We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 Wereldwijde High Yield fondsen: sterk 2023

Hoogrentende obligaties hadden een sterk 2023, maar de vooruitzichten voor 2024 lopen uiteen.

Thomas De Fauw 28 januari, 2024 | 0:03
Facebook Twitter LinkedIn

Wereldwijde high yield obligaties verlengden hun rally in 2023 met een winst van 3,1 procent in het vierde kwartaal. Dit brengt het totale rendement voor het gehele jaar op 9,6 procent voor de ICE BofA Global High Yield Constrained Index. Diezelfde index verloor in 2022 nog 7,5 procent van haar waarde.

Obligaties werden eind vorig jaar omhoog gestuwd door de verwachting dat de Federal Reserve in 2024 zal overgaan tot renteverlagingen en we steeds dichterbij een zogezegde zachte economische landing in de Verenigde Staten staan. Europese hoogrentende obligaties deden het met 12 procent beter dan hun Amerikaanse tegenhanger die een winst van 9,6 procent liet optekenen in euro.

Niet enkel het rendement op staatsobligaties daalde in het vierde kwartaal, het effectieve rendement op Europese hoogrentende obligaties daalde ook pijlsnel van 7,9% in oktober 2023 tot zo’n 6,1% aan het einde van het jaar. Voor de VS bedroeg het rendement eind december 7,4% ten opzichte van 9,5% in oktober. De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread sloot 2023 af op 339 basispunten, onder de 522 basispunten ten tijde van de onrust rond SVB en Credit Suisse eerder in 2023. Een gelijkaardige beweging vond plaats op de Europese markt met een spread van bijna 396 basispunten per eind 2023, beneden de 550 in maart 2023.

 

Te hoge verwachtingen?

Kredietbeleggers maken zich voorlopig dus weinig zorgen, want zelfs de spread op CCC en lagere Amerikaanse high yield obligaties viel terug tot 902 basispunten per eind 2023, een daling van 155 basispunten ten opzichte van 1 november. Hoewel de herfinancieringsvereisten een onderwerp van discussie blijven, lijkt het merendeel van de beleggers gesteund in de gedachte dat de meeste bedrijven pas in 2025-2026 terug de markt op moeten. Echter, alles samen krijgt men wel het gevoel dat de zachte landing al grotendeels is ingeprijsd, waardoor het opwaarts potentieel op de korte termijn wel eens zou kunnen tegenvallen.

 

Fondshuizen kijken vooruit

Aan voorspellingen alvast geen gebrek en de verschillende vooruitzichten zijn uiteindelijk sterk afhankelijk van de economische scenario’s die strategen en economen naar voren schuiven. Zo gaat een recessie vaak gepaard met meer wanbetalingen, wat het rendement van de categorie aantast, terwijl een zachte landing gecombineerd met renteverlagingen een droomscenario is voor obligaties. In het laatste geval genieten beleggers zowel van een attractief inkomen alsook van de meerwaarde op hun effecten.

In september stond BlackRock’s Investment Institute neutraal ten opzichte van hoogrentende obligaties gezien de kwetsbaarheid voor recessierisico’s. Momenteel is het fondshuis, ondanks de krappe spreads niet langer tactisch onderwogen gezien de attractieve rendementen. Het heeft een voorkeur voor Europese obligaties.

Capital Group schrijft dat high yield obligaties het historisch gezien goed doen zolang de economische groei positief blijft. Zelfs als de spreads op staatsobligaties groter worden, blijft de inkomenscomponent het rendement ondersteunen. In Robeco’s rapport over de kredietvooruitzichten, getiteld: “Party like it’s the 1990s”, argumenteert het Rotterdamse fondshuis dat het verstandig is om in deze omgeving voorzichtig te blijven. De geschiedenis leert ons immers dat de verkrappingscycli door de centrale banken bijna altijd leiden tot een recessie. Het midden van de jaren 90 is hierbij een uitzondering en de markt prijst een gelijkaardig scenario nu in.

 

Top-5

Voor de Top-5 van deze week kijken we naar de best presterende fondsen over 2023 die beleggen in wereldwijde hoogrentende obligaties waarvan een recente portefeuille voorhanden is.

Op de hoogste trede staat UBAM Global High Yield Solution dat beheerd wordt door Philippe Gräub en Bram ten Kate. Gräub is hoofd Global en Absolute Return Fixed Income en werkt al ruim 15 jaar bij het Zwitserse Union Bancaire Privée. Ook Ten Kate is reeds 10 jaar actief voor de firma en kwam over van Credit Suisse. Het fonds heeft een nominale netto-blootstelling van 80% tot 120% aan hoogrentende obligaties via het gebruik van Credit Default Swaps (CDS). Een CDS is een derivatencontract dat de kredietblootstelling van vastrentende producten overdraagt en bescherming biedt tegen wanbetaling. Het fonds handelt onder meer in de populaire en liquide iTraxx Crossover index. Het fonds eindigde binnen het eerste deciel van haar categorie over de laatste 1-, 3- en 5-jaar.

Het M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund dat wordt beheerd door James Tomlins blijft ook na het vierde kwartaal op het podium. Het fonds eindigde al in het bovenste deciel van haar categorie in 2021 en 2022, en zet die trend in 2023 dus gewoon voort, onder meer door zijn lagere blootstelling aan cyclische en inflatiegevoelige bedrijven.

Wat ook hielp is dat obligaties met een variabele rente beter presteerden dan de high yield markt. De ICE BofA Global Floating Rate High Yield liet over 2023 een rendement van 13,6 procent zien in euro terwijl de BofA Global High Yield Constrained index 9,6 procent steeg. Een deel van het fonds kan belegd worden in andere vastrentende waarden, inclusief staatsobligaties maar ook derivaten zoals credit default indices hebben een plaats in de portefeuille. De dienstensector (16,6%) en de detailhandel, kapitaalgoederen, vrijetijd en financiële sector (ieder 9%) zijn het sterkst vertegenwoordigd binnen de portefeuille.

Tomlins houdt momenteel geen incassobureaus of vastgoed in de portefeuille, omdat het team zich zorgen maakt over hun fundamenten. De huidige rentetarieven zijn nog steeds hoger dan vroeger, zelfs als er rekening gehouden wordt met verwachte renteverlagingen. Tevens valt ook de 10,1% cash positie in de portefeuille op. Northern Trust Global US Dollar, een geldmarktfonds had een rendement van boven de 5% per eind 2023.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten