Top 5 Aandelen Emerging Markets: Brandes aan kop

Opkomende landen aandelenfondsen kenden een sterke instroom aan beleggersgeld in de eerste vijf maanden van dit jaar. Opmerkelijk, want deze categorie fondsen kan weinig indrukwekkende prestaties over zowel de korte als de langere termijn voorleggen in vergelijking met aandelenfondsen die in ontwikkelde landen beleggen. Ook 2023 wordt vooralsnog gekenmerkt door underperformance.

Ronald van Genderen 17 juli, 2023 | 8:25
Facebook Twitter LinkedIn

Fondsen in opkomende landen genoten een sterke interesse van beleggers in de eerste vijf maanden van 2023. Over de periode van januari tot en met mei stroomde er namelijk een bedrag van 18,5 miljard euro aan nieuw beleggersgeld naar deze categorie fondsen. Hoewel de afgelopen jaren altijd sprake was van een netto instroom, kwam deze over volledige kalenderjaren nooit boven 10 miljard euro uit. We moeten terug naar 2017 om een instroom van dergelijke omvang te zien.

Als we kijken naar de prestaties van aandelen uit opkomende landen, dan mag deze interesse van beleggers op zijn minst opmerkelijk worden genoemd. Beleggers zijn namelijk niet of nauwelijks beloond voor hun vertrouwen. Niet op de korte termijn, maar ook niet op de langere termijn. Zo bedraagt de underperformance van de MSCI EM index versus de MSCI World index maar liefst meer dan 6,5 procentpunt per jaar over de afgelopen 10 jaar en 5,5 procentpunt over de afgelopen 15 jaar.

Beleggers zullen ook niet met plezier terugkijken op meer recentere periodes. Zo incasseerden opkomende landen in 2022 een verlies van 14,9 procent, terwijl aandelen uit ontwikkelde landen het verlies wisten te beperken tot 12,78 procent. 2023 brengt vooralsnog geen verlichting. In het eerste kwartaal was er opnieuw sprake van een underperformance. De MSCI EM index steeg weliswaar met 2,1 procent, maar de MSCI World index zette daar een rendement van 5,8 procent tegenover.

 

Beeld verslechtert

In het tweede kwartaal van dit jaar verslechterde het relatieve plaatje voor opkomende markten. Mede onder aanvoering van teleurstellende prestaties van Aziatische landen, waaronder China, Maleisië en Thailand, bleef de MSCI EM index steken op een minieme winst van 48 basispunten. De MSCI World wist echter met bijna 6,5 procent te stijgen, vooral dankzij de grote Amerikaanse tech bedrijven.

Afgezien van de underperformance, kennen opkomende landen dit jaar een nogal tegendraads prestatieprofiel. Wereldwijd zijn het met name groeibedrijven die goede prestaties laten zien. In opkomende landen is dat anders. Bijvoorbeeld, de MSCI EM Value index staat over de eerste zes maanden op een winst van 4,1 procent, maar de groei-index op slechts 1,1 procent. Wat verder opvalt is dat in de ontwikkelde landen de kleinere bedrijven achterblijven bij de large-caps. In opkomende landen is dat wederom niet het geval. Zo staat de MSCI EM Small index op een winst van 8,1 procent, waarmee ze niet alleen de MSCI EM index verslaan (2,6 procent), maar ook hun evenknie voor ontwikkelde landen, de MSCI World Small Cap (5,3 procent).

 

De Top-5

De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Opkomende Markten op basis van hun prestaties over het eerste halfjaar van 2023.

De ranglijst wordt aangevoerd door Brandes Emerging Markets Value dat van Morningstar analisten een Morningstar Medalist Rating heeft gekregen van Bronze. De convictie van de analisten in deze strategie is de laatste jaren wel teruggelopen, onder andere door inconsistenties in de uitvoering van het proces. Het fonds hanteert al geruime tijd een deep-value benadering en heeft blijk gegeven van de bereidheid om tegen de massa in te gaan.

Het vierkoppige beheerteam, bestaande uit gevestigde veteranen Louis Lau, Christopher Garrett, Gerardo Zamorano en Mauricio Abadia, maakt gebruik van de ideeën van analisten die putten uit het gehele marktkapitalisatiespectrum om een compacte portefeuille op te bouwen waarbij maar weinig beperkingen zijn. Enkele recente misstappen deden echter twijfels rijzen over de effectiviteit van de aanpak en het risicobeheer. Desondanks zijn de prestaties over de eerste zes maanden van 2023 dus prima. Onder de best presterende aandelen treffen we Wiwynn, Cemex en PT Gudang Garam.

Op de tweede plek vinden we BSF Emerging Markets Equity Strategies Fund. Het fonds wordt beheerd door het ervaren duo Sam Vecht en Gordon Fraser. Zij hanteren een long/short benadering en maken daarbij ook gebruik van derivaten. In de ongeveer 90 posities tellende portefeuille is dit terug te zien in de tien grootste posities. Aan de long kant zien we relatief grote posities in Samsung Electronics, Alibaba en Ping An, terwijl aan de short kant posities aanwezig zijn in Fortescue Metals, Delta Electronics (Thailand) en LVMH.

Dit maakt ook direct duidelijk dat het fonds niet per se in ondernemingen uit opkomende markten zelf belegt, maar ook in Westerse bedrijven met significante blootstelling aan deze landen. Onder de long-posities zijn D-Market Electronic Services & Trading, Gol Intelligent Airlines en Grupo Financiero Galicia de best presterende aandelen in de portefeuille in het eerste halfjaar van 2023.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten