ARM Holdings (ARM) ging in september naar de beurs maar de kersverse notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft de Britse chipontwikkelaar nog weinig succes gebracht. De koers is na een kortstondige stijging teruggezakt naar omstreeks de introductieprijs van $51 per aandeel. De beursgang was groot nieuws en de markt keek bijzonder uit naar wat er zou gebeure, want het was alweer een tijd geleden dat er een beursgang van dee omvang plaatsvond.
Juist daarom stapten ook beleggingsfondsen in om maar niets van het spektakel te missen. Na de volatiliteit van de eerste dagen en weken inventariseert Morningstar welke beleggingsfondsen een positie hebben in ARM en hoe groot die is binnen hun totale beleggingsportefeuille.
Inmiddels volgt Morningstar het aandeel ARM met een Wide Moat rating en een Fair Value van $34 per aandeel. Lees hier de visie van Morningstar-analst Javier Correonero die binnen Morningstar's aandelenreserchteam de chipsector volgt. Hij legt in een apart artikel (dat u hier vindt) uit hoe het businessmodel van ARM in elkaar zit, waarom dat een voorsprong op de concurrentie biedt en waarom het aandeel volgens hem overgewaardeerd is.
Welke fondsen zitten er het grootst in?
We hebben drie overzichten van beleggers met een positie in ARM Holdings samengesteld: de 10 fondsen die het grootste aantal aandelen wereldwijd in bezit hebben, de 10 fondsen in Europa met het grootste aantal aandelen en de vijf fondsen met de hoogste procentuele weging van ARM binnen hun fondsportefeuille.
Op alledrie de lijsten prijkt het in Ierland gevestigde Gold-rated GQG Partners US Equity fonds bovenaan. Het fonds heeft bijna een half miljoen aandelen ARM gekocht die opgeteld zo'n $26 miljoen waard zijn en 2,31% van zijn portefeuille uitmaken. De strategie belegt grotendeels in technologie; die sector is goed voor 42% van de portefeuille. Met die 2,32% is ARM lang niet het grootste aandeel in portefeuille, want dat is tech-aandeel Nvidia dat met 8% de grootste portefeuillepositie is.
Het op een na grootste belang komt op conto van Goldman Sachs' Luxemburgse Global Future Technology Leaders Equity fonds: 441.088 aandelen die samen $25 miljoen waard zijn en 1,06% van deze portefeuille uitmaken. Ook dit fonds concentreert zich - zoals de naam al zegt - op wereldwijde technologie-aandelen. De twee grootte posities zijn KLA Corp en Marvell Technology met ieder 3%.
De twee fondsen die we hierboven noemden, zijn de enige twee Europese funds die voor méér dan 10 miljoen dollar hebben ingeslagen, maar nog eens 12 fondsen in de bredere regio hebben voor ten minste $1 miljoen aandelen ARM ingekocht, op basis van de huidige marktwaarde.
In totaal komen uit de data van Morningstar Direct 35 Europese fondsen naar voren met een positie in ARM holdings. Niet verrassend zijn veel daarvan Luxemburgse fondsen, maar ook Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de bovenste helft van de internationale ARM-kopers.
Tot slot kijken we naar de fondsen met de grootste exposure aan ARM. Slechts twee fondsen hebben meer dan 2% van hun portefeuille gealloceerd aan de Britse chipontwikkelaar. Naast het GQG Partners vinden we ook de Inverse Cramer ETF, die bewust tegengesteld belegt aan de tips van de Amerikaanse televisiepersoonlijkheid en voormalig hedge fonds manager Jim Cramer.