Sunniva Kolostyak: Kunstmatige intelligentie is momenteel een hot topic in het nieuws, maar één fondsmanager wacht al geruime tijd op dit moment. Bij mij is vandaag Chris Ford in de studio. Chris, heel erg bedankt dat je hier bent. Zoals ik al zei, AI - groot onderwerp. Kun je mij om te beginnen vertellen waar AI volgens jou in de toekomst naartoe zal gaan en welke rol het in de samenleving zal spelen?
Chris Ford: Dat is een hele grote vraag. Vanaf waar we nu staan, als je me vanuit het perspectief van vijf jaar geleden had verteld wat er in de loop van die vijf jaar was bereikt, had ik het niet geloofd. Het is echt buitengewoon geweest. AI wordt naar onze mening de bepalende technologische context waarbinnen we ons leven gaan leiden, zowel op het werk als thuis in de loop van het volgende decennium. En we moeten er als samenleving en als beleggers van ganser harte mee bezig zijn om te begrijpen waar de ontwrichting zal plaatsvinden en hoe die de manier waarop we leven zal veranderen. Wij denken dat het beter wordt, en het gebeurt meteen over de hele wereld, in alle sectoren van de economie en in alle regio's.
Kolostyak: Dus als we kijken naar acceptatie, waar staan we nu op dat gebied, vooral als je het vergelijkt met hoe andere technologieën in het verleden zijn geëvolueerd.
Ford: De technologie van AI is nu ongelooflijk laag, gezien de kansen die voor ons liggen. Maar de acceptatie gaat heel, heel, snel. En een van de meest recente kenmerken van de AI-wereld die de aandacht trok, was de GPT-technologie van OpenAI en met name de ChatGPT-applicatie waarmee veel mensen de afgelopen weken zullen hebben gespeeld. En dat ging van niets naar 100 miljoen gebruikers in een paar weken en veel, veel sneller dan andere applicaties. Het kostte WhatsApp 50 maanden om van niets naar 100 miljoen gebruikers te komen. Het kostte Instagram 2,5 jaar om van niets naar 100 miljoen gebruikers te komen. En ChatGPT deed het in vier tot acht weken, afhankelijk van welke bron je wilt bekijken.
De acceptatie is dus ongelooflijk groot, de bereidheid om met de technologie om te gaan is ongelooflijk hoog, maar we hebben nog maar net de oppervlakte aangeraakt. Maar ik denk wel dat ChatGPT een belangrijk moment is in het verhaal van AI, omdat dit zo'n moment is waarop je zo'n krachtige applicatie hebt in de juiste tijdsgeest en die bruikbaar is voor ons allemaal. Veel mensen zijn ermee bezig geweest. We hebben het gebruikt voor gekke dingen zoals het schrijven van sonnetten en gedichten, we hadden het misschien gebruikt voor zinvollere dingen, het maken van beoordelingen op school of het schrijven van rapporten op het werk. Het is dus echt de eerste keer dat expliciet mensen de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een geavanceerd AI-platform. En het is natuurlijk een beetje zoals het openen van de doos van Pandora. Zodra je de doos van Pandora opent, gaat deze niet meer dicht. Dus nu blijft het en we moeten uitzoeken hoe we ermee omgaan, hoe we het reguleren en hoe het met succes zal worden ingebed in het voordeel van de samenleving in plaats van in het nadeel.
Kolostyak: De grote vraag is volgens mij hoe je belegt in AI en vooral als AI, zoals je zegt, zo'n groot onderdeel van alles gaat worden. Dus hoe beleg je erin zonder dat het meteen te groot wordt?
Ford: Nou, op het punt dat we echt, eerlijk kunnen zeggen dat AI alomtegenwoordig is, heb ik een beetje het gevoel dat we hebben gewonnen. En dat is een punt dat we hebben gemaakt sinds we het fonds in 2017 lanceerden, dat op een bepaald moment in de komende decennia AI overal zal zijn en geen enkel bedrijf zal kunnen slagen zonder kunstmatig intelligente systemen die zijn ingebed in hun processen. Maar daar zijn we nog ver van verwijderd. Dus terwijl zaken als ChatGPT in het oog springen, zijn er eigenlijk veel meer prozaïsche voorbeelden van kunstmatig intelligente systemen, zoals tools voor procesautomatisering met robots, die enorm veel te bieden hebben in met name de zakelijke context. Die echt nog maar nauwelijks aan de oppervlakte beginnen te komen wat betreft hun inzet in ons dagelijks werk.
En dus zou ik op dit moment niet zeggen dat het eenvoudig is, maar het vermogen om heel duidelijk onderscheid te maken tussen die bedrijven die redelijk zinvol met AI bezig zijn en bedrijven die niet zinvol met AI bezig zijn, is heel duidelijk en we hebben daar een heel duidelijk gedefinieerd kader voor. Je hebt gelijk, ons belegbare universum zal in de loop van de tijd groter en breder, dieper en beter worden. Voor een portefeuillemanager is dat gewoon fantastisch, want het enige wat dat doet is de lat hoger leggen wat betreft het hoger leggen van die lat, de lat waarover bedrijven moeten springen om in aanmerking te komen voor opname in de portefeuille. Dus dat is geweldig voor een portefeuillebeheerder om te hebben als een kenmerk van het belegbare universum waarin we actief zijn.
Kolostyak: Dus hoe voorkom je dan als wereldwijd fonds voor kunstmatige intelligentie dat je een brede techneut wordt?
Ford: Een van de kenmerken van ons belegbare universum is dus dat er veel technologie is, maar er zijn ook veel dingen buiten de technologiesector. We hebben – ik ben nogal ouderwets, ik ben opgegroeid in de jaren negentig – vanuit beleggingsperspectief altijd geleerd dat diversificatie goed is om van uit te gaan. We kunnen geweldige AI-blootstellingen vinden in ongelijksoortige delen van de economie en in ongelijksoortige delen van de wereld waardoor we een meer diverse, robuustere en duurzamer presterende portefeuille op kunnen bouwen. En tot nu toe denken we dat we daar redelijk goed in zijn geslaagd. Maar voor zover ons belegbare universum in de loop van de tijd groeit en breder wordt, denken we dat die kenmerken gaandeweg sterker zullen worden.
Kolostyak: Dank je wel. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.