Fonds van de Week: Comgest Growth Europe

De strategie van het Comgest Growth Europe fonds is gebaseerd op groei van hoge kwaliteit: financieel gezonde bedrijven met sterke marktposities. Het deskundige en collegiale beleggingsteam heeft zich bewezen met een sterk track record. De Morningstar Analyst Rating blijft gehandhaafd op Gold.

Robert van den Oever 22 september, 2022 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Comgest Growth Europe in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Comgest Growth Europe

Het deskundige en goed samenwerkende team van dit fonds maakt de juiste keuzes voor zijn eindbeleggers. Kwaliteitsgroei is het criterium dat voorop staat: goed geleide, financieel gezonde bedrijven met sterke marktposities. Daardoor is de benchmark van minder belang. De Morningstar Analyst Rating werd een jaar geleden verhoogd naar Gold en die rating blijft nu gehandhaafd.

Uitgebreide toelichting

Comgest Growth Europe graph22

 

Beheerteam
Dit stabiele en ervaren team heeft een sterke expertise in Europese groeiaandelen. Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis hebben meer dan 25 jaar ervaring en werken respectievelijk 31, 26 en 17 jaar bij Comgest. Cosserat werd in 2015 benoemd tot CEO van Comgest, maar besteedt nog steeds minstens de helft van zijn tijd aan portefeuillebeheer.

Dobler, die de langste geschiedenis heeft met de strategie als beheerder sinds 1991 van het in Frankrijk gevestigde zusterfonds Comgest Renaissance Europe, nadert zijn pensioen. Maar er is op geduldige wijze een lange-termijn opvolgingsplan opgesteld. Alistair Wittet en Pierre Lamelin, die beiden in 2012 bij het fondshuis kwamen werken, werden in 2018 benoemd tot managers van de strategie.

Vertrek van teamleden is historisch gezien zeldzaam, hoewel één fondsmanager in 2019 vertrok. De collegiale aanpak van het team verzacht de verstoring in dergelijke gevallen. Elk beleggingsidee wordt uitgebreid besproken door alle teamleden voordat het aan het beleggingsuniversum wordt toegevoegd. Sinds 2018 zijn er drie analisten aangeworven, waarmee de teamgrootte op 10 managers en analisten komt. Gezien de strikte selectiecriteria voor aandelen is het beleggingsuniversum relatief beperkt. Elke analist enmanager doet slechts diepgaand onderzoek naar een tiental aandelen, en elk bedrijf binnen het universum wordt gevolgd door ten minste twee teamleden.

Fondshuis
Comgest is uitmuntend gebleken op het gebied van beleggen op de lange termijn; deze reputatie is opgebouwd door beleggngstalent te behouden en door opvolging zorgvuldig te plannen. De strategie van het fondshuis draait in de eerste plaats om het leveren van goede rendementen voor beleggers, wat uiteindelijk de winstgevendheid van het bedrijf moet stimuleren. Comgest heeft een verstandig assortiment aan fondsen, heeft daarnaast zorgvuldig nieuwe producten ontwikkeld, en heeft goed capaciteitsbeheer getoond.

Comgest, met hoofdkantoor in Frankrijk, is een middelgrote gespecialiseerde vermogensbeheerder die zich richt op beursgenoteerde aandelen. De activa zijn de afgelopen 20 jaar aanzienlijk gegroeid, maar het bedrijf is trouw gebleven aan zijn 'kwaliteit en groei' benadering en heeft zijn teams regelmatig dienovereenkomstig versterkt. Er zijn hier geen stermanagers, omdat teamwork centraal staat.

Het bedrijf heeft dankzij zijn eigendomsstructuur, die een langetermijnmentaliteit bij medewerkers bevordert, een laag verloop in zijn beleggingsteams. Comgest is volledig in handen van haar medewerkers (85%) en oprichters (15%). Elk lid van het beleggingsteam met een dienstverband van ten minste twee jaar verwerft geleidelijk aandelen in
het bedrijf. Dit proces duurt doorgaans 10 tot 15 jaar.

In 2016 werd Arnaud Cosserat CEO en CIO van het bedrijf nadat de oude leider, Vincent Strauss, met pensioen ging. De transitie is goed afgehandeld en de goede bedrijfscultuur is bewaard gebleven.

Minder positief is dat de vergoeding van de portefeuillebeheerders niet rechtstreeks gekoppeld is aan de langetermijnprestaties van de fondsen die ze beheren. Een groot deel van hun bonus is gebaseerd op kwalitatieve criteria. Ook is fondsbezit niet systematisch. Desalniettemin hebben de senior teamleden aanzienlijke beleggingen in de fondsen die ze beheren, wat helpt om hun belangen op één lijn te brengen met die van hun eindbeleggers.

Proces
Het beleggingsproces mikt uitsluitend op kwaliteits-groei aandelen en wordt consistent en op deskundige wijze toegepast. De samenstelling van de portefeuille is puur gebaseerd op bottom-up aandelenselectie. De eerste stap bestaat uit het identificeren van zeer robuuste bedrijven met dominante marktposities, groeipotentieel en hoge winstgevendheid, ongeacht de economische cyclus. De meeste cyclische aandelen, inclusief financiële waarden, zijn dus over het algemeen uitgesloten van het beleggingsuniversum.

De kandidaten doorlopen vervolgens een grondig fundamenteel onderzoeksproces, inclusief talrijke ontmoetingen met hun leidinggevenden en andere belanghebbenden. Uiteindelijk vormen slechts 70 tot 80 aandelen het belegbare universum. Vervolgens worden ze beoordeeld aan de hand van een rigoureus waarderingsproces op basis van discounted winst- en dividendmodellen.

De definitieve aandelenselectie en het bepalen van de omvang van posities komt voort uit deze waarderingsniveaus en instappunten die door het team zijn vastgesteld. Hun beleggingshorizon is lang, doorgaans tussen de drie en vijf jaar. De strikte toepassing van deze benadering laat uiteraard weinig ruimte voor benchmarking. Dit fonds bezit slechts 30 tot 35 aandelen en vertoont regelmatig een active share boven de 75%.

Prestaties
De in Frankrijk gevestigde versie van de strategie, Comgest Renaissance Europe, heeft het langste trackrecord aangezien deze werd gelanceerd in 1991. Het rendement lag de afgelopen vijf, tien en vijftien jaar ruim boven het categoriegemiddelde en boven dat van de de MSCI Europe Growth per eind augustus 2022. Dit uitstekende trackrecord is behaald met een lager risico, gemeten aan de hand van volatiliteit en maximale drawdown.

Het fonds is echter niet ontworpen om in alle marktomgevingen beter te presteren en kan er op korte en middellange termijn saai uitzien, vooral wanneer de markten de voorkeur geven aan aandelen van lagere kwaliteit. Dit bleek uit de matige prestaties van het fonds in 2013 en in mindere mate in 2015-2016 en ook in de eerste helft van 2022.

In 2013 werd het geraakt door het gebrek aan blootstelling aan financiële bedrijven en door de verschuiving van beleggers naar cyclische binnenlandse bedrijven. Bovendien verklaart de kwaliteitsbias van de portefeuille het vermogen van het fonds om beter stand te houden in dalende markten in jaren zoals 2008, 2011, 2018 of de correctie in februari-maart 2020, zonder terug te vallen op een gedeelte cash in de portefeuille.

Aandelenselectie is historisch gezien de belangrijkste prestatiefactor geweest. Het fonds boekte in 2021 sterke relatieve rendementen. De portefeuille bevat veel gezondheidszorg- en technologie-aandelen en met name die hebben de rendementen opgestuwd. Een rotatie in 2022 weg van tech-aandelen met hoge groei heeft het fonds pijn gedaan, want het loopt nu 2,2 procentpunten achter bij de MSCI Growth Europe Index.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Comgest Growth Europe Z Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Comgest Growth Europe table22

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Schroder US Large Cap

Schroder Asian Total Return

JP Morgan US Value Fund

T. Rowe Price Global Allocation Fund

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten