Alleen sparen is niet verstandig: dit doet inflatie met uw spaargeld

In tijden van hoge inflatie zoals nu is het niet verstandig om alleen maar te sparen. Ook beleggen is nodig om de inflatie te kunnen verslaan. Morningstar maakt inzichtelijk hoeveel de inflatie van uw spaargeld opeet.

Johanna Englundh 08 december, 2022 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

inflation arm

Het hebben van een vangnet van spaargeld – of een noodfonds – is een slimme financiële zet, maar dat betekent niet noodzakelijk dat u al uw geld op uw spaarrekening moet oppotten. Als je een buffer hebt van een redelijke omvang, is het tijd om te gaan beleggen.

Wat is een redelijke buffer, vraagt u zich misschien af? Dat is een goede vraag, maar helaas is er geen eenduidig antwoord op. Het antwoord luidt: 'Het hangt ervan af'. Overweeg alle mogelijke scenario's die in uw leven waarbij u snel geld nodig zou kunnen hebben. Het kan van alles zijn, van het verliezen van je baan (en dat betekent uitrekenen hoe lang het kan duren voordat je weer een inkomen hebt), tot aan reparaties aan je auto, je huisdier dat ziek wordt of je wasmachine die stuk gaat. Daar heb je een buffer voor nodig. Voor de een kan dat het equivalent zijn van één maandsalaris, voor de ander zes. Het hangt allemaal af van uw inkomsten en uitgaven, maar ook van in hoeverre u uw uitgaven kunt aanpassen als dat nodig blijkt.

Maar als je deze buffer eenmaal op orde hebt, is het tijd om verder te kijken dan de spaarrekening. De reden hierachter is dat de meeste spaarrekeningen weinig tot geen rente bieden. In normale tijden is dat al een probleem, maar met de stijgende inflatie van vandaag is het een nog groter probleem. Ondanks de stijgende rente (een middel om de stijgende inflatie te verslaan) zijn banken doorgaans traag met het verhogen van de rente op spaarrekeningen.

 

Wat is inflatie? Voorbeeld met Big Mac

Inflatie is de langzame devaluatie van een valuta in de loop van de tijd. Of een andere veel voorkomende definitie is: "langzame prijsstijging in de loop van de tijd". Als je ooit het gevoel hebt gehad dat dingen in de loop van de tijd alleen maar duurder worden, is dat omdat ze dat inderdaad zijn. Laten we de Big Mac Index als voorbeeld nemen.

Toen McDonald's de Big Mac voor het eerst aan het publiek introduceerde, kostte die slechts 45 cent. Tegenwoordig kost precies datzelfde product u ongeveer $5. Dat is een prijsstijging van meer dan 1000%. Als je er lang genoeg over nadenkt, heeft het eigenlijk geen zin dat McDonald's de prijs van een Big Mac überhaupt verhoogt, en al helemaal niet met 1000%.

Sinds de jaren zestig is McDonald's exponentieel efficiënter geworden. Tegenwoordig heeft het geavanceerdere methoden voor landbouw, transport, bemesting, communicatie en antibiotica om koeien gezond te houden. Met al deze vooruitgang zou McDonald's in staat moeten zijn om meer hamburgers te produceren tegen lagere kosten om de prijzen laag te houden. Dus waarom stijgen in vredesnaam de gemiddelde kosten van een hamburger? Het antwoord is: inflatie. De Big Mac stijgt niet in prijs: uw geld wordt minder waard.

Het inflatiepercentage is afhankelijk van een handvol verschillende factoren. Meestal ligt het rond een beheersbaar niveau van 2-3% per jaar. Dit is ook de bandbreedte waarin de meeste wereldwijde centrale banken de inflatie het liefst zien. Het inflatiepercentage is vandaag de dag echter zo'n 10% in de eurozone. Met andere woorden, uw geld verliest elk jaar 10% van zijn waarde in Europa. Dit betekent dat als je vorig jaar € 10.000 hebt gespaard, het vandaag slechts ongeveer € 9.000 waard is in termen van koopkracht. Als dit in hetzelfde tempo doorgaat, is het volgend jaar nog maar 8.100 euro waard. Dit brengt ons terug bij geld besparen.

Inflatie + Lage Rente Spaarrekening = Gevaarlijke Cocktail

Als u uw geld op een spaarrekening laat staan, verliest u eigenlijk elk jaar geld in de zin van koopkracht. Uw spaargeld levert in feite zo'n beetje 0% rente op. Ondertussen drijft de inflatie de prijzen van alledaagse goederen elk jaar met bijna 10% op in het huidige tempo. Stal daarom niet al uw geld op een spaarrekening. In plaats daarvan kunt u beter uw geld beleggen op een plek waar het kan groeien, zoals de aandelenmarkt. Idealiter moet het sneller groeien dan de inflatie.

Maar wacht even, de wereldwijde aandelenmarkten zijn dit jaar ook gedaald, toch? De aandelenmarkten over de hele wereld hebben inderdaad een zwaar 2022 gehad, maar als we historisch naar de markten kijken, klopt het allemaal. De Morningstar Global Index heeft de afgelopen 20 jaar een jaarlijks rendement van 8,2% in euro behaald, terwijl Morningstar's Europese Index in dezelfde periode een jaarlijks rendement van 6,5% laat zien. Dat is ruim boven de inflatiedoelstelling van 2%. Dit betekent niet dat de weg zonder hindernissen zal zijn, want er zullen onderweg hobbels opduiken, maar op de lange termijn kan het je helpen het inflatiemonster te verslaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten