Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Buffett moet echt iets doen met Berkshire Hathaway's cash

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, levert nog steeds een prima rendement op. Maar de enorme berg contanten moet aan het werk gezet worden. Zo mag Buffett wel eens wat meer eigen aandelen gaan inkopen. Morningstar analyseert de diverse divisies van Berkshire na de kwartaalcijfers.

Rentsje de Gruyter 08 november, 2023 | 16:12
Facebook Twitter LinkedIn

warren buffett

Berkshire Hathaway (BRK B) is al jaren het allerduurste aandeel ter wereld. Maar dat wil niet zeggen dat het niet nóg doller kan met de beurswaarde van het investeringsfonds van ’s werelds beroemdste belegger, Warren Buffett. De beurswaarde is in de afgelopen maanden verder gestegen en bedraagt inmiddels een duizelingwekkende $767,31 miljard. 

Berkshire Hathaway kwam op zaterdag 4 november met zijn derdekwartaalcijfers. Dat doet Buffett – inmiddels 93 jaar oud – expres altijd in het weekend, omdat hij rondom zo’n cijfermoment geen afleiding wil van wat hij ‘Meneer de Markt’ noemt.

Daarom vindt de beroemde jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway óók steevast op een zaterdag plaats. Want ook bij dit jaarlijkse spektakel van Warren Buffett en zijn ‘handlanger’ Charlie Munger (99) wil Buffett niet 'dat Meneer de Markt emotioneel reageert op alles wat hij daar zegt', memoreerde Beleggers Belangen begin mei na de vergadering van dit jaar.

 

Twee soorten aandelen

Maar we dwalen af, terug naar de beurskoers van het aandeel Berkshire Hathaway. Daar zijn twee soorten van: A-aandelen en B-aandelen. A-Aandelen zijn de aandelen die nog nooit gesplitst zijn, en waarvan Buffett zegt dat dit ook nooit zal gebeuren – hoe krankzinnig hoog de koers ook is. Dát is het duurste aandeel ter wereld, met een koers die op dinsdag 6 november rond de $526.450 lag. Vlak voor de publicatie van de derdekwartaalcijfers afgelopen zaterdag, was die zelfs nog wat hoger – rond de $533.815 per A-aandeel.

Maar niet getreurd: de reële waarde per A-aandeel is nog altijd een stuk hoger dan de beurskoers, vindt Morningstar-aandelenanalist en Buffett-watcher Greggory Warren. De Fair Value, zoals de reële waarde in Morningstar-terminologie heet, bedraagt volgens zijn berekeningen namelijk $600.000 per A-aandeel. Dit betekent dat het aandeel volgens Morningstar dus ondergewaardeerd is.

Wie als particulier belegger aandelen Berkshire Hathaway wil kopen, kan gelukkig zijn toevlucht nemen tot B-aandelen in het bedrijf. De koers daarvan is een stuk beter te behappen: er gaan 1.500 B-aandelen in één A-aandeel en de koers van een B-aandeel lag begin november rond de $350. Zelfs een rijkaard als Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda, die voor miljarden geïnvesteerd hebben in Berkshire Hathaway, hebben ‘ordinaire’ B-aandelen, zo schreef Het Financieele Dagblad eerder. 

En hoera, ook de B-aandelen zijn volgens analist Warren ondergewaardeerd: de Fair Value is $400 volgens zijn jongste rapport van na Berkshire's kwartaalcijfers op 4 november. Berkshire Hathaway behaalt bovendien al vele decennia een uitstekend rendement op zijn beleggingen, waarbij Buffett zeer kieskeurig is in zijn keuzes.

 

Geen modieuze beleggingen

Kort samengevat: ‘het orakel van Omaha’ (de beroemde bijnaam van Warren Buffett) en zijn compagnon Charlie Munger investeren niet lichtvaardig in bedrijven en staan in principe argwanend tegenover modieuze aandelen. Zo kocht Buffett pas heel laat aandelen in Apple en maken Munger en hij graag cynische opmerkingen over bedrijven die toepassingen ontwikkelen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De twee beleggersiconen houden nu eenmaal van ondernemingen die tastbare producten of diensten leveren, waarvan de degelijkheid afspat. Maar áls ze eenmaal aandeelhouder zijn, blijven ze dat meestal wel heel erg lang. De afgelopen vijf decennia groeide Berkshire Hathaway zo uit tot een ware moloch die uit verschillende bedrijfstakken bestaat.

De voornaamste daarvan is de verzekeringstak, die bijvoorbeeld belegt in bedrijven die autopolissen verkopen (Geico), herverzekeraars en verzekeringen voor huis en haard. Onder deze bedrijfstak valt bijvoorbeeld ook Alleghany, de verzekeraar die Berkshire Hathaway in maart 2022 kocht voor het duizelingwekkende bedrag van $11,6 miljard.

 

Resultaten verzekeringstak

Die overname van Alleghany heeft ervoor gezorgd dat de operationele inkomsten in het afgelopen derde kwartaal met ruim twintig procent stegen naar $93,2 miljard. Dat is wel exclusief de beleggingswinsten en -verliezen. Daarnaast is Pilot Travel Centers, een Amerikaans bedrijf dat pleisterplaatsen langs de weg exploiteert voor vrachtwagenchauffeurs, verantwoordelijk voor een deel van deze groei. De resultaten van dit bedrijf worden namelijk sinds dit jaar volledig meegeteld in de groepsinkomsten van Berkshire Hathaway, zo schrijft analist Warren. Het concern heeft sinds 2017 een groot belang in Pilot, maar voorheen werd het resultaat daarvan niet geconsolideerd in de groepscijfers.

Ook profiteert de verzekeringstak van het concern van de huidige hoge rente: verzekeraars moeten altijd veel reserves aanhouden in cash of staatsobligaties, voor eventuele uitkeringen aan polishouders. Zo stegen de rente-inkomsten van $789 miljoen in de eerste drie maanden van 2022 naar $4,2 miljard in dezelfde periode van dit jaar. Daarnaast hadden de verhoogde prijzen van polissen ook een positief effect op de inkomsten.

Reken je de beleggingswinsten en -verliezen wél mee, dan blijkt de operationele winst van Berkshire Hathaway afgelopen kwartaal echter te zijn gedaald tot min $12,8 miljard. Bijvoorbeeld de daling van het aandelenkoers van Apple, dat met ruim 11% daalde het derde kwartaal, speelt daarin een rol, omdat Berkshire Hathaway zo’n groot belang in deze techgigant heeft.

Met een ander grote belegging van Berkshire Hathaway, BNSF Railway, een grote Amerikaanse spoorvrachtvervoerder, ging het afgelopen kwartaal niet goed. De inkomsten daalden dar namelijk met maar liefst 12,4%. Daarmee doet BNSF het ook slechter dan soortgenoot Union Pacific, schrijft de Morningstar-analist. En ook over de energietak van Berkshire Hathaway, dat normaal gesproken een baken van stabiliteit is volgens de analist, was er geen goed nieuws. Die rapporteerde over het derde kwartaal een daling van 3,7% van de inkomsten. De operationele kosten van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales zijn gestegen. De analist denkt echter wel dat deze dip van tijdelijke aard is.

 

Record aan cash

De meeste aandacht in de media kreeg de enorme berg cash waar Berkshire Hathaway inmiddels op zit. Die bedraagt inmiddels $157,2 miljard, een record volgens analist Warren, waar dat eind juni nog ruim onder de kritieke grens van $150 miljard lag waarvan Buffett zelf ooit heeft gezegd dat alles daarboven onhoudbaar zou zijn richting de aandeelhouders.

Toch maakt de analist, een beetje tot zijn eigen verbazing, zich minder zorgen over deze ongekende hoeveelheid cash dan hij had gedacht. Dat komt omdat de rente op staatsobligaties met een korte looptijd in de Verenigde Staten aardig hoog is: die ligt boven de 5%. En Berkshire had eind september maar liefst $126,4 miljard in deze zogeheten T-bills zitten. De hoeveelheid ‘echte’ cash, die een lager rendement oplevert, is dus beperkt tot ruim $25 miljard.

Volgens Warrens berekeningen heeft Berkshire daarmee nu, aan het begin van het slotkwartaal van 2023, de beschikking over ruim $116 miljard (het concern moet ook nog wat reserves aanhouden) om in investeringen en overnames te steken – én in het kopen van eigen aandelen.

 

Graag meer aandelen inkopen

Wat dat laatste punt betreft vindt de Morningstar-analist wel dat Berkshire Hathaway nu onvoldoende doet voor zijn aandeelhouders. Dividend keert het concern sowieso nooit uit, dus de inkoopprogramma’s voor eigen aandelen zijn des te belangrijker. Maar afgelopen kwartaal kocht Berkshire slechts ter waarde van $1,1 miljard eigen aandelen in. Met de aandelenkoers ging het intussen goed, want die is dit jaar tot nog toe zo'n 13 à 14% gestegen.

Eye-opener: een belegging in de S&P 500 leverde de afgelopen vijf jaar meer op dan eentje in Berkshire Hathaway. De koers bleef in die periode wel ongeveer even hoog als die van de beroemde Amerikaanse index van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven, maar de meeste ondernemingen die opgenomen zijn in de S&P 500 keren wél dividend uit, zo schreef Patrick Beijersbergen van beleggingsplatform IEX afgelopen mei al in een analyse.

Daarmee is het rendement voor beleggers in Berkshire Hathaway volgens Beijersbergens berekeningen minder groot dan dat van S&P 500 volgers. Bij Berkshire zou dat uitkomen op 8% per jaar en bij de S&P 500 op 9,8% - met dank dus aan de dividenduitkeringen van de bedrijven die deel uitmaken van de laatste.

Ter geruststelling: een belegging in Berkshire is nog altijd 46,7% méér waard geworden tussen februari 2018 en februari 2023. Dat kan je toch zeker geen kat in de zak noemen, maar wél een fantastisch beleggingsresultaat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten