Energiecrisis hindert klimaatdoelen nutsbedrijven; zo gaat RWE daarmee om

De energiecrisis die nu speelt, vertraagt de duurzaamheidsdoelen van de elektriciteitsproducenten. Noodgedwongen moeten ze langer vasthouden aan steenkool om voldoende stroom te kunnen opwekken. Het Duitse RWE blijft desondanks streven naar net-zero in 2040. RWE's hoofd duurzaamheid Jens Wiggershaus vertelde tijdens de Morningstar Investment Conference hoe hij dat wil bereiken.

Robert van den Oever 05 oktober, 2022 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

wiggershaus

De huidige situatie op de energiemarkt doorkruist de duurzaamheidsdoelen die de nutsbedrijven zich gesteld hebben. Toch doen ze hun uiterste best om zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af te komen. Het Duitse RWE (RWE) vergroent zijn stroomproductie, maar moet tegelijk zorgen voor leveringszekerheid. Geen makkelijke klus, zo bleek uit het verhaal van Jens Wiggershaus, hoofd duurzaamheid bij RWE, tijdens de Morningstar Investment Conference in Amsterdam.

In gesprek met Morningstar's Tancrede Fulop, senior aandelenanalist nutsbedrijvensector, schetste Wiggershaus waar RWE naartoe werkt: "We willlen in 2040 klimaatneutraal zijn. We zijn al een eind op weg, want sinds 2016 is onze uitstoot met 50% verminderd."

De energiecrisis die nu speelt, rijdt dat doel flink in de wielen. Want doordat gas zo extreem duur en schaars is geworden, kiest RWE ervoor om goedkoper draaiende kolencentrales langer open te houden. Het is balanceren tussen vergroenen, productiekosten en leveringszekerheid. "Kolencentrales die eigenlijk zouden worden gesloten, moeten we langer open houden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Dat zal effect hebben op onze emissies in 2022 en ook nog in 2023. Maar de levering zal niet in gevaar komen."

Om die reden van leveringszekerheid bouwt RWE op verzoek van de Duitse overheid aan installaties voor LNG. "Dat verbreedt de levering en dat steunen we. Maar dat is uiteindelijk geen core business voor ons. Op lange termijn is het de bedoeling om de emissies verder terug te dringen."

 

Investeren in nieuwe bronnen

De actuele problematiek kan volgens Wiggershaus ook kansen bieden. "Nu realiseren mensen zich hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen. Dat besef zet mensen aan om meer te besparen op hun energiegebruik en vergroot de bereidheid om méér te investeren in schone energiebronnen."

Daarbij zijn zon en wind niet voldoende als bronnen. Wiggershaus wijst erop dat de energiecrisis al vóór de oorlog in Oekraïne ontstond, als gevolg van een lage opbrengst uit windmolenparken in combinatie met een koude winter in 2021 die de vraag naar gas opjoeg.

Wiggershaus ziet veel in groene waterstof, dat wil zeggen waterstof die met behulp van schone energie is geproduceerd. RWE is bezig om zijn infrastructuur op te schalen en capaciteit bij te bouwen om waterstof te produceren. Dat duurt even, en dat duurt volgens Wiggershaus zelfs wat langer dan eerder gedacht. Vertraging is ontstaan doordat trajecten voor het verkrijgen van vergunningen langer duren dan beoogd en ook het personeelstekort remt de groei.

Waterstof kan op dezelfde manier gebruikt worden als we nu doen met de distributie van gas. Uiteindelijk zal de infrastructuur die nu wordt gebruikt voor de productie en distributie van LNG (vloeibaar gas) ingezet kunnen worden voor waterstof. LNG en waterstof zullen een tijdlang naast elkaar bestaan als energiebronnen en uiteindelijk ziet Wiggershaus waterstof het helemaal overnemen. "Al die bestaande infrastructuur kunnen we dus blijven gebruiken. Dat worden zeker geen stranded assets."

 

Kernenergie geen optie

Een andere energiebron die vaak ter tafel komt als schoon alternatief is kernenergie. Dat is voor RWE geen optie, zegt Wiggershaus. "In Duitsland is besloten dat er geen toekomst is voor kernenergie. Trek je de discussie breder, dan is en blijft de uitdaging hoe we omgaan met radioactief afval. Als daar een oplossing voor gevonden wordt, dan kan het een bron zijn die we kunnen en moeten gebruiken. Maar niet met de huidige technologie. Wij gaan met de huidige technologie zeker geen nieuwe kernreactoren bouwen."

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten