Europa-breed provisieverbod komt eraan

VIDEO - Morningstar's Matias Möttölä legt uit welke nieuwe Europese wetgeving eraan zit te komen over provisies voor distributie van beleggingsfondsen. Zoals in Nederland al langer het geval is, moet advies voortaan apart betaald worden en mogen de kosten van fondsen  geen verborgen provisies meer bevatten. Een impactvolle nieuwe realiteit voor de Europese fondsenindustrie.

Lukas Strobl 09 juni, 2023 | 8:42 Matias Möttölä, CFA
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Er is een verandering in aantocht voor de fondsenwereld in Europa. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een nieuw pakket voor retailbeleggers en dat betekent veranderingen voor zowel beleggers als aanbieders. Om uit te leggen wat er eraan komt, is hier Morningstar Manager Research director Matias Möttölä bij me.

Matias, waar draait het hier om?

Matias Möttölä: Ja Lukas, dit zit er al lange tijd aan te komen en dit voorjaar is er fel over gedebatteerd. En het meest sappige en misschien wel relevantere deel gaat over provisies ofwel rebates. Terwijl de Europese Commissie afzag van het voorstellen van een volledig verbod op fondskortingen, stelt ze wel voor dat zogenaamde execution-only of doe-het-zelf-beleggrs in de toekomst met lagere kosten te maken krijgen.

Strobl: Dus alleen uitvoering, dat zijn mensen die zelf onderzoek doen, weten welk fonds ze willen kopen en dan gewoon naar de aanbieder gaan om de transactie te doen. Ik denk dat ik daar ook bij hoor en een grote groep beleggers, vooral sinds de pandemie. Dus ik denk... betaal ik nu te veel?

Möttölä: Nou, tegenwoordig kunnen de meeste Europese beleggers alleen zogeheten full-freight fee fondsklassen kopen en dit betekent dat ze niet alleen betalen voor fondsbeheer, maar ook voor distributie en advies. Of ze nu advies krijgen of niet. Dit is een probleem en het heeft voor velen geleid tot hogere kosten voor wat ze krijgen. Ten tweede heeft het geleid tot onwenselijke incentive-structuren, waardoor de adviseur de klant niet rechtstreeks kosten in rekening brengt.

Stimuleert dat hen om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn? Nou, we weten zeker dat dat helemaal niet altijd het geval is, dus fondsen worden veel te vaak verkocht in plaats van gekocht. In het Verenigd Koninkrijk en Nederland is de regelgeving al anders. Daar hebben ze een volledig provisieverbod en daarom moeten adviseurs hun vergoeding rechtstreeks van hun klanten ontvangen in plaats van als een kickback van de distributeur. En het is duidelijk een gezondere structuur, maar het leidt natuurlijk ook tot problemen met de beschikbaarheid van advies en dat is iets waar de Commissie zich zeker ook zorgen over maakt.

Strobl: Nou, 'clean' fondsklassen en een consumentgerichte incentive-structuur lijken geweldig nieuws, maar er zijn ongetwijfeld ook verliezers in dit alles. 

Möttölä: Ja, de fondsensector heeft op het moment zeker het gevoel dat ze op de een of andere manier zijn gered of een overwinning hebben behaald doordat er geen volledig verbod is gekomen. Maar ik denk wel dat de industrie als geheel zich hier zorgen over moet maken. De Commissie zegt dat hoewel ze banken en verzekeringsmaatschappijen zouden toestaan om fondsen te blijven verkopen met ingebakken advieskosten, er nu bewijs moet zijn dat het advies is gegeven en dat het een meerwaarde heeft.

En ook wil de Commissie ervoor zorgen, door middel van een nieuw benchmarkconcept, dat beleggers geen ondermaatse producten voorgeschoteld krijgen. Dus als je tussen de regels door leest, wordt er in wezen gezegd dat de industrie haar klanten tegenwoordig niet zo goed bedient en dat er nieuwe controles moeten komen, dus nieuwe regelgeving. Dat klinkt niet al te bemoedigend. Over drie jaar zal de Commissie de resultaten van deze eerste hervormingsronde evalueren. En misschien komen ze terug op het idee van een volledige korting. Dat betekent dat spelers uit de industrie ook klaar moeten zijn voor zo'n nieuwe realiteit.

Strobl: Dus nogal wat voordeel voor beleggers en veel regelgevingsrisico voor aanbieders, zo lijkt het. Natuurlijk bevindt deze wetgeving zich nog in de beginfase, we zullen zien wat eruit komt als het door het vrij complexe wetgevingsproces van de EU komt en we houden u op de hoogte van hoe de uiteindelijke wetgeving eruit ziet. Dank dat je ons dit hebt uitgelegd, Matias. Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten