Drie beleggingsfouten om te vermijden in 2024

VIDEO - Multi-asset beleggers kunnen gebruik maken van allerleit tools om de diversificatie van hun beleggingsportefeuille te versterken. Maar vertrouw daarbij niet te veel op obligaties en cash, waarschuwt Nicolò Bragazza van Morningstar Investment Management. Hij wijst op drie fouten die beleggers moeten vermijden in 2024.

Sara Silano 11 december, 2023 | 12:15
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sara Silano: Welkom bij Morningstar. Vandaag is bij mij Nicolò Bragazza, associate portfolio manager bij Morningstar Investment Management, om te praten over drie fouten om te vermijden in 2024.

Nicolò, dank je dat je hier vandaag bent. Wat zijn de drie fouten die beleggers zeker moeten vermijden in het nieuwe jaar?

Nicolò Bragazza: Ik denk dat beleggers hun portefeuilles moeten doorlichten en daarbij drie belangrijke dingen moeten begrijpen. Het eerste is dat cash goed is totdat het dat niet meer is. Het tweede is dat zelfs als het waar is dat obligaties de afgelopen tien jaar voor betrouwbare diversificatie hebben gezorgd, we voor effectieve diversificatie niet alleen op obligaties moeten vertrouwen. En ten derde moeten ze over hun portefeuilles nadenken, niet alleen in termen van portefeuillewegingen, maar ook in termen van hun onderliggende blootstellingen en gevoeligheden.

Silano: Laten we het hebben over het eerste.

Bragazza: Ja, dus, cash is geweldig totdat het dat niet meer is. De afgelopen jaren heeft de scherpe stijging van de rentetarieven contant geld behoorlijk aantrekkelijk gemaakt. Tot 2021 werd cash door veel beleggers als nutteloos beschouwd. Het is nu een interessantere beleggingscategorie om in portefeuilles te hebben. En in sommige geografische gebieden, zoals Groot-Brittannië en de VS, bedraagt het rendement nu meer dan 5%. En dit is vrijwel zonder volatiliteit.

Dus hoewel er geen twijfel over bestaat dat cash nu positieve reële rendementen, kapitaalzekerheid en liquiditeit biedt; het is belangrijk om ook na te denken over de risico's ervan, omdat het, net als elk ander actief, niet altijd risicovrij is. Reëel rendement, kapitaalzekerheid en liquiditeit: dit zijn allemaal zaken waar beleggers diep over moeten nadenken. Contante rendementen zijn van korte duur en kapitaalzekerheid is daarom slechts voor een korte periode. En ook is uw werkelijke rendement op de lange termijn misschien geen gegeven, want hoe langer uw tijdsbestek is, hoe groter het risico is dat u een aanzienlijke hoeveelheid cash aanhoudt. Bovendien biedt cash geen bescherming tijdens recessies, zoals obligaties, en daarom is het diversificatiepotentieel ervan beperkt.

Silano: En hoe zit het met de tweede? 

Bragazza: De tweede is: vertrouw niet op obligaties voor effectieve diversificatie. Zoals ik in het begin al zei, zijn obligaties de afgelopen veertig jaar uitstekende diversificatiemiddelen geweest en boden ze een betrouwbare bron van bescherming tijdens uitverkoop van aandelen. Maar in een wereld waar we overal zeer hoge schulden hebben, zeer hoge tekorten en er ook behoefte is aan herstructurering van onze economieën, weten we dat het inflatierisico terug is, en dit is het slechtste klimaat voor obligaties.

Bovendien zullen centrale banken, als ze deze visie op een toenemend inflatierisico delen, wellicht niet zo veel bezuinigen als in het verleden, zelfs niet tijdens een scherpe verkoopgolf van aandelen. En dit zou het vermogen van obligaties om effectieve diversificatie te bieden beperken. Daarom denk ik dat multi-assetbeleggers, als reactie op deze behoorlijk uitdagende omgeving, gebruik moeten maken van alle instrumenten die ze tot hun beschikking hebben en ook moeten profiteren van de diversificatie-eigenschappen van andere activaklassen, zoals valuta's en alternatieven. En met alternatieven bedoel ik specifiek liquide hedgefondsen en goud. 

Silano: Tot slot, hoe zit het met de derde fout? 

Bragazza: Het derde punt dat ik noemde is: denk niet aan portefeuillegewichten. Denk na over blootstellingen en gevoeligheden. En dit komt omdat veel mensen de neiging hebben om alleen over hun portefeuilles na te denken in termen van activawegingen. En hoewel dit niet verkeerd is, is het onvolledig. Activa hebben verschillende gevoeligheden en daarom geeft het gewicht mogelijk geen nauwkeurige schatting van het werkelijke risico dat u loopt.

Het is belangrijk om de gevoeligheden van uw portefeuille te kennen, vooral die voor aandelenrisico en renterisico. Deze twee worden respectievelijk de bèta en de tweede duur genoemd. En een passende omvang van beide is van cruciaal belang om uw portefeuilledoelstellingen te bereiken.

Silano: Wel, Nicolò, dank je wel dat je vandaag hier was. Voor Morningstar ben ik Sara Silano.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten