Fondshuis Janus Henderson schetst in zijn jongste rapport een redelijk optimistisch beeld van de wereldwijde dividendvooruitzichten. In het eerste kwartaal van het jaar is er voor een record aan dividenden uitgekeerd. Het fondshuis heeft ook zijn jaarprognose voor 2023 verhoogd, met het voorbehoud dat de dividendgroei zou kunnen vertragen als de wereldeconomie aan kracht zou gaan verliezen. Europese dividenden lopen voorop in termen van groei op jaarbasis, en daar komen speciale dividenden nog bij.
De Global Dividend Index voor mei laat zien dat 95% van de bedrijven wereldwijd het dividend in het eerste kwartaal op niveau hield of verhoogde. In die drie maanden namen de dividenduitkeringen met 12% toe tot $ 326,7 miljard. Maar dit totaalcijfer wordt geflatteerd door speciale dividenden en wisselkoersschommelingen, dus het onderliggende groeicijfer ligt dichter bij 3% op jaarbasis.
Deze sterke start van het jaar heeft geleid tot een opwaardering van Janus Henderson's jaarprognose voor de dividenden, die naar verwachting $ 1.640 miljard dollar (omgerekend € 1.530 miljard) zullen bedragen, 5% hoger dan vorig jaar. De inkoop van eigen aandelen zal dit jaar naar verwachting in omvang bijna gelijk zijn aan de dividenduitkeringen, aldus het rapport.
Kalenderkwesties
Door seizoensvariaties presteren sommige regio's beter dan andere, afhankelijk van hun uitbetalingsschema's. Laten we de geografische verschillen nader in detail bekijken.
Noord-Amerika is goed voor 40% van de $ 1.560 miljard aan dividenduitbetalingen vorig jaar. En het heeft weer een sterk kwartaal achter de rug met dividenden ter waarde van $ 168 miljard op een totaal van $ 326,7 miljard, een groei van 8,6%. Amerikaanse bedrijven hebben de neiging om hun betalingen gelijkmatiger over het jaar te spreiden, terwijl in Europa het grootste deel van het dividend vaak aan het einde van het boekjaar wordt uitgekeerd.
Het rapport benadrukt dat het totale cijfer voor de VS kanttekeningen behoeft: speciale dividenden van onder meer Ford Motor (F) stuwen het totaalcijfer op, maar de onderliggende trend laat juist een vertragende dividendgroei zien bij de gewone dividenden. Toch hield 97% van de Amerikaanse bedrijven in de index zijn dividend op niveau of verhoogde het méér dan het wereldwijde gemiddelde. Daar droegen Amerikaans onroerend goed, technologie en gezondheidszorg sterk aan bij. De uitbetalingsgroei was bij Canadese bedrijven nog sterker.
Rijkelijk beloond in Europa
In Europa, exclusief het Verenigd Koninkrijk, verhoogde of handhaafde 96% van de bedrijven hun uitbetalingen in het eerste kwartaal. De eerste drie maanden van het jaar zijn traditioneel een bescheiden periode voor uitbetalingen. Denemarken, Duitsland en Zwitserland waren goed voor driekwart van de uitkeringen in het eerste kwartaal.
Ook waren er eenmalige uitkeringen door het Deense Moller Maersk (MAERSK B) – de grootste uitbetaling ter wereld in het eerste kwartaal – en het Duitse Volkswagen (VOW3). Deze speciale dividenden flatteerden het jaar-op-jaar groeipercentage; dat toont een stijging van 36% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Als de speciale dividenden worden weggelaten, daalt de totale uitbetaling jaar op jaar met 0,3% tot $ 60,3 miljard.
Andere Europese uitblinkers met hun dividend waren het Franse Hermes en Kering, en het Nederlandse ING, evenals het Italiaanse ENI en het Zweedse Svenska Handelsbanken. De grote uitbetalers van Spanje waren te vinden bij de nutsbedrijven en bij olie; de Spaanse oliemaatschappij Repsol was een van de grote betalers, maar de focus lag daarbij op het inkopen van eigen aandelen in plaats van op het verhogen van het reguliere dividend.
De beste kwartalen van Europa moeten nog komen, betoogt Janus Henderson. "De vooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief. De meeste Europese bedrijven zullen in het tweede kwartaal een dividend uitkeren op basis van gezonde winsten in 2022 en we verwachten in ons volgende rapport een sterke dividendgroei in Europa te rapporteren", aldus de onderzoekers.
Vooruitblik
Beleggers zullen zich de dividendapocalyps in 2020 herinneren toen de pandemie een domino-effect veroorzaakte van dividendverlagingen en zelfs het helemaal schrappen van het dividend, al dan niet onder invloed van aanwijzingen door toezichthouders. Het is duidelijk dat de omstandigheden nu gunstiger zijn dan toen. Sommigen beleggers zullen eraan herinnered worden hoe riskant het is om op dividenden te vertrouwen. Ook is het lastig inschatten hoe snel bedrijven na zo'n crisis in staat zijn om hun winstniveaus en daarmee hun dividenden te herstellen.
Volgens Mark Peden, vermogensbeheerder bij Aegon Asset Management, gaan beleggers die internationale dividenden ontvangen een nieuwe gouden eeuw in: "We zijn van een dividenddilemma overgegaan in een dividendovervloed. De volatiliteit die we vorig jaar zagen, herinnerde ons eraan dat dividenden doorgaans veel minder variabel zijn dan winsten en dat ze een belangrijke bron van totaalrendement kunnen zijn in uitdagende marktomstandigheden."
Ben Lofthouse, hoofd Global Equity Income bij Janus Henderson, is voorzichtiger: "De wereldeconomie vertraagt doordat inflatie, hogere rentetarieven en krappere financiële omstandigheden de vraag steeds meer beïnvloeden. Hierdoor staan de winsten onder druk en dat zal op termijn zijn weerslag hebben op de dividendgroei," vreest hij. "Maar tegelijk is het zo dat dividenden gedurende de cyclus veel minder volatiel zijn dan winsten, dus elke vertraging of daling van winsten zal een meer gematigde invloed hebben op de dividenduitkeringen in het komende jaar. Na een paar sterke jaren hebben bedrijven bijna alle makkelijke winsten van het herstel na de pandemie nu ook inderdaad gemaakt. Daarom zal de dividendgroei in 2023 aanzienlijk geringer zijn dan in de afgelopen twee jaar."