Palantir-CEO Alex Karp.
Het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir (PLTR) loopt voorop bij de inzet van kunstmatige intelligentie en doet steeds het nieuwste van het nieuwste op het gebied van big data-analyse. Dat klinkt misschien nog een beetje abstract, maar dat zijn de analyses die Palantir verstrekt aan Volodymyr Zelensky voorziet allerminst. Niet voor niks maakte de Oekraïense president vorig jaar in zijn overvolle agenda tijd vrij voor een ontmoeting met Alex Karp, de CEO van Palantir.
Want dankzij de slimme software van Palantir, een bedrijf uit Denver, in de Amerikaanse staat Colorado, weet het Oekraïense leger bijvoorbeeld precies waar op zijn grondgebied zich Russische tanks en artillerie bevinden. Op basis daarvan voert het dan vervolgens gerichte aanvallen daarop uit, tot grote frustratie van de Russen.
Hoe dat kan? De software van Palantir wordt gevoed met kunstmatige intelligentie en is in staat om uit onoverzichtelijke bergen data, die afkomstig zijn uit verschillende bronnen, patronen te ontwaren die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Zo kan de gebruiker van de software ‘de spreekwoordelijke speld in een hooiberg’ vinden, schreven twee NRC-journalisten afgelopen zomer in een doorwrocht verhaal over de inzet van Amerikaanse intelligence in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
Militaire revolutie
Volgens analisten die NRC opvoert, is met de supergeavanceerde software op AI-basis, die bedrijven zoals Palantir ontwikkelen, zelfs ‘de derde militaire revolutie’ ingeluid, ‘na de uitvinding van het buskruit en de atoombom.’ Hoe vernuftig deze technologie is en hoe geheime diensten en legers die inzetten, weten we sinds kort beter, door de zogeheten Pentagon Leaks. Zo heten de geheime documenten over de militaire strategie in Oekraïne van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die afgelopen voorjaar op internet belandden toen een jonge Amerikaanse militair ze op een platform plaatste, naar verluidt om indruk te maken op gamers met wie hij daar chatte.
Palantir, dat sinds 2020 een beursnotering heeft op Wall Street, is geen onomstreden bedrijf. Al zullen de meeste Amerikaanse en Europese burgers waarschijnlijk de inzet van Palantirs software in de Oekraïense strijd tegen het agressieve Rusland wel toejuichen. Maar zo enthousiast zijn ze niet over alle toepassingen van Palantirs software.
Zo heeft de Amerikaanse immigratiedienst door het gebruik van de software meer illegale arbeidskrachten opgepakt, aldus het Belgische nieuwsmedium De Tijd. Ook in Nederland blijkt de software te worden gebruikt, bij opsporingswerk van de politie. En bijvoorbeeld Europol zet het ook in. Dat roept kritiek op, omdat de privacy van burgers daarbij zou worden geschonden.
Aantrekkelijk aandeel?
Wat betekent dit alles nu voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in techaandelen zoals Palantir? Om te beginnen zullen duurzame fondsen Palantir mijden, omdat zijn software kan worden ingezet om mensen te doden, meent De Tijd. Maar volgens bestuursvoorzitter Karp wordt zijn bedrijf op termijn ‘het belangrijkste softwarebedrijf ter wereld.’
Het aandeel heeft een spectaculaire koersstijging laten zien, want begin januari stond het op $6,40, afgelopen maand op $14,50,een ruime verdubbeling dus in nog geen jaar tijd, en na de derdekwartaalcijfers schiet het zo'n 20% omhoog en noteert het bijna $18.
Morningstar-aandelenanalist Malik Ahmed Khan vindt aandeel Palantir overgewaardeerd; de reële waarde, de zogeheten Fair Value in Morningstar-terminologie die hij aan Palantir toekent is $13 per aandeel. De analist verhoogde de Fair Value stapsgewijs; eerst was het $9, sinds augustus $11, en nu na de derdekwartaalcijfers verhoogt hij naar $13.
Op naar de S&P 500
Analist Khan noemt het voorbij derde kwartaal een sterk kwartaal met een winstgevendheid die hoger is uitgekomen dan hij had verwacht; een operationele marge van 29% waar hij op 25% had gerekend. Ook in het tweede kwartaal was de winstgevendheid al gestegen. De omzet steeg met 17% naar $558 miljoen dankzij de kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) software. Kijken we binnen dat totaal naar de VS, dan zien we een omzetgroei van 33% jaar-op-jaar en 13% kwartaal-op-kwartaal naar $116 miljoen.
De analist wijst erop dat het aandeel Palantir inmiddels in aanmerking komt voor opname in de S&P 500 index. Dat is gunstig vanuit het oogpunt dat veel meer institutionele beleggers die de index volgen in het aandeel zullen stappen, met name passieve indexvolgers die min of meer automatisch het aandeel moeten opnemen.
Goede vooruitzichten
De analist wijst op Palantir's goede vooruitzichten om klanten te werven voor de AI software bij zowel de overheid als in het bedrijfsleven. Kijkt analist Khan naar de lange termijn, dan is zijn beeld positief: hij denkt dat Palantir het in zich heeft om voorop te blijven lopen in het toepassen van kunstmatige intelligentie op zijn online platformen, waar datastromen kunnen worden gestroomlijnd en geanalyseerd.
Khan vindt dan ook dat Palantir over concurrentievoordelen beschikt, door Morningstar uitgedrukt in een zogeheten Narrow Moat Rating. Moat betekent letterlijk slotgracht en die verwijst naar de obstakels die concurrenten tegenkomen als ze hetzelfde willen gaan doen als Palantir. Dan merken ze dat Palantir van de troon stoten niet eenvoudig is. Diens klanten zullen namelijk niet snel overstappen - mede dankzij de sterke banden die het bedrijf bewust sinds de oprichting in 2003 met klanten heeft opgebouwd.
Met zijn twee grootste platformen, Gotham en Foundry, kan Palantir optimaal profiteren van de steeds grotere behoefte die bedrijven en overheden hebben om beschikbare data optimaal te gebruiken, aldus de analist. Een ander pluspunt vindt analist Khan dat de software bruikbaar is voor elk datatype en elke bron.
Dat zouden klanten waarderen, omdat ze na andere ervaringen bij techreuzen als Microsoft, Apple en Google, allergisch zijn voor vendor lock-in. Oftewel, de incompatibiliteit van hard- en softwaresystemen, waardoor je gedwongen wordt om nog meer producten of diensten af te nemen van die ene techmoloch.
Charme-offensief voor kleine bedrijven
Ook is Khan positief over de nieuwe strategie die Palantir heeft bedacht om aantrekkelijk te zijn voor kleinere bedrijven en organisaties. Die vinden het te duur om een abonnement te nemen op Gotham of Foundry, maar kunnen nu in plaats daarvan een select aantal modules afnemen.
De prijs die zij betalen, is bovendien afhankelijk gemaakt van hoe intensief zij de modules gebruiken. Achterliggende gedachte is dat Palantir zo ook klanten kan binnenhalen die aanvankelijk weinig uitgeven, maar allengs meer dollars of euro’s spenderen.
ESG en controverse beoordeling
Dat Palantir niet onomstreden is vanwege de verschillende mogelijke toepassingen van zijn AI-software, leidt tot een blik op de ESG-beoordelingen. Morningstar-Sustainalytics beoordeelt het algehele ESG risico met een ESG Risk Rating van Medium met 3 Morningstar Globes, dus gemiddeld. De Controversy Rating is Moderate, waarbij 3 gebieden van 'material ESG issues' worden vastgesteld: Human Capital, Data Privacy & Security en Business Ethics.