Deze beleggingsfondsen staan bij Morningstar op de radar

Morningstar presenteert de nieuwe editie van de Prospect List, de halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die in aanmerking kunnen komen voor volledige coverage. Dit zijn de 37 beleggingsfondsen die de fondsanalisten van Morningstar interessant vinden.

Jeffrey Schumacher, CFA 24 januari, 2023 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

radar screen article 

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom beschouwen als potentiële kandidaten voor het verkrijgen van een Morningstar Analyst Rating.

We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De twaalfde editie van de Prospect List telt 37 strategieën die wij met bijzondere belangstelling volgen.

Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Nieuw op de lijst

Een van de drie strategieën die nieuw is op de lijst is RobecoSAM SDG High Yield Bonds. Dit fonds is gelanceerd in oktober 2019, en we zijn erg onder de indruk van het team dat deze strategie overziet. Het fonds wordt beheerd door Sander Bus en Christiaan Lever, die worden ondersteund door een ervaren team van 22 kredietanalisten. Sander Bus is een doorgewinterde en bewezen manager, die ook de conventionele evenknie van de strategie beheert, het Robeco High Yield Bonds fonds, dat een People pillar score van High heeft.

De Sustainable Development Goals (SDG)-versie van de strategie is gebaseerd op hetzelfde robuuste beleggingsproces dat wordt toegepast bij het Robeco High Yield Bonds fonds. Het team vertrouwt dus voornamelijk op bottom-up effectenselectie als bron van outperformance, waarbij top-down bètabeheer een minder belangrijke rol speelt. Deze SDG-versie van de strategie belegt uitsluitend in wereldwijde hoogrentende bedrijfsobligaties van emittenten met positieve of neutrale impact op de SDG’s, wat leidt tot een iets geconcentreerdere portefeuille dan voor de conventionele variant.

 

Amerikaanse waarde

Op de lijst vinden we ook een aantal value fondsen, waaronder Brandes US Value. Deze strategie wordt beheerd door het wereldwijde large-cap beleggingscomité van het fondshuis, bestaande uit Kenneth Little, Ted Kim, Brian Matthews en Brent Fredberg. Alle managers kunnen bogen op ruime beleggingservaring en hebben gemiddeld al twee decennia zitting in het beleggingscomité van Brandes. Het team maakt gebruik van de 25 aandelenanalisten van het bedrijf, die opereren in acht sectorteams en allemaal hun eigen screening- en waarderingsinstrumenten gebruiken.

Het fonds biedt een consistente en diepere waardeblootstelling dan de meeste van zijn sectorgenoten en de Russell 1000 Value Index. Bottom-up stock-picking gestoeld op de principes van Benjamin Graham staat centraal in het beleggingsproces, waarbij het beleggingscomité een portefeuille samenstelt van ongeveer 50 aandelen die wezenlijk verschilt van de index. De beheerders zijn geduldig, waarbij posities in de portefeuille gemiddeld drie tot vijf jaar worden aangehouden.

 

Duurzame opties

Op de Morningstar Prospect List prijken twaalf strategieën die de hoogste Morningstar Sustainability Rating van vijf globes hebben verdiend, waaronder Fidelity Sustainable Global Health Care. Dit fonds wordt sinds juli 2017 beheerd door Alex Gold. Dit is zijn eerste rol als portefeuillebeheerder, maar sinds hij in 2011 bij Fidelity in dienst trad, heeft Gold verschillende sectoren bestreken als beleggingsanalist, waaronder drie jaar met medische technologie als aandachtsgebied. De strategie verloor zijn comanager, Judith Finegold, in augustus 2021. Haar vertrek is een verlies, maar de hoofdbeheerder heeft toegang tot Fidelity's team van wereldwijde gezondheidsanalisten, waardoor de strategie goed ondersteund blijft.

De beheerder werkt nauw samen met de analisten om kwaliteitsbedrijven te identificeren die sterke vrije kasstromen en een hoog en duurzaam rendement op geïnvesteerd kapitaal kunnen genereren. Een onderscheidend kenmerk van het fonds is de aanzienlijke blootstelling aan subsectoren naast de vaak grotere blootstelling aan farma en biotech, zoals biowetenschappelijke instrumenten en diensten, waar veel bedrijven aan de criteria van de beheerder voldoen. De beheerder belegt over de hele marktkapitalisatieschaal, inclusief small- en mid-caps. In juli 2022 heeft het fonds een duurzaamheidsoverlay ingevoerd, die vereist dat ten minste 70% van de portefeuilleposities duurzame kenmerken heeft en wordt er als gevolg van verschillende uitsluitingen ongeveer 20% van het belegbare universum bewust genegeerd.

 

Alle Morningstar Prospects

 

Allocatiefondsen

Prospect List 23-01 allocatie

 

Aandelenfondsen

Prospect List 23-01 aandelen

 

Obligatiefondsen

Prospect List 23-01 obligatie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten