Beleggen in aandelen van bedrijven met kleinere marktkapitalisaties kan beleggers voordelen bieden. Zo bieden ze door hun kleinere omvang betere kansen op groei in vergelijking tot veel grote multinationals. Daarnaast worden small-caps over het algemeen minder goed gevolgd door analisten. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat er onontdekte pareltjes te vinden zijn onder deze kleinere ondernemingen.
En omdat ze nog niet door de grote massa zijn ontdekt, valt de waardering vaak lager uit en dat komt het potentiële rendement weer ten goede. Wat te denken van Super Micro Computer, wat op dit moment de hoogste weging heeft in de MSCI World Small Cap index. De aandelenkoers van het technologiebedrijf, dat actief is op het gebied van servers en opslagsystemen, steeg dit jaar met bijna 290%. Op zich niet slecht, maar vorig jaar verdubbelde de aandelenkoers ook al, terwijl het rendement over de afgelopen vijf jaar inmiddels op 1.475% staat.
Risicovoller
Hoewel het rendement van small-caps spectaculair kan zijn, blijken small-caps ook risicovoller te zijn. Het producten- en dienstenaanbod is vaak minder goed gespreid en mogelijk is een bedrijf in slechts een of enkele regio’s actief. Tegenslagen hebben daardoor een grotere impact op de gehele onderneming. Dit komt ook tot uiting in hogere volatiliteit voor small-cap aandelen, wat wellicht wordt verergerd door de mindere liquiditeit in vergelijking met zeer liquide large-caps, waardoor koersuitslagen vergroot kunnen worden.
Over langere periodes, zoals vijf, tien en vijftien jaar gemeten, ligt de standaard deviatie van de MSCI World Small Cap index circa eenvijfde hoger dan die voor de MSCI World index.
Beleggen in small-caps geeft ook geen garantie dat een hoger rendement wordt behaald in vergelijking met large-caps. Over bijvoorbeeld de afgelopen 15 en 20 jaar is dat zeker het geval. Over meer recentere periodes blijft de MSCI World Small Cap index echter achter bij de MSCI World index. Dit is onder meer toe te schrijven aan de (stevige) underperfomance van small-caps in 2021, 2022 en in het lopende jaar 2023.
Desondanks hebben small-caps flink aan populariteit gewonnen. Eind 2016 hadden wereldwijde small-cap fondsen, zowel actief al passief, een totaal beheerd vermogen van 16 miljard euro. Met name dankzij een sterke instroom van opgeteld 26 miljard euro verdrievoudigde het beheerde vermogen ruimschoots naar 55 miljard euro per eind juli 2023.
De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Small/Mid-cap op basis van hun prestaties over de eerste zeven maanden van 2023. Daarbij zijn alleen fondsen geselecteerd waarvan portefeuilledata bij Morningstar bekend is die niet ouder dan drie maanden is.
Op plek twee van de ranglijst vinden we Neuberger Berman Global Equity Megatrends. Dit fonds werd iets meer dan vijf jaar geleden gelanceerd en sindsdien is het beheer in handen van het viertal Daniel Paduano, Jason Vintiadis, Maximiliano Rohm en Sherrell Aston. Dit compacte en ervaren team hanteert een strategie die zich richt op beleggingen in bedrijven die volgens hen profiteren van wereldwijde seculiere thema’s. Binnen de aandelenselectie zoeken ze naar bewezen management teams en is er een focus op waarderingen.
De uiteindelijke portefeuille is geconcentreerd en omvat normaliter 20 tot 30 aandelen. De benadering heeft niet specifiek als doel om in bedrijven met kleinere marktkapitalisaties te beleggen, wat aangetoond wordt door posities in enkele large-caps zoals Alphabet en Alibaba. Echter, de hoofdmoot van de portefeuille bestaat uit mid- en small-caps. Uber Technologies is dit jaar een van de best presterende aandelen met een rendement van meer dan 90%, op gepaste afstand gevolgd door ATI en Despegar.com die de aandelenkoersen met circa 50% zagen oplopen.
Het fonds Threadneedle (Lux) - Global Smaller Companies legt beslag op de derde plek. Dit fonds is sinds april 2019 in handen van Scott Woods. Hij is relatief onervaren aangezien dit zijn eerste rol als beheerder is. Zijn overige industrie ervaring deed hij op als analist, waaronder 4 jaar bij Columbia Threadneedle en 2 jaar bij Ecclesiastical Investment Management.
Hij is de enige beheerder op het fonds, maar ontvangt ondersteuning van de regionale small-cap teams en het centrale analisten team van de onderneming. Zijn benadering richt zich op kwaliteitsbedrijven met hoge rendementen op het geïnvesteerde kapitaal, bovengemiddelde groei, duurzame concurrentievoordelen en robuuste bedrijfsmodellen. De portefeuille is breed gediversifieerd met ongeveer 90 posities. De twee best presterende aandelen in 2023 tot en met eind juli zijn BE Semiconductor Industries (97%) en Disco (95%).