Alles over ETF's bij Morningstar

Morningstar stelt deze week ETF's centraal. Passief beleggen met exchange-traded funds tegen lage kosten is de afgelopen jaren gestaag in opmars. De resultaten spreken voor zich; uit de data van Morningstar blijkt dat lage kosten en laag risico onder de streep meer opleveren voor beleggers.

Robert van den Oever 30 november, 2022 | 13:15
Facebook Twitter LinkedIn

grafiek markt

Deze week staan ETF's centraal bij Morningstar. We kijken naar de ETF fund flows, de top & flop ETF's in Europa en naar de ETF's die een Morningstar Analyst Rating hebben. Want ook ETF's kunnen een medal dragen. Morningstar introduceerde in 2016 de Morningstar Analyst Rating voor ETF's. Daar lichten we enkele voorbeelden uit van ETF's die volgens de fondsanalisten van Morningstar de voorkeur hebben.

Inmiddels is de ETF als beleggingsproduct niet meer weg te denken uit het beleggingslandschap. De fund flow data van Morningstar laten kwartaal na kwartaal zien dat passief beleggen steeds meer terrein wint. Veel beleggers kiezen voor een product tegen lage kosten en met een relatief lager risico. En dat kan verstandig zijn; uit Morningstar's Active/Passive Barometer blijkt meestal dat passief beleggen de actieve concurrentie in de meeste fondscategorieën weet te verslaan.

 

Wat is een ETF?

Voor wie nieuw is in de wereld van passieve beleggingsproducten en trackers, leggen we eerst even uit wat een ETF ook alweer is. Een exchange-traded fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld aan de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen. Vandaar dat ze ook wel indextrackers worden genoemd. Er zijn ook traditionele beleggingsfondsen die zich op een bepaalde index richten en deze proberen te verslaan. Het verschil met een ETF is, dat deze fondsen actief worden beheerd met een manager aan het roer waar een ETF passief beheerd wordt. 

Wie bijvoorbeeld in de AEX-index wil beleggen kan een ETF kopen die de Amsterdamse beursgraadmeter repliceert. Wanneer de AEX stijgt, neemt de ETF in waarde toe en wanneer de AEX daalt daalt ook de waarde van de ETF. De belegger heeft keus uit tal van indices zoals de S&P 500 Index, de MSCI World Index en kleinere specifieke indices. 

Een ETF kan ook worden gebruikt om grondstoffen of andere activa zoals valuta te tracken. Wie in goud wil beleggen maar niet fysiek een staaf goud wil aanschaffen kan een ETF kopen die de goudkoers volgt (technisch gezien wordt een grondstof ETF een exchange traded commodity (ETC) en een valuta-ETF een exchange traded currency).

 

De eerste ETF's zagen het levenslicht in de Verenigde Staten in de jaren tachtig en begin jaren negentig en hun populariteit in beleggingsland is sindsdien geëxplodeerd. Institutionele en particuliere beleggers investeren inmiddels miljarden euro’s in ETF's. 

ETF's zijn hetzelfde als aandelen in die zin dat ze gemakkelijk ge- en verkocht kunnen worden op de beurs en hun koers fluctueert gedurende de handelsdag. Beleggers kunnen short gaan op ETF's, een stop-loss order gebruiken en ze verkopen. In het kort geldt dat alles wat met aandelen kan ook met ETF's kan. Net als bij aandelen betalen beleggers en commissie bij het kopen en verkopen van ETF's.

 

Vóór ETF's

Als het aankomt op vergoedingen/kosten zijn ETF's bekend om hun zeer lage kosten. Zelfs lager dan traditionele fondsen. ETF's zijn in het algemeen goedkoper omdat er geen fondsmanager actief bij betrokken is die ook betaald moet worden.

ETF's bieden beleggers een ultiem diversificatiemiddel: je kunt direct beleggen in een volledige markt in plaats van individuele aandelen te selecteren en kopen.

ETF's bieden beleggers een ultiem specialisatiemiddel: je kunt direct beleggen in de meest vreemde en wonderlijke sectoren zoals een ETF die een smartphone-index volgt tot een ETF die een index van levend vee volgt.

Een belegger kan veel of weinig kopen: ETF's stellen geen eisen aan de inleg wat betekent dat beleggers van een bepaald ETF één aandeel kunnen kopen of heel veel.

ETF's bieden toegang tot een breed scala aan effecten inclusief obligaties, buitenlandsmarktindices, grondstoffen en valuta.

ETF's worden verhandeld als aandelen: ze kunnen de hele handelsdag worden gekocht en verkocht.

 

Tegen ETF's

In het algemeen kunnen ETF's geen hoger rendement halen dan de markt die ze volgen. In tegenstelling tot actief beheerde indexbeleggingsfondsen waarbij de beheerder de markt wil verslaan noteren ETF's het rendement van de markt (omdat ze de marktindex exact repliceren).

Er zijn zeer veel verschillende ETF's en sommige zijn minder geschikt voor particuliere beleggers. ETF's gebruiken verschillende manieren om de gekozen index te repliceren en sommige methoden bieden juist extra risico voor beleggers. Hou altijd in gedachten: beleg niet in wat je niet begrijpt.

Omdat ETF's dezelfde handelseigenschappen hebben als aandelen is het verleidelijk om er frequent in te handelen, vooral als de markten volatiel zijn. Maar beleggers kunnen aanzienlijke kosten genereren als ze vaak ETF's kopen en verkopen. Deze kosten eten een aanzienlijk deel uit het rendement. Het is dan ook belangrijk om een gedisciplineerde houdingen aan te nemen ten opzichte van ETF-beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten