Johanna Englundh: Welkom bij Morningstar. Thematische fondsen worden steeds populairder bij beleggers. En om een beetje licht op deze producten te werpen, is bij mij Kenneth Lamont, Senior Analyst for Passive Strategies bij Morningstar.
Kenneth, aandelenfondsen hebben dit jaar tot nu toe enorme uitstroom geleden. Zien we dezelfde trend voor thematische fondsen?
Kenneth Lamont: Nou, aangezien de rest van het aandelenfondsenuniversum activa liet bloeden, is het opmerkelijk dat thematische fondsen dit jaar min of meer in de lift zitten. Ze hebben een netto-instroom gedurende de eerste drie kwartalen van het jaar, wat blijk geeft van een opmerkelijke veerkracht, vooral als je bedenkt dat de overgrote meerderheid van deze fondsen een blootstelling aan groei heeft en vele slechter hebben gepresteerd dan de bredere markt.
JE: Juist. Dat is dus nogal een opvallend contrast, zeker als je bedenkt dat veel mensen deze themafondsen als erg trendy beschouwen. We zouden dus kunnen verwachten dat ze een nog sterkere uitstroom hebben dan aandelenfondsen in het algemeen. Waarom denk je dat dat is?
KL: Nou, ik denk dat het de moeite waard is om het woord trendy daar uit te pakken. Ik denk dat dat misschien een woord is dat in je opkomt als veel beleggers naar deze fondsen kijken. En inderdaad, het is eerlijk, en in sommige gevallen staat trend in de naam van het fonds dat deze seculiere verschuivingen in de samenleving of technologische vooruitgang volgt.
Maar eigenlijk hebben we in ons meest recente onderzoeksrapport wat nauwkeuriger gekeken naar wat dat zou kunnen betekenen en dat een beetje uitgepakt. En eigenlijk waren we verrast door wat we vonden. Kijkend naar de wereldwijde thematische cijfers, dus dat zijn actieve en passieve fondsen, over 1, 3, 5, 10 en 15 jaar, en daar was de kans kleiner dat deze fondsen zouden sluiten, wat zeer verrassend is. En nogmaals, als je dat koppelt aan deze recente ontdekking dat zelfs wanneer de markt zwaar in de min zit, deze fondsen zoveel hebben geleden dat je investeerders eigenlijk niet naar de uitgang hebt zien rennen.
En ik denk dat dat een verrassende veerkracht laat zien die deze fondsen hebben getoond en misschien niet zo trendy zijn als sommige beleggers hadden gedacht. En de reden daarvoor, zo lijkt het, is dat beleggers hier echt naar kijken voor de lange termijn. Of in ieder geval kijken sommige investeerders naar deze investeringen voor de lange termijn. De meeste van deze thema's waarin ze beleggen, zijn langetermijnthema's en de grondgedachte om erin te beleggen is nu hetzelfde als zes maanden geleden en twee jaar geleden. Dus ik neem aan dat beleggers wachten op de volgende bull run om ze weer een beetje vooruit te helpen.
JE: Dat is een zeer interessante observatie. Maar als we wat dieper ingaan op deze verschillende thema's, wat zijn dan de meest populaire onder beleggers en ook de best presterende in 2022?
KL: In Europa zijn de meest populaire gemeten naar activa breed thematisch, en dit zijn fondsen die expliciet kunnen beleggen in het volledige scala van thema's als en wanneer ze dat nodig achten. Dit zijn vaak vervangingen voor kernposities in een portefeuille. De tweede meest populaire, en ook dit zal niemand verbazen, is de energietransitie. Veel van dat verhaal en de populariteit van thema's zijn dus ook verbonden met technologische en ESG-ontwikkelingen. Wat de instroom betreft, hebben we gezien: het weerspiegelt wat er in de markt gebeurt. Enkele van de kleinere thema's die een grotere instroom hebben gekend, zijn bijvoorbeeld voedselthema's, wat wederom niemand zou verbazen gezien de wereldwijde voedselsituatie als je het hebt over Oekraïne en de ontwikkelingen daar. Dus, echt, als je de prestaties van deze thema's ziet, kun je ze daadwerkelijk zien spelen in de wereldeconomie.
JE: Ja. Tot slot: zijn er risico's verbonden aan beleggen in thematische fondsen?
KL: Er zijn zeker risico's. En in een recent rapport hebben we laten zien dat wereldwijd 9 van de 10 thematische fondsen een 5-jaars standaarddeviatie hadden die hoger was dan de wereldwijde aandelenbenchmark, wat wederom geen grote verrassing zou moeten zijn, en in veel opzichten zijn deze riskant met opzet. Maar risico is een interessant concept. Als je dit bijvoorbeeld herformuleert, als je jezelf wilt blootstellen aan een bepaald thema en je koopt een enkel aandeel, neem je veel, zoals we zouden zeggen, idiosyncratisch risico of een enkel aandeelrisico. Maar door een mandje te kopen van, laten we zeggen, 30 of 40 aandelen die dat thema volgen, diversifieert u in feite een deel van dat risico.
Dus wat op zichzelf nog steeds een risicovolle belegging is in vergelijking met een brede aandelenindex, zou in feite de minder risicovolle optie kunnen zijn. En ik denk dat het ook belangrijk is om te zeggen dat je echt wilt begrijpen waar deze binnen je portfolio passen. Iets met een hoge bèta of een hoger risico wanneer het wordt toegevoegd aan een brede portefeuille, kan het algehele risico zelfs verlagen als het niet perfect gecorreleerd is met sommige van uw andere beleggingen.