Deze drie duurzame aandelenfondsen zijn top pick

VIDEO - Actief beheerde fondsen hebben de laatste tijd minder nieuw vermogen weten aan te trekken dan hun passieve concurrenten met lagere kosten. Toch ziet Morningstar nog kansen in het universum van actieve duurzame aandelenfondsen. Fondsanalist Ronald van Genderen licht drie interessante opties toe.

Lukas Strobl 28 juni, 2023 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Ik ben hier met Morningstar fondsanalist Ronald van Genderen om te praten over actief beheerde duurzame fondsen in Europa. zoals in de meeste fondscategorieën hebben ook deze fondsen zwakkere instromen gezien dan hun passieve equivalenten, maar toch zijn er nog altijd kansen.

Ten eerste, Ronald, hoe heeft deze asset class het gedaan en wat is de outlook voor de korte termijn voor duurzame aandelen?

Ronald van Genderen: Wat de instroom betreft hebben we vorig jaar een vertraging van de instroom gezien. En hoewel de instroom in het vierde kwartaal van vorig jaar leek te zijn aangetrokken, zagen we in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw een lichte daling van het instroomvolume. Ze hadden dus een moeilijk jaar, maar dat is redelijk verklaarbaar gezien de achtergrond van geopolitieke risico's, hogere inflatie en stijgende rentetarieven. Maar nogmaals, voor de korte termijn denken we dat de interesse van beleggers in duurzame aandelenstromen in de toekomst groot zal blijven.

Strobl: Goed, wat zijn je top picks in dit universum?

Van Genderen: Mijn eerste keuze is Schroder's Global Sustainable Growth. Het wordt beheerd door twee managers. En hoewel we in 2022 het vertrek van een co-manager hebben gezien, is ze adequaat vervangen en bleef de hoog aangeschreven Charles Somers aan het roer. We waarderen dat ze meer dan 100 wereldwijde analisten van het fondshuis kunnen gebruiken. En daarbij houden we van de focus op kwaliteitsgroei, maar ze hebben ook de speelruimte om te beleggen in opportunistische posities die meer cyclisch van aard kunnen zijn. En samen met een sterke waarderingsdiscipline zorgt dit ervoor dat de portefeuille minder snel groeit dan vergelijkbare portefeuilles in de Morningstar Categorie Global Large Cap Growth Equity. 

Strobl: Is die flexibiliteit om te diversifiëren buiten groei om een gemeenschappelijke onderscheidende factor van succesvolle fondsen?

Van Genderen: Nou, het is niet gebruikelijk, zou ik zeggen. Veel concurrenten hebben een sterke voorkeur voor groei. En het kan goed zijn voor beleggers om een keuze te hebben in dit universum dat minder nadruk legt op groei.

Strobl: En wat is je volgende keuze?

Van Genderen: De tweede keuze is Wellington Global Stewards. Het wordt eveneens beheerd door twee managers. Hoewel ze geen uitgebreide achtergrond als portefeuillemanager hadden – eigenlijk is dit hun eerste periode als portefeuillemanager vanaf 2019 – hebben ze wel een sterke achtergrond als analist bij het fondshuis. En ze hebben ook een sterke groep analisten die ze kunnen gebruiken. Wellington heeft 56 wereldwijde brancheanalisten. Dus dat is een sterke bron voor hen. Hun aanpak is minder bewezen; ze zijn pas in 2019 begonnen. Maar ze zijn wel goed begonnen en richten zich op aandelen die een relatief hoog kapitaalrendement combineren met goed rentmeesterschap.

Strobl: Dat zijn twee fondsen met een behoorlijk uitgebreide groep analisten. Is groter altijd beter?

Van Genderen: Het is niet altijd zo dat groot beter is, maar het is de manier waarop de beheerders gebruik maken van de analisten, de groep experts, en hoe effectief en efficiënt dat wordt gedaan.

Strobl: Ik snap het. Welke is nummer drie?

Van Genderen: De laatste is JPMorgan Emerging Markets Sustainable Growth. Wederom twee managers, één hoofdmanager en een back-up manager. En ook kan dit fonds gebruikmaken van een uitgebreide groep analisten en portefeuillebeheerders. Hier zien we er in totaal 100. Ze maken deel uit van het EMAP-team van JPMorgan of van het Emerging Markets and Asia Pacific-team. Dit fonds is ook vrij jong. Het begon ook in 2019, maar het is een variant, de duurzame versie, op zijn zuster-kernstrategie die we ook hoog in het vaandel hebben staan. Het richt zich op kwaliteitsgroei en daarom heeft de portefeuille ook een groeineiging.

Strobl: Wel, beheerders en proces zijn de sleutelfactoren voor alledrie. En daar zijn wij bij Morningstar voor om ons licht over te laten schijnen. Dank voor deze keuzes, Ronald. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten