Verlies je niet in duurzaam verhaal achter belegging

Een mogelijke valkuil bij duurzaam beleggen is dat de belegger zich verliest in het duurzaamheidsverhaal en de groeimogelijkheden die daaraan worden gekoppeld. Voor het behalen van een aantrekkelijk financieel rendement blijft gedegen en diepgravend fundamenteel onderzoek nodig.

Ronald van Genderen 13 juni, 2023 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

energy transition

Opwarming van de aarde, verlies van biodiversiteit, milieuvervuiling, droogte en watertekort, en ontbossing. Zomaar een kleine en niet limitatieve opsomming van ’s werelds grootste uitdagingen. Hoewel niet door iedereen erkend, zullen duurzame beleggers het er grotendeels over eens zijn dat deze onderwerpen onze aandacht verdienen en actie vereisen. Maar waar risico’s zijn, bestaan ook kansen, en door het aangaan van deze uitdagingen ontstaan ook op het gebied van duurzaamheid mogelijkheden voor beleggers.

Bedrijven die oplossingen bieden voor klimaatproblemen, hebben de komende jaren een sterke groei van hun markt in het vooruitzicht, zoals er in de afgelopen jaren al vele voorbeelden zijn geweest. Bijvoorbeeld, om onze energievoorziening duurzamer te maken vindt er de laatste jaren een transitie plaats van fossiele brandstoffen als energiebron naar hernieuwbare energiebronnen, waaronder windenergie. Die transitie heeft onder andere Vestas Wind Systems, ‘s werelds grootste producent van windturbines, geen windeieren gelegd. Over de afgelopen tien jaar is de omzet van de onderneming bijna verdrievoudigd. Beleggers profiteerden mee aangezien de aandelenkoers van het bedrijf ongeveer vervijfvoudigde over dezelfde periode.

Echter, hoe noodzakelijk de geboden oplossing ook is die een bedrijf aanbiedt en hoe rooskleurig de groeivooruitzichten daarmee lijken te zijn, niet ieder duurzaam groeiverhaal eindigt in een beleggingssucces. Een tweetal voorbeelden ter illustratie.

 

Elektrisch rijden

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Eind 2022 beschikte 26% van alle nieuw verkochte auto’s over elektrische aandrijving, terwijl dat percentage een jaar eerder nog op 11% lag. Volgens Europese richtlijnen mag in 2035 geen enkele nieuwe auto meer CO2 uitstoten. Dit biedt ongekende kansen voor producenten elektrische auto’s, met als meest aansprekend voorbeeld natuurlijk Tesla. De onderneming is in de afgelopen jaren inderdaad ook bijzonder hard gegroeid en hoewel op korte termijn beleggers een bijzonder volatiele rit hebben meegemaakt, is het lange termijn rendement van het aandeel fenomenaal geweest.

Echter, Tesla is ook wel de uitzondering. Fabrikanten van elektrische auto’s die meer recent naar de beurs zijn gekomen hebben aanzienlijk slechter gepresteerd. Daaronder behoren onder andere het Amerikaanse Rivian Automotive dat sinds de beursintroductie in november 2021 de aandelenkoers met 89% omlaag zag duikelen. Iets beter, maar zeker niet voorspoedig, verging het Lucid dat in september 2020 naar de beurs kwam en waarvan de koers inmiddels 36% lager staat. Ondertussen is eenzelfde beeld zichtbaar onder Chinese producenten, waaronder NIO (-21% sinds september 2018) en Xpeng (-78% sinds juli 2021).

De duurzame noodzaak voor elektrische auto’s is klip en klaar en de groeivooruitzichten zijn daarmee sterk, maar dat betekende in deze gevallen niet dat er ook een positief rendement mee kon worden behaald.

 

Vleesvervangers

Een ander voorbeeld is de markt voor vleesvervangers. Aangezien de productie van vlees een zeer grote ecologische voetafdruk kent, zijn producten die als vervangende bron van proteïnen dienen een kansrijke duurzame oplossing. In Nederland kennen we het merk de Vegetarische Slager, dat eind 2018 werd overgenomen door Unilever. In de VS, maar ook verkrijgbaar in Nederland, is Beyond Meat een voorloper en een van de grootste producenten van vleesvervangers. In de afgelopen vijf jaar verviervoudigde de omzet, echter de aandelenkoers van de onderneming, die in april 2021 naar de beurs kwam, daalde met maar liefst 93%. Opnieuw een duidelijk duurzaam groeiverhaal, maar geen navenante beursprestaties.

Beleggers worden wellicht gemakkelijk verleid door de lokroep van het aansprekende duurzame verhaal achter een bedrijf en de aanlokkelijke groeivooruitzichten die het met zich meebrengt. Echter, beleggingsonderzoek blijft ook bij duurzaam beleggen een noodzaak. Dit geldt voor particuliere belegger die zijn beleggingen zelf doet, maar net zo goed voor de professionele belegger die aan het roer van een beleggingsfonds staat.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten