De Morningstar Style Box over mei toont eens te meer een betere prestatie voor de groei-stijl dan voor waarde. Bij de stijlsegmenten voor waarde en gemengd zien we lichtrood, dus lichte verliezen, terwijl aan de groei-zijde er twee segmenten zijn met een kleine winst. Daardoor wint groei weer terrein ten opzichte van waarde. In de voorbije kwartalen wist de waarde-stijl meer dan eens een inhaalslag te maken, maar op de langere termijn gaat per saldo de groei-stijl voorop.
De winst voor het stijlsegment large-cap groei is deels te danken aan de sterke prestatie van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML, die 17,1% won na stevige verliezen in de maanden die achter ons liggen. Ook het Franse Dassualt Systemes droeg flink bij aan het rendement met 12,7% winst.
Bij het segment large-cap waarde waren de oliebedrijven grotendeels verantwoordelijk voor het verlies van 1,8%, terwijl deze oliereuzen een maand eerder nog de wind in de rug hadden. Shell, BP en TotalEnergies verloren in mei respectievelijk 6,6%, 12,4% en 8,4%.
Ook bedrijven in andere sectoren drukten dit segment, bijvoorbeeld British American Tobacco met -10,9%, Vodafone met -18,7% en Bayer met -8,7%.
Sectoren
Op sectorniveau waren er twee sectoren die mei positief afsloten: technologie met 8,1% winst en nutsbedrijven met 1,9% winst. De nutssector werd gestuwd door de uitzonderlijke koerswinst van 60% van het Duitse Uniper dat sterke eerstekwartaalcijfers bekendmaakte.
De slechtst presterende sectoren waren energie (-7,6%) en defensieve consumentengoederen. Bij die laatste hadden met name de grote bierbrouwers een negatief effect met Anheuser-Busch InBev op -14,3% en Heineken op -9,2%.
Waarderingen
Door de magere prestatie in mei is de waarde-stijl nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd met nu een korting van 23%. En ondanks de koersstijging bij technologie is ook die sector nog ondergewaardeerd, zij het bescheidener met 8%.
Bedrijven met aantrekkelijke waarderingen zijn onder meer Adyen (koers/Fair Value verhouding 0,81), Infineon Technologies (0,75), STMicroelectronics (0,74), Capgemini (0,80) en Nokia (0,64).