Top-5 Aandelen Wereldwijd: Hector aan kop

Ondanks de positieve signalen die duiden op een afnemende inflatie hield het rentespook financiële markten in zijn greep. Zowel de ECB als de Fed zetten nieuwe stappen waarmee de centrale banken hun beleidsrentes naar niveaus opkrikten die lang niet zijn gezien, of in het geval van de ECB recordniveaus bereikten.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 oktober, 2023 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel de inflatie in de eurozone daalde van een piek van 10,6% in 2022 naar 5,2% in augustus 2023, blijven centrale banken voorzichtig met het uitspreken dat de hardnekkige geldontwaarding een halt is toegeroepen. Een oplopende olieprijs, als gevolg van de continuerende productiebeperkingen door olieproducerende landen, is een van de factoren die zorgen voor een stuwend effect op de inflatie, waardoor een grillige ontwikkeling van het inflatiecijfer mogelijk blijft en rentes voor langere tijd op hogere niveaus kunnen blijven.

De hogere rentestanden beginnen ook hun effect te hebben op de mondiale economische groei. Financieel onder druk staande consumenten maken kritischere keuzes of opteren voor goedkopere alternatieven. Niet alleen de lokale consument, maar ook de effecten van de economische neergang in China, gedreven door de zorgen omtrent de vastgoedsector, de hoge jeugdwerkloosheid, en het uitblijven van overtuigende economische steunmaatregelen, sijpelen door in de bedrijfsresultaten. Zelfs de luxemerken, die de reputatie hebben zeer resistent te zijn tegen economische neergang, zien in bepaalde segmenten de vraag wat teruglopen als gevolg van tanend consumentenvertrouwen.

Het sentiment onder retailers is veel bedrukter, waarbij de combinatie van afnemende consumentenbestedingen, kosteninflatie, margedruk en hogere voorraden leidde tot sombere verwachtingen. Zelfs de euforie rond kunstmatige intelligentie, de belangrijkste aanjager van het positieve marktsentiment in het tweede kwartaal van 2023, normaliseerde in de afgelopen drie maanden en kon de MSCI World Index in het derde kwartaal niet in positief terrein houden.

De wereldwijde graadmeter sloot het derde kwartaal af met een klein verlies van 0,52%. Daarmee staan beleggers nog altijd op een fraaie plus van 12% in het huidige beursjaar. De afgelopen drie maanden waren waardeaandelen beter gezind, waarbij de MSCI World Value index een positief rendement van 1,11% realiseerde, tegenover een verlies van 2% voor de MSCI World Growth index.

 

Gapend gat

Dat neemt niet weg dat er nog steeds een gapend gat zit tussen de twee stijlen in het voordeel van groeiaandelen van maar liefst 19 procentpunt. Op sectorniveau was de energiesector de koploper dankzij een sterke stijging van de olieprijs, en won ruim 14%. Daarmee herstelde de sector zich van een tot dusverre teleurstellend jaar. Aan de andere kant van het spectrum waren het de nutsbedrijven en de vastgoedsector die ondermaats presteerden.

Op landenniveau bleven Japanse aandelen het goed doen, mede dankzij de zwakke yen, terwijl ook Indiase aandelen in de smaak vielen bij beleggers. Europese aandelen lagen er zwakker bij, waarbij Franse en Duitse bedrijven het rendement drukten.

 

De Top-5

De top-5 aandelen wereldwijd is gebaseerd op het rendement over de eerste drie kwartelen van 2023 voor de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd waarvan een recente volledige portefeuille beschikbaar is.

Op plek drie vinden we GAM Star Worldwide Equity completeert de top-5 met een rendement van ruim 16%. Dat is een welkome opsteker voor het Zwitserse fondshuis dat turbulente tijden meemaakt. De capriolen in de bestuurskamer zorgden deze zomer voor veel voorpaginanieuws, maar de aanhoudende financiële uitdagingen van het fondshuis en het verslechterende corporate klimaat waren voor Morningstar reden om de Parent-rating van GAM, een belangrijk onderdeel van onze Morningstar Medalist Rating voor fondsen, in een zelden vertoonde stap in september te verlagen naar Low, de laagste in ons scoresysteem van vijf gradaties.

GAM heeft het moeilijk sinds 2018, toen falend risicobeheer bij de absolute return-fondsen leidde tot de schorsing van een belangrijke portefeuillebeheerder en de liquidatie van verschillende fondsen. Continuerende uitstroom en een broze beleggingscultuur maakte Morningstar aanhoudend kritisch. De voortdurende onzekerheid over de financiële gezondheid en de strategische richting van het bedrijf na het klappen van de overname door Liontrust zal waarschijnlijk de personele uitdagingen verder opjagen, en de druk om winsten op de korte termijn te genereren zou praktijken kunnen stimuleren die beleggers schade berokkenen, zoals het voorrang geven aan het binnenhalen van vermogen boven alpha of het vergroten van risico's om kortetermijnprestaties te genereren. Dat is jammer, want de line-up van GAM bestaat uit een aantal getalenteerde teams, zoals de specialisten op het gebied van opkomende markten obligaties en Japanse aandelen.

Kevin Kruczynski, fondsbeheerder van GAM’s wereldwijde aandelefonds, liet zich door de nijpende situatie bij de fondsbeheerder niet uit het lood slaan, en behaalde vooral dankzij een sterk eerste half jaar, een fraai rendement. Nvidia is ook in deze portefeuille een belangrijke aanjager geweest, maar ook posities in MicroStrategy, Airbnb, ServiceNow en Cloudfare hebben positief bijgedragen aan het rendement.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten