Is het een vliegtuig, is het een vogel?

Jonge vaders en moeders zullen het wel herkennen. Mijn dochter en zoon keken onlangs naar Mega Mindy en te midden van de eindgeneriek moest ik aan crypto denken. Is het nu een valuta of 'millenial goud'? Beleggers moeten nu maar eens beslissen wat crypto eigenlijk is.

Thomas De Fauw 16 mei, 2023 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

bitcoin

Het idee dat bitcoin en andere cryptomunten zullen worden gebruikt als betaalmiddel lijkt al lang voorbijgestreefd, maar toch blijven we de term valuta gebruiken. Elke munt die niet efficiënt geprijsd kan worden en extreme volatiliteit vertoond, heeft immers weinig toekomst als ruilmiddel.

Bitcoin en andere crypto tokens worden vooral gekocht om ze later opnieuw te verkopen, hopelijk tegen een hogere prijs. Hoewel consumenten sommige producten kunnen kopen met crypto’s worden die producten in feite niet geprijsd in cryptovaluta. Ze zijn geprijsd in dollars of euro’s en vervolgens wordt bitcoin omgezet in dollars of euro’s tegen een koers die gelijk is aan de meest recente transactie.

Meer nog, een deel van de cryptobeleggers zegt hun munten nooit te willen verkopen. In tegenstelling tot de aanschaf van kunst die je in de woonkamer kan hangen, betekent dat eigenlijk dat ze denken dat hun munten in de toekomst veel meer waard zullen zijn en/of dat de alternatieven inferieur zijn, want veel genot krijg je niet van bits op een scherm.

 

Veilige haven?

Cryptomunten worden door een groep van gelovigen en een select groepje hefboomfondsen gelabeld als een alternatieve “store of value”. Digitaal goud is volgens hen uniek omdat net als bij fysiek goud de vraag onbeperkt, maar het aanbod beperkt zou zijn. Bovendien zou het superieur zijn ten opzichte van analoog goud omdat transfers veel eenvoudiger kunnen. Termen zoals mining, het delven van crypto’s door gebruikers die daarvoor complexe wiskundige problemen moeten oplossen, passen mooi bij dit verhaal.

Echter, de twee vertonen de laatste jaren erg verschillend gedrag. Tijdens de corona krach corrigeerde bitcoin 47 procent in dollars van 9 februari tot 8 maart 2020. Niet onmiddellijk iets wat je verwacht van een veilige haven activa. Goud verloor slechts 4 procent over diezelfde periode. In de eerste helft van 2022 halveerde de grootste cryptomunt opnieuw en dat terwijl crypto-voorstanders bitcoin jarenlang promootten als bescherming tegen inflatie.

 

Implosies in het ecosysteem

Sommige beleggers leden in 2022 veel zwaardere verliezen met de val van terra/luna stablecoin in mei, en dan van cryptobeurs FTX in November. Vorig jaar werd het voor buitenstaanders duidelijk hoe het hele ecosysteem ondersteund wordt door schulden, geen tokens maar echt geld. Toen de rentetarieven begonnen te stijgen en de cryptoprijzen kelderden, kwamen onder meer cryptobank Celsius en platform Voyager in de problemen. Deze spelers genoten vaak veel respect tot net voor hun val. Vandaag de dag worden cryptobeleggers soms nog geconfronteerd met moeilijkheden om geld op te nemen.

In 2022 kregen we tevens een pijnlijke inkijk in de interne keuken van enkele grote spelers in de markt. Zonder regulering bleken mensen binnen FTX zo’n beetje te doen wat ze wilden. Naar verluidt zou er vele miljarden dollars aan klantengelden verduisterd zijn en op grote schaal fraude gepleegd. FTX oprichter Sam Bankman-Fried werd uiteindelijk opgepakt.

Gecentraliseerde beurzen dienen ook vaak als bewaarders van crypto-activa, dus investeerders werden terecht bang dat hun activa op FTX en andere beurzen binnenkort zouden verdampen. Dit veroorzaakte een golf van uitverkoop en sommige mensen stapten helemaal uit crypto.

 

Blockchain

Ondanks dit alles bleek de markt veel veerkrachtiger dan ik had kunnen vermoeden, want bitcoin noteert inmiddels meer dan 65% hoger dan haar dieptepunt eind vorig jaar. Vooral bitcoin en ethereum hebben nog steeds toegewijde volgelingen.

Misschien zit de toekomstige waarde van crypto wel in de blockchain technologietoepassingen. Niet alle crypto activa zijn gelijk geschapen dus het kan goed zijn dat sommige uiteindelijk een belangrijke functie zullen vervullen in de blockchain en een manier vinden om daar munt uit te slaan. Digitale munten hebben echter geen direct aandeel in de blockchain, ze maken er gebruik van.

In tegenstelling tot AI waar bedrijven en consumenten nu volop met ChatGPT experimenteren, zijn velen nog steeds aan het uit te zoeken hoe blockchain-technologie in ons dagelijks leven kan passen. De volgens sommige revolutionaire technologie stelt vooralsnog teleur. Het wordt voornamelijk gebruikt binnen de cryptowereld en voor financiële speculatie, criminele activiteiten en het verhandelen van NFTs, unieke digitale tokens.

 

Speculatie

Ten slotte is er nog dat cryptoprijzen vaak bewegen op niets anders dan een verdwaalde tweet van Elon Musk. Verhalen als deze zijn geen fait-divers, ze lijken het rendement van de hele crypto markt soms meer te beïnvloeden dan nieuwe ontwikkelingen in de blockchain-technologie. Verder weten we nu ook dat crypto niet immuun is voor schokken in het traditionele financiële systeem. Dat maakt crypto’s eerst en vooral een speculatieve activa.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten