Na een netto-uitstroom van 43,2 miljard euro in oktober maken de in Europa gevestigde langetermijnfondsen een ommekeer en noteren ze in november een netto-instroom van 13 miljard euro. Het beleggerssentiment lijkt positief te zijn geworden, in de nasleep van tekenen van een afkoelende economie en zwakkere inflatiecijfers, die op hun beurt hebben geleid tot een versoepeling door de Amerikaanse Federal Reserve.
In november herstelden wereldwijde aandelen zich met 9% in Amerikaanse dollars en stegen de mondiale staatsobligaties met 3% (in afgedekte Amerikaanse dollars), dankzij de sterker wordende economie, de aanhoudende afname van de inflatie en het groeiende gevoel dat de rentetarieven in de ontwikkelde markten wellicht hun hoogtepunt hebben bereikt.
Aandelenfondsen keerden na drie maanden terug naar positief terrein, met een instroom van 9,7 miljard euro. Net als de afgelopen maanden, met uitzondering van juni, waren de actief beheerde producten goed voor uitstroom die in november 10,1 miljard bedroeg. Ondertussen trokken passieve aandelenfondsen juist 19,8 miljard euro nieuw vermogen aan. Gemengde aandelenfondsen in Amerikaanse large-cap aandelen, evenals sector-specifieke strategieën voor de technologiesector, waren de meest gezochte categorieën.
De pauze van de belangrijkste centrale banken bij het verhogen van de rente heeft een nieuwe impuls gegeven aan de vastrentende sector: obligatiefondsen hebben 22,2 miljard euro aan nieuw geld opgehaald. In dit geval deelden zowel actieve als passieve producten de buit. Euro-forwardobligatiefondsen en bedrijfsobligatiefondsen trokken respectievelijk 5,7 miljard en 5,3 miljard euro aan.
De alternatieve strategieën bleven echter activa verliezen, met een netto-uitstroom van 3,1 miljard euro. Grondstoffenfondsen hadden ook een slechte maand, met een netto-uitstroom van bijna 2 miljard in november, als gevolg van 1,7 miljard euro onttrekking aan edelmetaalproducten, voornamelijk goud ETC's.
Eind november beliep het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen 10.637 miljard euro tegen 10.380 miljard in de voorafgaande maand.
Actief versus passief
Indexfondsen registreerden in november een instroom van 29,5 miljard euro, terwijl er 16,4 miljard euro verloren ging bij actief beheerde fondsen. De onderstaande tabel bevat alleen de belangrijkste categoriegroepen. Afgelopen maand registreerden alleen grondstoffenfondsen een netto uitstroom bij zowel actief als passief.
Het marktaandeel van passieve langetermijnfondsen bedroeg in november 2023 26,81%, vergeleken met 24,08% in november 2022.
Het duurzame segment
Fondsen die binnen de criteria voor Artikel 8 van de Europese SFDR-verordening vallen, kenden afgelopen maand €6,9 miljard aan netto-uitstroom, wat de zesde maand op rij van netto-aflossingen voor deze groep fondsen markeert. De aandelen kenden de grootste uistroom.
Verder haalden beleggers afgelopen maand netto 1,5 miljard euro uit de zogeheten ‘donkergroene’ strategieën die onder Artikel 9 vallen.
Vanuit een organisch groeiperspectief hebben de Artikel 9-fondsen dit jaar echter een organisch groeipercentage van 1,77% geregistreerd. In dezelfde periode noteerden de producten die onder Artikel 8 vallen een organische groei van -0,55%; tussen januari en november noteerden fondsen die volgens de SFDR niet in aanmerking komen voor Artikel 8 of Artikel 9 een gemiddeld organisch groeipercentage in de bandbreedte tussen 2,42% en -0,82%.
Winnaars en verliezers
In onderstaand overzicht vind u de tien fondshuizen die in november 2023 het meeste en die het minste geld hebben opgehaald in Europa, met daarbij weergegeven de verschillen tussen passief en actief beheer.