Na jaren van dominantie door groeiaandelen waren dividendfondsen langzaamaan verworden tot de muurbloempjes van het beleggingsuniversum. Beleggers stortten zich massaal op technologie, e-commerce en internetbedrijven, die zich mede door de coronacrisis en het hieruit voortvloeiende ruimhartige monetaire beleid van centrale banken ontpopten tot de sterren aan het beursfirmament. Behoudens enkele korte perioden van outperformance, gleden waarde-aandelen steeds dieper in de mottenballenbak. Een waarde-renaissance werd echter eind 2020 ingezet, die een ferme meewind kreeg in 2022.
De draai naar dividend kwam ook tot uiting in het rendement voor dividendaandelen over 2022. De MSCI World High Dividend Index sloot het jaar af in het zwart, met een rendement van 1,5%. Dit in tegenstelling tot de bredere aandelenmarkt, waarbij de MSCI World Index een verlies van ruim 12% moest incasseren.
Een belangrijke factor achter deze outperformance is het sterke beleggingsresultaat dat gerealiseerd werd in sectoren die doorgaans rijk zijn aan dividendbetalers. Energieaandelen waren de absolute smaakmakers, waarbij een mix van onderinvesteringen en de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne op de wereldwijde oliemarkt zorgde voor flinke prijsstijgingen van olie en gas. Oliebedrijven realiseerden recordwinsten, waarvan beleggers profiteerden via onder andere royale dividenden. Ook de defensie-industrie, tabaksindustrie, nutsbedrijven, financials en gezondheidszorg presteerden relatief goed, allen bekend als prominente sectoren in dividendportefeuilles.
Hernieuwde interesse
Het positieve sentiment rondom dividendaandelen zorgde ook voor hernieuwde interesse van beleggers in dividendfondsen. De fondsen verenigd in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd – Dividend realiseerden een netto instroom van 19,7 miljard euro in 2022, een verpulvering van de recordinstroom van 2013 toen er ruim 12 miljard euro aan beleggersgeld vloeide naar wereldwijde dividendfondsen. Het was ook de op twee na grootste instroom over alle Morningstarcategorieën in het afgelopen jaar. Het totale beheerde vermogen van wereldwijde dividendfondsen groeide hiermee naar 118 miljard euro per eind 2022, praktisch een vertienvoudiging van het beheerd vermogen eind 2009.
Hoewel de dividendcategorie van oudsher het domein was van actief beheerde strategieën, zien we ook hier dat passieve fondsen stilaan oprukken. Op strategieniveau was de instroom voor Fidelity Global Dividend met een netto instroom van 2,2 miljard euro weliswaar het grootst, maar op fondsniveau behoort de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF tot de drie beleggingsfondsen die de meeste instroom genereerden, ter grootte van 1,4 miljard euro.
Ook de iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF en de SPDR® S&P Global Dividend Aristocrats ETF behoren met een netto instroom van ongeveer 400 miljoen euro tot de meer populaire opties onder dividendbeleggers. Ondanks dat passieve dividendfondsen meer op de radar van beleggers verschijnen, blijven actieve dividendfondsen over het geheel de voorkeur krijgen, met een netto instroom van 15,7 miljard euro in 2022.
De Top-5
De top-5 wereldwijde dividendfondsen, gebaseerd op het rendement over de 12 maanden eindigend op 31 januari 2023, voor de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd - Dividend, luidt als volgt:
Top-5 Wereldwijde dividendfondsen