Voeding: beleggingsthema en urgente maatschappelijke kwestie

Voeding zal een van de grootste thema's voor de komende decennia worden, van bevolkingsgroei tot aan voedingsproductie, innovatie en duurzaamheid. Voor de belegger zijn er volop mogelijkheden.

James Gard 20 april, 2023 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

Farmer holding wheat in India

Het nieuws dat Oekraïne graan kan blijven exporteren vanuit de havens aan de Zwarte Zee werd vorige maand opgelucht ontvangen. De graanexport was een van de vele knelpunten op het gebied van grondstoffen die aan het licht kwamen door de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. De druk op de wereldwijde voedseldistributie blijft echter bestaan en wordt gevoeld in rijke en arme landen – van ontbrekende salades in Europese supermarkten tot chronische voedseltekorten in Tunesië. Elke crisis, vooral een die gepaard gaat met prijspieken, lokt speculatie en opportunisme uit. Dat brengt een groot ESG-risico met zich mee, maar er zijn kansen nu de wereld steeds meer mensen op een duurzame manier probeert te voeden.

Er zijn tal van manieren om te beleggen in de voedselvoorzieningsindustrie. Landbouwgrondstoffen zoals granen en tarwe worden vaak over het hoofd gezien door beleggers die zich richten op olie en metalen. Investeren in vraag en aanbod van voedsel is niets nieuws: handelaren begonnen in 1961 met het kopen en verkopen van "varkensbuik"-futures op de Chicago Mercantile Exchange. Basisvoedingsmiddelen zoals koffie, suiker en sinaasappelsap hebben een dagprijs die fluctueert met oorlog, oogsten en modegrillen (de bescheiden avocado heeft in de loop der jaren een heropleving gekend). Er is een grote verscheidenheid aan goedkope ETF's die directe blootstelling bieden aan landbouwgrondstoffen.

Maar hoe zit het met indirecte en thematische blootstelling? De vermogensbeheersector is niet brutaal genoeg om fondsen op de markt te brengen als 'manieren om te profiteren van voedseltekorten en honger'. Voedselvoorziening is onmiskenbaar een thema voor de komende decennia. Het is niet zo aantrekkelijk als robotica of AI en het is geen mega-thema zoals klimaatverandering of technologische innovatie, maar is wel heel belangrijk voor de toekomst van de mensheid - van waar we leven tot wat we eten. Gezondheids- en welzijnstrends in de ontwikkelde landen stellen voedsel centraal; terwijl in opkomende markten bedrijven zich zorgen maken over arbeidstekorten in de landbouw en mensen naar steden vluchten op zoek naar een beter leven.

 

Voeding versus duurzaamheid

Voedselproductie en -consumptie zijn bij uitstek duurzaamheidskwesties. In theorie zullen de meest innovatieve bedrijven technologie kunnen gebruiken om gezonder voedsel te produceren in hogere volumes, maar met een kleinere ecologische voetafdruk. Maar er zullen compromissen moeten worden gesloten om een groeiend aantal mensen te voeden. Morningstar heeft een nieuw ESG-rapport over voedsel en landbouw gepubliceerd en de conclusies zijn dat de oogstopbrengsten tegen 2050 met ongeveer 50% moeten stijgen ten opzichte van het huidige niveau om tegemoet te komen aan een groeiende wereldbevolking en veranderende eetgewoonten. Dit betekent een bredere acceptatie van genetisch gemodificeerde zaden en een groter gebruik van kunstmest.

Voedselproductie is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, de waterschaarste neemt toe, terwijl de biodiversiteit achteruitgaat doordat er meer land wordt gebruikt voor landbouw. Afrika en het Midden-Oosten, waar voedselschaarste en bevolkingsdruk het sterkst voelbaar zijn, stuwen de vraag naar hogere productie. Technologie kan sommige van deze zorgen wegnemen en daar ontstaan beleggingsmogelijkheden: “De bredere uitdagingen van voedselsystemen zullen impact hebben bedrijven in landbouwproducten en verwerkers van landbouwgrondstoffen, zaad- en gewaschemicaliën en kunstmestproducenten, evenals fabrikanten van landbouwmachines", aldus Morningstar-analist Diana Radu, auteur van het rapport.

Zoals bij alle grondstoffen kun je direct of indirect via indices beleggen. Als directe belegger in individuele aandelen wordt het selecteren van de winnaars gemakkelijker gemaakt door de duidelijke voordelen die de gevestigde namen hebben op het gebied van logistiek, prijszettingsvermogen, merknaam en leveranciersrelaties.

Als fondsbelegger gaat de blootstelling aan de voedingsindustrie (al dan niet onbedoeld) gepaard met andere bedrijfstakken in portefeuille: bijvoorbeeld voedsel én landbouw, voedsel én water, voedsel én technologie. Als je een Venn-diagram zou tekenen met voedsel in het midden, zou je overlappende cirkels krijgen, waaronder technologie, opkomende markten, voeding/gezondheid, demografische verandering, consumententrends en detailhandel.

Als we naar onze lijst met fondsen kijken, dan zijn er in de top drie van bedrijven weinig overeenkomsten te vinden, behalve het in de VS genoteerde Deere & Co (DE), 's werelds grootste fabrikant van landbouwmachines, die 5 sterren heeft en een Wide Moat rating. Morningstar-analist Diana Radu denkt dat een bredere acceptatie van precisielandbouw een aanzienlijke stimulans zal zijn voor de drie grootste producenten van landbouwmachines: Deere, CNH Industrial en Agco.

 

Populaire aandelen

Afgezien van deze top drie duikt een aantal namen regelmatig op in portefeuilles: Koninklijke DSM (DSM), met een Narrow Moat rating en 5 sterren, is gespecialiseerd in ingrediënten en bestanddelen voor menselijke en dierlijke voedingsstoffen. DSM produceert vitamines en andere voeradditieven die als basis dienen voor op maat gemaakte mengsels voor diervoeders.

Een ander populair aandeel onder bredere voedselfondsen is kunstmestbedrijf Nutrien (NTR) dat een Naroow Moat rating heeft en 3 sterren. Nutrien is het enige aandeel dat zowel in open-end fondsen als in ETF's voorkomt. Een andere opvallende naam is het Amerikaanse aandeel Beyond Meat (BYND), maker van vegetarische vleesvervangers, die na de beursgang een spectaculaire koersstijging liet zien, maar sindsdien is teruggevallen.

 

De meeste namen onder de wereldwijde aandelen hebben een Economic Moat en deze lijst is gericht op bedrijven die voedsel produceren, en niet op retailers zoals Ahold Delhaize (AD), dat 2 sterren heeft en No Moat en in de portefeuilles van veel voedingsgerelateerde fondsen voorkomt. Ook restaurants zoals McDonald's en Burger King zijn er uitgefilterd.

Vanwege ruimtegebrek zijn ook landbouw- en chemische bedrijven uitgesloten, maar een aantal van hen heeft topposities in meerdere fondsportefeuilles en vaak zijn het bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor de grootste problemen met de voedselproductie. Enkele van Morningstar's favorieten in die sectoren zijn het Amerikaanse agriscience-bedrijf Corteva (CTVA), chocolademaker Barry Callebaut (BARN) en het chemische bedrijf FMC (FMC) die alle een Narrow Moat rating hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten