Dit zijn de aantrekkelijkste chipbedrijven naast Nvidia

Wie de boot heeft gemist bij de rally van Nvidia, kan nog altijd kijken naar andere chipaandelen. Morningstar zet de aantrekkelijkst gewaardeerde chipbedrijven op een rij. Maar let wel; deze industrie kan nog steeds behoorlijk volatiel zijn.

James Gard 08 juni, 2023 | 9:45 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

semiconductor

De jongste rally van het aandeel Nvidia (NVDA) gemist? Je bent niet de enige. Met een koersstijging van 30% in slechts een maand tijd - en 170% dit jaar tot nu toe - gaat alle aandacht momenteel uit naar het aan de Nasdaq genoteerde halfgeleiderbedrijf dat meesurft op de golven van de hype rond kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI).

Nu iedereen achter hetzelfde aandeel aan jaagt, lopen de waarderingen natuurlijk op; aan het begin van deze maand verhoogde Morningstar de Fair Value voor Nvidia van $200 naar $300 per aandeel. Maar nu de koers al richting de $400 gaat, bekruipt beleggers het gevoel dat ze de boot hebben gemist - tenzij ze beleggingsfondsen bezitten die Nvidia in portefeuille hebben.

Morningstar probeert te ontdekken wie de winnaars in de AI-revolutie zijn; Microsoft is er daar een van, want dat bedrijf loopt al langer voorop op dit gebied. Maar recente koersbewegingen in de bredere halfgeleidersector suggereren dat dit een brede rally is: het aandeel Advanced Micro Devices (AMD) is dit jaar tot nu toe met 91% gestegen. Hoewel veel bedrijven in deze branche rivalen zijn, is er ook een element van onderlinge verbondenheid; Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) maakt chips voor Nvidia, terwijl het Nederlandse ASML (ASML) de gespecialiseerde chipmachines levert aan TSMC om ze ook te maken. Deze partijen zijn geen concurrenten, maar opeenvolgende schakels in de productieketen.

 

Geen zekerheidje

De chipindustrie lijkt misschien een belegging waar je bij de huidige snelle ontwikkelingen rond AI altijd goed mee zit, maar zo makkelijk is het niet. Deze industrie heeft nog altijd de neiging om zeer cyclisch te zijn met afwisselend flinke tekorten en overschotten. Bovendien wordt de industrie geteisterd door geopolitieke tegenwind, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Bedrijven die chips maken in een halfgeleiderfabriek (een 'foundry' ofwel 'gieterij') zijn kwetsbaar voor economische neergang vanwege de hoge vaste kosten van de benodigde specialistische apparatuur. Chipbedrijven zonder eigen fabrieken bieden wel onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit en geen productiecapaciteit, maar ook zij zijn onderhevig aan veranderingen in het sentiment en worden beïnvloed door de dynamiek van vraag en aanbod. Voorbeelden van zulke bedrijven zijn Nvidia, Apple (AAPL), AMD en Qualcomm (QCOM). Het woord 'chipmaker' is een handige afkorting, maar strikt genomen niet nauwkeurig genoeg, want de bedrijven doen dus niet allemaal hetzelfde. Het belangrijkste verschil is dat tussen ontwerpers van chips en makers van chips.

Zoals de koersgrafiek van Nvidia laat zien, is beleggen in halfgeleiders een pad met pieken en dalen; het aandeel daalde vorig jaar 44% tijdens de uitverkoop van technologie. die daling volgde op een winst van 126% in 2021. Kijken we op wat langere termijn, dan is de koers in vijf jaar tijd met bijna 500% gestegen.

 

Ondergewaardeerde chipbedrijven

Morningstar volgt een reeks bedrijven in de chipindustrie. Veel daarvan noteren in de buurt van hun Fair Value of zijn ondergewaardeerd. Allemaal hebben ze een Narrow of een Wide Economic Moat rating, wat aangeeft dat ze over concurrentievoordelen beschikken.

Het aandeel ASML is nu redelijk gewaardeerd, maar de analisten van Morningstar zijn vooral positief over de sterke marktpositie, de aanzienlijke schaalgrootte en de technologische superioriteit ten opzichte van zijn concurrenten. Die technische expertise en het grote R&D-budget vormen toetredingsdrempels voor concurrenten. Tegenstrevers Nikon en Canon lopen in dat opzicht duidelijk achter en zijn veel kleiner. "Nieuwe ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, 5G, de metaverse, semi- en volledig autonome voertuigen en 'internet of things' geven ons vertrouwen in een aanhoudend hoge vraag naar halfgeleiders, vooral omdat deze bredere eindmarkten meer gevarieerde prestaties, efficiëntie en connectiviteitsvereisten kennen," aldus de analisten.

Dit zijn de meest ondergewaardeerde chipbedrijven volgens Morningstar, rangschikt op hoogste korting ten opzichte van Morningstar's Fair Value:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten