Nieuwe CEO ASML is ervaren techneut uit eigen huis

Chipmachinefabrikant ASML benoemt een technische bestuurder met jarenlange ervaring in eigen gelederen tot nieuwe CEO en president: Christophe Fouquet wordt per april 2024 de nieuwe topman. Naast technologie is diplomatie voor hem straks net zo belangrijk, gezien het geopolitiek spel waar ASML ongewild onderdeel van is.

Robert van den Oever 01 december, 2023 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

christophe fourquet

Christophe Fouquet volgt op de aandeelhoudersvergadering van 24 april 2024 Peter Wennink op die sinds 1999 bij ASML werkt, eerst als CFO met een achtergond in accountancy, en daaropvolgend vanaf 2013 als CEO. Het vertrek van Wennink was al aangekondigd, want zijn termijn loopt af.

Dat geldt ook voor Chief Technology Officer en co-president Martin van den Brink, het technische brein achter de complexe en verfijnde technologie van ASML (ASML). Van den Brink kwam in 1984 als een van de eerste medewerkers naar ASML dat toen onderdeel was Philips, dat bezig was om de chipmachinetechnologie te gaan verzelfstandigen. Eerder dit jaar maakte het Financieele Dagblad een even inzichtelijk als hilarisch portret van Van den Brink en zijn betekenis voor ASML.

Fransman Fouquet heeft net als Van den Brink een technische achtergrond. Van huis is hij natuurkundige en hij kwam 15 jaar geleden bij de Veldhovense chipmachinefabrikant werken. Hij begon bij de DUV-technologie en schoof later op naar de geavanceerde EUV-machines (extreme ultra-violet). Sinds 2018 is hij lid van de raad van bestuur, momenteel als Chief Busines Officer.

 

Meer diplomatie naast technologie

Fouquet wacht de taak om niet alleen de technologische voorsprong van ASML te behouden, maar ook in toenemende mate diplomatie te bedrijven te midden van geopolitieke spanningen en botsende belangen tussen geografische machtsblokken.

Met zijn jarenlange ervaring in eigen huis in de techniek zal dat deel wellicht niet de meeste energie vergen, maar het wereldwijde krachtenveld waarin ASML opereert mogelijk wel. Stapsgewijs hebben de Verenigde Staten blokkades opgeworpen voor leveringen aan China dat altijd een grote klant was. ASML zegt zich altijd aan de wet te houden, maar dat kost wel klandizie. De vraag naar chiptechnologie elders in de wereld is echter groot genoeg.

Fouquet komt aan het hoofd te staan van een wereldmarktleider met een enorme voorsprong in marktaandeel en technologie die niet zomaar in te halen is. Niet door Westerse concurrenten zoals Nikon, maar ook niet door China dat verwoede pogingen doet om eigen chiptechnologie te ontwikkelen vanwege de Amerikaanse blokkades. Een eerder geval van diefstal van stukjes gevoelige technologie bij ASML van binnenuit was naar verluidt te herleiden tot een spoor naar China.

asml cleanroom

 

Morningstar’s visie

Morningstar heeft het volgen van ASML sinds kort ondergebracht bij aandelenanalist Javier Correonero van Morningstar’s Europese aandelenanalistenteam in Amsterdam. Hij kent het aandeel een Fair Value van e700 toe. Bij een actuele koers die schommelt tussen 615 en 630 is het aandeel dus ondergewaardeerd. Ook geeft de analist ASML een Wide Moat rating vanwege de enorme technologische voorsprong die volgens hem zeker nog 20 jaar kan aanhouden.

Klanten zoals de chipfabrikanten Intel en TSMC moeten blijven investeren in nieuwe generaties chipmachines om steeds efficiënter te kunnen blijven produceren. Bijblijven in de wedloop die we kennen als de Wet van Moore (de rekenkracht van chips verdubbelt elke twee jaar) is noodzakelijk om de productiekosten per chip laag te houden. ASML maakt machines die met verfijnde lichttechnologie via lenzen steeds méér en steeds kleinere chips op een plak silicium kunnen etsen. De nieuwste EUV machines kunnen 200 tot 300 miljoen euro per stuk kosten en het duurt 12 tot 18 maanden om er een te bouwen.

De analist verwacht voor de komende tien jaar een compound annual growth rate van 10% en een margegroei naar 43% ten opzichte van 31% in 2022. Een steeds groter deel van de omzet zal komen van de nieuwste en profijtelijkste generaties EUV-machines. Daarnaast blijven de oudere machines met eenvoudigere technologie ook gevraagd, want die kunnen chips produceren voor simpelere toepassingen die niet veranderen met de tijd.

Bovendien kan ASML omzet maken uit de bestaande hoeveelheid machines die aan het werk is bij klanten (de zogeheten installed base), want die hebben onderhoud en eventueel upgrades nodig. Ook daar zal de omzet en de marge verder groeien, verwacht analist Correonero.

asml wafer

 

Minder cyclisch

Fouquet erft een bedrijf dat vele malen minder cyclisch is dan vroeger, maar toch is dit jaar het effect van terughoudendheid in een onzeker economisch klimaat voelbaar in de cijfers en de kleinere orderinname van ASML. Daarbij opgeteld de lastig in te schatten impact van de kwestie rond China en de chipmaker blijft voor 2024 voorzichtig door te stellen dat het een gelijksoortig jaar als 2023 zal worden. Voor 2025 ziet ASML weer dubbelcijferige omzetgroei in het verschiet.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten