Europese fondsbeleggers blijven in mineur, want ook in oktober onttrokken ze weer een forse hoeveelheid vermogen aan de in Europa verkrijgbare fondsen. Wel was de netto-uitstroom kleiner dan in de drama-maand september. toen ging er 66 miljard euro uit, in oktober was dat 49 miljard euro. Daarmee zijn deze maanden respectievelijk de slechtste en de op een na slechtste sinds maart 2020, toen de corona-crisis uitbrak. Bovendien markeert oktober de zesde maand op rij van netto-uitstroom.
Het sentiment onder beleggers blijft gestoeld op de angst voor een recessie en de onzekerheid over geopolitieke ontwikkelingen, hoge inflatie en stijgende energieprijzen in combinatie met vrees voor leveringszekerheid.
Aandelenfondsen zagen in oktober netto 12 miljard euro wegstromen, waarmee de totale uitstroom voor dit jaar tot dusver uitkomt op 47 miljard euro. Het jaar 2022 is hard op weg om het slechtste jaar te worden voor aandelenfondsen wat instroom betreft, sinds 2008.
Bij obligatiebeleggers gaat het nog een tandje harder. Die verloren in oktober 20,4 miljard euro. Voor 2022 tot dusver is dat 124 miljard euro. Opvallend hier is dat passieve obligatiefondsen wel een netto-instroom kenden.
Het beheerd vermogen van de Europese fondsen tezamen steeg in oktober naar 10.372 miljard euro tegen 10.272 miljard euro per eind september.
Actief versus passief
Passieve fondsen boekten in september een netto-instroom van 2,7 miljard euro, terwijl dat een maand eerder een netto-uitstroom van 52 miljard was. Dat oktober positief eindigde, is te danken aan passieve obligatiefondsen en in mindere mate allocatiefondsen. Die wisten als enige twee hoofdcategorieën nieuw geld op te halen, zo laat onderstaande tabel duidelijk zien.
Het marktaandeel van passief stijgt intussen verder; naar 23,98% per eind oktober 2022 tegen 21,82% een jaar eerder.
Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.
De 'donkergroene' fondsen van Artikel 9 kenden in het volledige derde kwartaal van dit jaar een autonome groei van 7,58%. Bij de Artikel 8 fondsen was over diezelfde periode sprake van een autonome afname van 2,09%. Specifiek voor oktober beloopt de instroom bij Artikel 9 fondsen 2,9 miljard euro, terwijl het type Artikel 8 ruim 28 miljard euro aan uitstroom liet noteren.
Instroom op fondscategorie-niveau
Ondanks de uitstroom die over een breed front te noteren was, waren er toch ook nu weer categorieén die instroom wisten te boeken. Dat waren voornamelijk obliagtiecategorieën. We zien twee staatsobligatiecategorieën, euro en dollar, die traditioneel worden gezien als veilige haven in turbulente tijden zoals nu. Ook US Large-Cap Bend Equity, de grote bedrijven die als kwaliteitsnamen gelden, wist nieuw geld aan te trekken.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
Bij de minst populaire categorieën vinden we korte-termijn obligaties, flexibele obligaties en opkomende markten obligaties; allemaal categorieën die als risicovoller gelden en daar willen fondsbeleggers nu vanaf. Ook de Britse obligatiemarkt is niet gewild, dus ook pond-obligaties staan de in top-5 van de categorieën.