Sterke vooruitzichten in bouwmaterialen door Amerikaanse stimuli

VIDEO - De bouwmaterialensector is al enige tijd ondergewaardeerd vanwege stijgende energiekosten en volumedalingen in Europa, maar de sector kan flink gaan profiteren van stimuleringsmaatsregelen in de Verenigde Staten. Morningstar-analist Matthew Donen legt uit wat er gaande is en hij vertelt waarom CRH zijn favoriete aandeel in deze sector is.

Robert van den Oever 11 april, 2023 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Hallo, en welkom bij Morningstar. Hier bij mij vandaag is  Morningstar's aandelenanalist Matthew Donen om te praten over de bouwmaterialensector.

Welkom, Matthew. Allereerst wil ik enkele trends in de branche met je bespreken. We zien hogere energiekosten en in Europa zien we ook volumedalingen. Dat betekent dus ongunstige omstandigheden. Hoe gaan de bedrijven daarmee om?

Matthew Donen: Prijsverhogingen zijn de grootste hefboom geweest die de bedrijven hebben gebruikt. In 2022 zorgden prijsstijgingen van tussen de 10% en 20% voor verschillende bouwmaterialen ervoor dat veel bedrijven in de sector in 2022 een dubbelcijferige omzetgroei konden realiseren. Wat veel bedrijven ook hebben gedaan, is dat ze hun productmix hebben verschoven van zeer energie-intensieve cementproductie naar andere bouwmaterialen die ook veel worden gebruikt in meer defensieve bouwactiviteiten zoals reparatie en onderhoud.

Van den Oever: Er zijn ook positieve ontwikkelingen, vooral in de Verenigde Staten. Wat kun je ons daarover vertellen?

Donen: Ja, dat klopt. De lage waarde-gewichtsverhouding van bouwmaterialen leent zich dus voor sterk regionale markten. Zoals u terecht opmerkte, heeft de VS betere vooruitzichten dan andere regio's en dat is grotendeels te danken aan nieuwe wetgeving die in de afgelopen twee jaar is ondertekend, die de bouwactiviteiten voor zowel infrastructuur als commerciële bouw zullen ondersteunen. Dus je hebt de Infrastructure and Jobs Act van $ 1.200 miljard. Van die $ 1.200 miljard gaat $ 110 miljard naar de aanleg van wegen en bruggen en andere kritieke infrastructuur. En veel van die projecten zullen naar verwachting online komen vanaf nu in 2023 tot 2025.

Je hebt ook de CHIPS-wet van $ 250 miljard, die bedrijven aanmoedigt om hun productieactiviteiten terug te brengen naar de VS. In navolging daarvan hebben veel van de grote fabrikanten van halfgeleiders, zoals Intel en Samsung, al miljarden investeringen gedaan om nieuwe halfgeleiderfabrieken in de regio te bouwen. En dan als laatste heb je de Inflation Reduction Act, die fabrikanten van elektrische voertuigen aanmoedigt om een groot deel van hun toeleveringsketen in de VS te hebben. En hier zien we bijvoorbeeld dat Toyota al heeft aangekondigd dat het zal een batterijfabriek bouwen in de VS, en we verwachten dat nog veel meer bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.

Van den Oever: Tegen de achtergrond van die ontwikkelingen is één bedrijf binnen deze sector uw eerste keuze en dat is CRH. Waarin onderscheidt CRH zich?

Donen: CRH is dus de meest defensieve in de Europese bouwmaterialensector die we volgen. Het bedrijf zal beter bestand zijn tegen een economische neergang dan sommige van zijn in Europa geconcentreerde collega's. Als de grootste wegenbouwer in Noord-Amerika is CRH bijvoorbeeld zeer goed gepositioneerd voor een versnelling van de infrastructuuruitgaven in de VS, ondersteund door de Infrastructure Investment and Jobs Act van $ 1.200 miljard. Het bedrijf heeft ook een zeer veilige balans en gebruikt die balans en zijn superieure vooruitzichten om beleggers te belonen met een zeer gunstig en aantrekkelijk kapitaalrendement, zowel door middel van dividenden als een onlangs aangekondigde aandeleninkoop ter waarde van $ 3 miljard.

En tot slot denk ik dat het ook belangrijk is om te vermelden dat CRH de beste ESG-risicobeoordelingsscore heeft in de bouwmaterialensector, en dat komt omdat slechts 15% van zijn inkomsten wordt gegenereerd door de bouw van zeer energie-intensieve en CO2-uitstotende cementproductie. Het bedrijf is meer blootgesteld aan aggregaten, die worden gebruikt om infrastructuurconstructies uit te voeren, die ook doorgaans veerkrachtiger zijn gedurende de economische cyclus en minder afhankelijk zijn van bepaalde macro-economische indicatoren zoals rentetarieven.

Van den Oever: Nu is deze sector al een tijdje ondergewaardeerd. Maar recentelijk lijken beleggers de sector weer te hebben herontdekt. Dus niet alle aandelen zijn meer ondergewaardeerd. Wat zijn vanuit waarderingsoogpunt de meest aantrekkelijke aandelen op dit moment, afgezien van CRH natuurlijk?

Donen: Ja, daar heb je gelijk in. HeidelbergCement handelt eigenlijk nog steeds in ondergewaardeerd gebied. In tegenstelling tot sommige van zijn Europese geconcentreerde collega's zoals CRH of Holcim, blijft het bedrijf sterk geconcentreerd op de cementproductie. En we denken dat veel beleggers niet in het bedrijf kunnen beleggen vanwege ESG-redenen, in plaats van vanwege de onderliggende fundamenten van het bedrijf. We zien dus nog steeds opwaarts potentieel voor HeidelbergCement.

Van den Oever: Oké, Matthew, heel erg bedankt voor je inzichten in de bouwmaterialensector. Voor Morningstar ben ik Robert van den Oever. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten