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Dit zijn de beste lithium-aandelen

Aandelen van lithiumdelvers zijn momenteel ondergwaardeerd. Dat biedt kansen voor beleggers met geduld, want op termijn zal de vraag naar lithium enorm groot worden, verwacht Morningstar. In deel 2 van dit tweeluik: waarom Albemarle en Lithium Argentina Morningstar's twee favoriete lithiumproducenten zijn.

Rentsje de Gruyter 04 maart, 2024 | 13:07
Facebook Twitter LinkedIn

albemarle

Morningstar volgt zeven aandelen van lithiumproducenten wereldwijd en alle zeven zijn momenteel ondergewaardeerd, vindt Morningstar-anaiist Seth Goldstein. Maar dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat ze alle zeven een goede koop zijn. 

In dit tweede deel van ons tweeluik over de lithiumproductenten gaan we in op Goldsteins twee favoriete aandelen in deze sector: Albemarle en Lithium Argentina. Waarom is hij het meest enthousiast over deze twee, van de zeven lithiumspelers die hij volgt?

Het Amerikaanse Albemarle (ALB) is de allergrootste van de hele set van zeven. En met een aandelenkoers van omstreeks $140 bij een Fair Value van $300 is het zwaar ondergewaardeerd. Goldstein is veel positiever dan de markt.

 

Albemarle: overzichtelijke risico’s

Beleggen in lithiumbedrijven is altijd risicovol, al was het maar vanwege de hoge kosten die het delven of extraheren van lithium uit gesteentes of zoutmeren met zich meebrengt. Maar bij Albemarle blijft dit risico volgens Goldstein binnen de perken, doordat het uitsluitend lithium wint op locaties waar het dat al eerder met succes heeft gedaan.

Een ander positief punt is volgens de analist dat Albemarle bij de recente jaarcijferpublicatie bezuinigingen heeft aangekondigd om de operationele kosten te beperken. Daarnaast gaat het minder geld investeren in het ontwikkelen van toekomstige projecten. Het doel van dit alles is om de vrije kasstroom te verhogen - iets waar analisten altijd gunstig gestemd van worden. In plaats van nieuwe locaties te ontwikkelen, zet Albemarle in op intensievere lithiumwinning op al bestaande locaties. Het concern exploreert lithiummijnen in Chili, de VS, Australië en China. Overigens zijn dit bekende maatregelen: Albemarle heeft ze eerder genomen in tijden dat de lithiumprijs erg laag stond.

Goldstein leest in de toelichting van Albemarle's management op de jaarcijfers en de bezuinigingsplannen een bevestiging van zijn visie dat in 2024 de vraag naar lithium zal stijgen, het aanbod zal krimpen en de prijzen dus zullen stijgen. Als de lithiumprijs later dit jaar weer gaat stijgen (zie voor meer informatie hierover deel 1 van dit tweeluik) en die nu de bodem is genaderd, zijn beleggers die nu aandelen in het grote, degelijke Albemarle kopen spekkoper.

Update over Albemarle van 7 maart 2024:

Onverwachts heeft Albemarle op 4 maart een aandelenemissie aangekondigd om te gebruiken voor kapitaalinvesteringen en het aflossen van kortlopende schuld. Een verrassende stap, vindt analist Goldstein, aangezien de balans van Albemarle gezond was en is met een nettoschuld/EBITDA verhouding van 1,1 per eind 2023. De emissie is op 6 maart vastgesteld op een omvang van $2,3 miljard en dat betekent volgens de analist een sterk verwaterend effect. Na doorrekening daarvan in zijn model verlaagt Goldstein zijn Fair Value van $300 naar $275 per aandeel. Op dinsdag 5 maart dook het aandeel Albemarle op Wall Street zo'n 18% omlaag. Op donderdag 7 maart noteert het omstreeks $119.

Goldstein vindt het aandeel ook bij deze verlaagde Fair Value nog altijd sterk ondergewaardeerd en een van de top picks in de lithiumsector, anticiperend op prijsherstel in de lithiummarkt in de loop van 2024.  

 

Lithium Argentina: veelbelovend begin

Lithium Argentina (LAAC) bezit twee zoutmijnen in het noord-westen van Argentinië: Chauchari-Olaroz en Pastos Grandes. Op die eerste locatie begon het concern afgelopen jaar voor het eerst lithium te winnen; op de tweede locatie duurt het nog een tijdje voor het zover is. Een jong bedrijf dus, maar veelbelovend.

Lithium Argentina is voortgekomen uit de afsplitsing van de Argentijnse activiteiten van Lithium Americas. Het huidige Lithium Americas (LAC) omvat alleen nog de activiteiten in Noord-Amerika. Dat aandeel heeft een Fair Value van $20 bij een koers van rond de $5,60.

Het nieuw gevormde Lithium Argentina verdiende in het vierde kwartaal van 2023 voor het eerst geld, met de productie van 6.000 ton (1 ton is 1.000 kilo) lithium, zo bleek uit de jaarcijfers die Lithium Argentina begin januari bekendmaakte. Dat was meer dan de 5.000 ton die het bestuur van het concern eerder verwachtte te produceren. Een goed begin dus voor deze joint venture met Ganfeng.

Lithium Argentina is een maatje kleiner dan Albemarle, met een beurswaarde van nog geen $100 miljoen. Ter vergelijking: dat is bij Albemarle een kleine $14 miljard. De beurskoers schommelt rond de $5,00. Analist Goldstein kent er een Fair Value van $25 aan toe. Daarmee schat hij de waarde wel veel hoger in dan andere analisten gemiddeld doen: die mikken op $14 per aandeel.

Daarmee is Lithium Argentina de meest ondergewaardeerde van de zeven lithiumbedrijven die Morningstar wereldwijd volgt. Goldstein denkt ook dat het concern een jaarlijkse productie van tegen de 40.000 ton lithium zal halen, zoals het zelf heeft aangegeven.

Als nieuwkomer kleeft er wel een hoger risico aan Lithium Argentina. Maar de start is veelbelovend, vindt Goldstein: Cauchari-Olaroz staat op de nominatie om een van de goedkoopste lithiumwinningsprojecten ter wereld te worden. Op die eerste locatie draait het concern nu op de helft van de totale capaciteit. Het zeer hoge risicoprofiel van Lithium Argentina is deels politiek van aard: het zou kunnen dat de Argentijnse regering de exporttarieven verhoogt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten