Vliegende start voor fondsbeheerders die overstappen

VIDEO - Als een fondsbeheerder overstapt naar een ander fondshuis, zijn de prestaties bij de nieuwe werkgever doorgaans beter, blijkt uit onderzoek van Morningstar. Maar dat duurt meestal niet lang, waarschuwt Morningstar-fondsananalist Mathieu Caquineau. In deze video legt hij uit waarom.

Sunniva Kolostyak 26 mei, 2023 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. Als een fondsbeheerder overstapt naar een ander fondshuis, moet je dan als belegger met hem meegaan? Dit vroeg ons fondsenresearchteam zich ook af en daarom is vandaag bij mij Mathieu Caquineau, die de uitkomsten van zijn nieuwste studie met ons deelt. Mathieu, dank dat je er bent. Waarom is het van belang als een beheerder een overstap maakt?

Mathieu Caquineau: Fondsbeheerders die naar een nieuw fondshuis overstappen, gebeurt constant in de branche. Portfoliomanagers worden vaak weggekaapt door een concurrent of starten hun eigen bedrijf. Dat maakt veel uit, want het brengt beleggers in een moeilijke situatie, toch? Als ze hun manager volgen naar hun nieuwe bedrijf, wat is dan de kans dat deze managers hun investeringssucces uit het verleden herhalen? En zo kwamen we op het idee voor dit onderzoek. En om deze vraag te beantwoorden, hebben we gekeken naar historische gegevens die teruggaan tot de jaren '90 in de VS en begin 2000 in Europa. En we hebben bedrijven geïdentificeerd die van manager wisselen en we hebben bijgehouden hoe ze presteerden vóór hun vertrek en nadat ze vertrokken waren.

Kolostyak: Wat heb je gevonden? Hebben ze het beter of slechter gedaan in hun nieuwe rol?

Caquineau: Wel, de eerste jaren na hun nieuwe start doen fondsbeheerders het vaak heel goed. We zien een aanzienlijke stijging in de gemiddelde alpha van het oude bedrijf naar het nieuwe bedrijf over een periode van drie jaar. Dus we kijken naar de laatste drie jaar bij het oude bedrijf en daarna de eerste drie jaar bij het nieuwe bedrijf. En er zijn prikkels voor zowel de vermogensbeheerders als de portefeuillebeheerder om snel goede resultaten te laten zien. Het nieuwe bedrijf zal dus waarschijnlijk middelen en ondersteuning bieden om de overgang tot een succes te maken. Naar de data kijkend ontdekten we ook dat managers minder geld beheren bij het nieuwe bedrijf. Dus dat zal hen waarschijnlijk ook helpen om beter te presteren. Maar een sterkere verklaring is echter dat deze managers waarschijnlijk nog steeds surfen op de succesvolle beleggingsstijl die ertoe heeft geleid dat ze zijn aangenomen.

Kolostyak: Wat zegt dit dan voor beleggers: moeten ze bij het oude fonds blijven of zou het gunstig voor hen zijn om de beheerder naar zijn nieuwe fonds te volgen?

Caquineau: Eerst zien we dat de fondsbeheerders die hun bedrijf verlaten doorgaans goede presteerders zijn, toch. Ze hebben de neiging om ook heel goed te presteren kort nadat ze zijn overgestapt. Dus dat zou pleiten voor met de manager mee overstappen, maar het probleem is dat het effect van een nieuwe start niet erg lang duurt. Wanneer we de onderzochte periode verlengen tot na de eerste drie jaar, zien we dat het extra rendement begint af te nemen en eigenlijk wanneer als we kijken naar de prestaties van de manager gedurende zijn volledige dienstverband bij zijn oude fondshuis en vervolgens bij zijn nieuwe, dan zien we dat hij veel minder alpha heeft geleverd bij het nieuwe bedrijf in vergelijking met wat hij eerder had bereikt. Beleggers moeten dus voorzichtig zijn en geen hoge verwachtingen hebben. Toch zien we enkele managers die een succesvolle overstap op lange termijn hebben gemaakt. Maar alleen kijken naar prestaties uit het verleden is duidelijk niet voldoende om uw kansen te vergroten om als belegger de juiste stap te zetten.

Kolostyak: Heb je nog tips voor beleggers die overwegen om over te stappen?

Caquineau: Neem eerst de tijd om de situatie te beoordelen. Vaak is er geen haast om die beslissing te nemen en dan moet je kijken naar de afstemming van de investeringsfilosofie tussen het oude en het nieuwe bedrijf. Je moet kijken naar de ondersteuning en de middelen die de manager bij het nieuwe bedrijf gaat krijgen, is dat voldoende voor hem om de fondsen goed te beheren? Ik denk dat het culturele aspect ook belangrijk is; vermogensbeheerders met goede rentmeesterschappraktijken hebben over het algemeen een betere basis om die transitie tot een succes te maken. En tot slot zijn vergoedingen van cruciaal belang, ongeacht hoe getalenteerd de portefeuillebeheerder is en hoe goed de overgang er vanaf het begin uitziet. Als de kosten bij het nieuwe fondshuis te hoog zijn, zullen beleggers op de lange termijn waarschijnlijk verliezen.

Kolostyak: Wel, Mathieu, dank je wel dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten