Hoe stamp je binnen vier weken een bedrijf uit de grond dat op meer dan 200 miljoen euro wordt gewaardeerd? Vraag het Guillaume Lample, Arthur Mensch en Timothée Lacroix. De jonge dertigers, experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en voormalige medewerkers van Meta en Google, richtten met Mistral AI een wervelende start-up op. Ze haalden in hun eerste financieringsronde 105 miljoen euro op - een Europees record - voor wat op termijn de Franse concurrent zou moeten worden van het door Microsoft gesteunde OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT.
Het voorbeeld onderstreept de grote interesse in de oplossingen en hulpmiddelen die op basis van kunstmatige intelligentie gerealiseerd kunnen worden. Dat kunstmatige intelligentie een belangrijke rol zou gaan spelen in onze toekomst, zou leiden tot baanbrekende innovaties en op verschillende vlakken disruptief zou kunnen zijn was duidelijk, maar de lancering van ChatGPT in november 2022 lijkt een ware revolutie en daarmee een AI-race te hebben ontketend. De revolutionaire chatbot ging van nul naar 100 miljoen gebruikers in een paar weken; heel veel sneller dan andere applicaties. Zo kostte het WhatsApp 50 maanden om naar 100 miljoen gebruikers te groeien, en Instagram 2,5 jaar.
Iedereen werkt eraan
Het zijn niet alleen start-ups die zich profileren binnen het artificial intelligence domein, maar ook de grote (technologie)reuzen, van Google tot Alibaba, kondigden recent aan te werken aan eigen AI-gedreven chatbots. De bedrijven realiseren zich dat we op een technologisch kantelpunt staan waarin generatieve AI oplossingen, big data en cloud computing toekomstbepalend zijn. Het ontwikkelen van een dergelijke applicatie is echter geen sinecure en vergt vele jaren aan training van het model waarvoor grote en kwalitatief goede datasets nodig zijn en enorme rekenkracht.
Die benodigde rekenkracht zorgt voor een haast onverzadigbare vraag naar essentiële geavanceerde chips voor de AI-applicaties en legt de halfgeleiderindustrie daardoor bepaald geen windeieren, met Nvidia als meest prominente voorbeeld. De vraag naar Nvidia’s datacenter chips is explosief gestegen, en met nieuwe releases van de krachtige H100 chips onderstreept het bedrijf zijn leidende marktpositie. Het bedrijf presenteerde eind mei bedrijfsresultaten en prognoses die de verwachtingen ver overtroffen, waarop beleggers de waardering van het bedrijf 200 miljard dollar hoger zette. Niet aflatend enthousiasme zorgde er vervolgens voor dat Nvidia toetrad tot de eliteclub van bedrijven met een beurswaarde van meer dan 1 biljoen dollar.
Nieuwe regels in de maak
Hoewel de mogelijkheden die AI biedt eindeloos lijken te zijn, komen er wel regels over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het Europees Parlement stemde woensdag in met wetgeving die moet waarborgen dat kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier wordt gebruikt, waarbij privacy een groot zorgpunt was. Zo is AI ten behoeve van realtime gezichtsherkenning van de baan en zijn systemen die het gedrag van burgers analyseren en hun hierop beoordelen verboden. Eerder al werd ChatGPT in Italië tijdelijk aan banden gelegd omdat onvoldoende duidelijk was hoe de chatbot omgaat met persoonsgegevens die worden verzameld.
Regulering of niet, beleggers zijn laaiend enthousiast over de beleggingskansen die kunstmatige intelligentie biedt en duiken op aandelen van bedrijven die hiervan kunnen profiteren. Zo staat de koers van het Amerikaanse C3.ai year-to-date al 280% in de plus, gemeten in euro, terwijl Nvidia dankzij de recente koerssprong 177% meer waard werd. Een enorm verschil met het verlies van respectievelijk 62% en 47% dat beleggers voor de kiezen kregen in 2022, toen er grote zorgen waren over investeringen in datacenters en de neergang in de gaming-industrie.
In de beleggingswereld past AI binnen het onderwerp thematisch beleggen; een strategie die zich richt op veranderingen op de lange termijn en die snel populair is geworden. Die groeiende interesse van beleggers in thematisch beleggen in de afgelopen jaren heeft geleid tot de lancering van een verscheidenheid aan beleggingsfondsen. Daaronder zijn ook specifieke technologie-fondsen die zich richten op AI, robotica en andere hoog-technologische innovaties.
Echter, de subjectieve aard van themadefinities, wat leidt tot een gebrek aan consensus, maakt dat thematisch beleggen de nodige uitdagingen kent. Bovendien kunnen bedrijven blootstaan aan meerdere thema's als gevolg van de aard van hun bedrijfsactiviteiten, waardoor de complexiteit nog groter wordt.
Raamwerk opgebouwd
Om deze uitdaging te overwinnen heeft Morningstar allereerst een raamwerk gecreëerd waarin thematische beleggingsfondsen op drie niveaus worden geclassificeerd. Zo is technologie een van de vier brede thema’s, dat is uitgesplitst naar 16 thema’s waaronder Artificial Intelligence & Big Data. Dat thema is dan weer onderverdeeld in subthema’s zoals artificial intelligence, deep learning en machine learning. De thematische fondsen zijn op basis van intentionaliteit aan een thema toegewezen. Hierbij zijn natural language-processing technieken gebruikt om de intentionaliteit te bepalen, bijvoorbeeld op basis van fondsnamen, maar ook via informatie uit prospectussen, marketingmateriaal en datapunten in Morningstar Direct.
Om de puurheid van de thematische portefeuilles in relatie tot het thema te meten, heeft Morningstar een nieuwe methodologie ontwikkeld die uitmondt in de Consensus Purity Score die loopt van 0 tot 1. Deze maatstaf wordt op aandelenniveau berekend, waarbij enerzijds wordt gekeken hoe vaak een bepaald aandeel voorkomt in de portefeuilles van de fondsen die in een bepaald thema zijn geclassificeerd (er wordt gecorrigeerd voor aandelen die in meerdere thema’s voorkomen), en anderzijds naar de associatie van dat aandeel met het thema.
Hiervoor wordt eveneens gebruik gemaakt van een NLP-algoritme dat informatie scant (bijvoorbeeld aangaande kapitaalsinvesteringen, M&A activiteiten of productontwikkelingen) vanuit verschillende bronnen, waaronder bedrijfspublicaties, bedrijfsomschrijvingen, nieuws en gesegmenteerde omzetcijfers. De Consensus Purity Score wordt geaggregeerd op portefeuilleniveau op basis van de posities in een portefeuille en hun portefeuillegewicht.
Top-5
De top-5 is deze week samengesteld op basis van de Consensus Purity Score op portefeuilleniveau voor de beleggingsfondsen die zijn geclassificeerd onder het thema Artificial Intelligence & Big Data.
Met een score van 0,93 biedt Echiquier Artificial Intelligence de meest pure blootstelling aan het thema. De portefeuille bestaat uit 33 aandelen met onder meer posities in grote technologie bedrijven zoals Amazon, Nvidia en Microsoft. Echter, ook kleinere bedrijven zoals Datadog, Palantir Technologies en Alteryx zijn in de portefeuille terug te vinden. Met een fraai rendement van ruim 32% heeft het fonds flink geprofiteerd van de belangstelling in AI-gerelateerde bedrijven.