Maersk stijgt door hogere vrachtprijzen na aanvallen in Rode Zee

Rederij Maersk heeft een lastig 2023 achter de rug door lage vrachtprijzen, maar die stijgen plots na de aanvallen in de Rode Zee die de wereldwijde scheepvaart verstoren. De aandelenkoers van Maersk stijgt mee en nu is de Deense rederij een van de best presterende Europese aandelen in de eerste week van het nieuwe jaar.

Johanna Englundh 09 januari, 2024 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

Maersk

Rederij A.P. Moller Maersk (MAERSK B) lijkt de steven te wenden in de eerste week van het nieuwe jaar. Na een teleurstellend 2023, waarin de aandelenkoers van de scheepsgigant slechter presteerde dan de Morningstar Europe All Cap-index, was het bij aanvang van 2024 een ander verhaal. Het aandeel van het Deense bedrijf is nu het vlaggenschip in de index met een koersstijging van 15% naar iets boven de 13.000 Deense kroon. En dat terwijl er genoeg hoofdbrekens zijn voor de internationale zeevaart, bijvoorbeeld de noodgedwongen omvaart om Afrika na aanvallen in de Rode Zee. De vrachtprijzen schieten daardoor omhoog.

Dergelijke recente gebeurtenissen bepalen echter niet de visie van Morningstar op het aandeel voor de lange termijn. Morningstar's Europese marktstrateeg Michael Field die Maersk volgt, hanteert een Fair Value van 17.600 Deense kronen voor het aandeel, met daarbij een hoge onzekerheidsrating (High Uncertainty rating). Die reële waarde impliceert een ondergwaardering van zo'n 20%. Analist Field kent het aandeel een No Moat rating toe, omdat Maersks kernactiviteiten, Ocean en APM Terminals, onderhevig zijn aan hevige concurrentiedruk. 

 

Waarom is Maersk in het nieuws?

De aanhoudende aanvallen op commerciële schepen in de Rode Zee door via Iran gesteunde Houthi-rebellen hebben geresulteerd in chaos voor de toeleveringsketens van de wereld. Dat was voor veel schepen aanleiding om niet langer de route door de Rode Zee te kiezen, die een cruciale toegangspoort is tot het Suezkanaal, dat zelf weer een cruciale handelsverbinding vormt tussen Azië en Europa. De nieuwe route, om Afrika heen langs Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, maakt de reis zo'n 10 dagen langer en dus duurder. Ongeveer 15% van de zeevaart in de wereld gaat via de Rode Zee en het Suezkanaal naar de Middellandse Zee.

MSC, de grootste containerrederij ter wereld, zei half december dat het de Rode Zee vermeed. Maersk, de op één na grootste, die ongeveer eenzesde van de mondiale containerhandel verzorgt, had de vaart door de Rode Zee tijdelijk stopgezet, maar keerde eind december toch weer terug naar de route. Totdat het zich afgelopen week opnieuw terugtrok nadat een van zijn schepen – de Maersk Hangzhou – werd aangevallen.

De omweg rond Afrika verlengt de reis met minimaal 10 dagen. Als gevolg hiervan zijn de transportkosten enorm gestegen: de prijzen van Azië naar Europa zijn sinds half december bijna verdubbeld tot meer dan € 4.000 voor een 40 voets containter (FEU), zo blijkt uit gegevens van Freightos per 3 januari volgens Reuters. 

 

Zijn er positieve kanten aan deze verstoring?

Stijgende scheepvaarttarieven hebben beleggers vrijwel onvermijdelijk de aandelenkoersen van scheepvaartmaatschappijen doen opstuwen, iets wat we in een normaal jaar waarschijnlijk niet zouden hebben gezien. Morningstar-analist Field zegt dat de overcapaciteit nu zo groot is dat alles wat beleggers hoop geeft op een betere marge, tot een enorme belangstelling leidt: “Toen bedrijven orders begonnen te plaatsen om te profiteren van de stijgende vraag tijdens de pandemie, kwamen we in de cyclus terecht die uiteindelijk tot te veel capaciteit leidde. Zo ging dat afgelopen jaar, totdat de aanvallen in de Rode Zee begonnen".

De scheepvaartsector had voorafgaand aan de pandemie "een vreselijk decennium" achter de rug, maar zag tijdens de pandemie de vraag plotseling toenemen, waardoor de capaciteit onder druk kwam te staan en de prijzen explodeerden. Als gevolg hiervan verdiende Maersk in 2021 méér dan in het hele decennium daarvoor. In 2022 verdiende het zelfs nog meer.

Maar in november 2023 veranderde dat drastisch. Bij de presentatie van de derde-kwartaalcijfers zei Maersk dat het 10.000 banen ging schrappen vanwege een scherpe daling van de winst in het derde kwartaal als gevolg van overcapaciteit.

De scheepvaart is volgens analist Field ondanks alle geïndustrialiseerde inspanningen nog altijd een kwetsbare bedrijftak: "De marges tussen winst en verlies zijn in deze sector extreem klein. Als er ook maar een paar schepen te veel zijn bij afnemende vraag, raakt alles uit balans en daalt de vrachtprijs. En op dezelfde manier omgekeerd, als er sprake is van krapte in het aanbod bij stijgende vraag, zoals we nu zien, dan schiet de prijs door het dak." 

 

Hoe lang kan Maersk hiervan profiteren?

Het afgelopen jaar hebben beleggers weinig interesse getoond in Maersk en andere rederijen. De consensus is dat het ongeveer twee tot drie jaar zal duren voordat de sector zich zal herstellen.

"Nog maar een paar maanden geleden lagen de vrachttarieven op een niveau waarop sommige bedrijven daadwerkelijk verlies maakten op vracht. Elke stijging vanaf dat niveau maakt een enorm verschil, omdat het letterlijk het verschil betekent tussen winst en verlies", legt Field uit.

Zolang de ontwrichting en de daarmee gepaard gaande hogere vrachtprijzen aanhouden, zal het punt dat vraag en aanbod weer in evenwicht zijn dichterbij komen: "Als het bijvoorbeeld zes maanden zou duren, zou dat zes maanden minder negatieve prijzen betekenen, en in plaats daarvan zes maanden daadwerkelijk geld verdienen", zegt Field. Hij schat dat de verstoring drie tot vier maanden zal duren voordat de situatie is opgelost. Dat betekent drie of vier maanden met hogere vrachttarieven om de lagere capaciteit in de markt te compenseren.  

Morningstar over Maersk

• Fair Value: 17.600 Deense kronen

• Morningstar Rating: 4 sterren

• Economic Moat Rating: No Moat

• Uncertainty Rating: High

 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class B12.505,00 DKK5,04Rating

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten