Wat betekent 'terug naar normaal' voor uw geldzaken?

Deze zomer kan alles weer: uit eten, reizen, noem maar op. Eindelijk terug naar normaal! Maar is dat het normaal dat we kenden? Of is er een nieuw normaal? Dan kan consequenties hebben.

Robert van den Oever 18 augustus, 2022 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

Wrenches

Deze zomer kan alles weer na een lange periode van restricties en belemmeringen; elkaar ontmoeten, uit eten gaan, reizen, naar sport- en muziekevenementen gaan - het is bijna alsof het niet een tijdlang anders is geweest. Na twee zomers van beperkingen en angst is iedereen blij dat we ‘back to normal’ zijn, zoals dat heet.

Maar wat is normaal? Terug naar exact dezelfde situatie als voor de corona-pandemie? Of is normaal veranderd in een ‘nieuw normaal’? En wat zijn daarvan de gevolgen?

In economisch en financieel opzicht is er inderdaad een nieuw normaal ontstaan. Toen de pandemie wegebde en de beperkingen waren versoepeld, begonnen economieën over de hele wereld weer te versnellen. Tijdens de lockdown zagen bedrijven hun business krimpen en moesten ze personeel laten gaan, soms een groot deel ervan.

Nu alles weer open is, heeft de nieuwe situatie geleid tot groeiniveaus waarbij al snel personeelstekorten zijn ontstaan in allerlei sectoren, van horeca tot de bouw tot gezondheidszorg tot luchthavendiensten, zelfs onder journalisten. Deze arbeidstekorten beginnen te knellen en kunnen de economische groei in de komende kwartalen afremmen. We zijn niet terug naar normaal gegaan, we zijn het oude normaal voorbij geschoten.

 

Nieuw normaal brengt nieuwe problemen

Bovendien steeg de inflatie nog sneller als gevolg van de oorlog in Oekraïne, wat leidde tot nog hogere energieprijzen, die toch al stegen op de golven van de hogere vraag. Om dat aan te pakken, verhogen de centrale banken de rente; de Fed, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Canada hebben allemaal de rente verhoogd en naar verwachting zullen er nog meer verhogingen volgen. Daar heb je het nieuwe normaal. En het beïnvloedt alle aspecten van beleggen en de financiële huishouding van mensen.

Nog niet zo lang geleden leken de zeer lage rentes bijna eindeloos te duren, en daar hadden mensen hun financiële keuzes op aangepast. Plotseling is dat veranderd. Uw hypotheek kan duurder worden, als u de hypotheek verlengt of voor een nieuwe hypotheek als u van plan bent een huis te gaan kopen.

Voor bedrijven, groot of klein, zullen leningen duurder worden. Dat kan hun financiële speelruimte beperken, wat zou kunnen betekenen dat hun oorspronkelijke investeringsplannen om het bedrijf te laten groeien niet langer haalbaar zijn. Al met al kan de economische groei zo snel vertragen dat we misschien op de rand van een recessie staan – en daar wordt al voorzichtig over gesproken onder economen.

 

Wees voorbereid om je aan te passen

Een belangrijke les voor wanneer er zo'n diepgaande verschuiving plaatsvindt: wees erop voorbereid om je aan te passen aan een andere realiteit dan die je gewend was. Terugkeren naar normaal betekent niet altijd terugkeren naar het normaal dat je kende. Soms ga je over naar een situatie die in het verleden hoogst onwaarschijnlijk leek, maar die nu de dagelijkse realiteit is geworden.

Wat het normaal ook is waar we naar terugkeren, de abnormale periode die we hebben beleefd, heeft ons een aantal financiële dingen geleerd om te onthouden:

1. Bouw wat financiële reserve op om moeilijke tijden door te komen met mogelijk een beperkt inkomen, en houd er rekening mee dat dit beperkte inkomen een tijd kan duren.

2. Heroverweeg uw schuldpositie. Het aflossen van uw hypotheek is een doorlopende verplichting, ook als uw inkomen lager is vanwege moeilijke tijden. Wees u bewust van lopende financiële verplichtingen die gebaseerd zijn op een ‘normaal’ inkomen en die ongewijzigd blijven doorlopen in abnormale tijden. Het elimineren van sommige van zulke verplichtingen in 'normale' tijden, bespaart u een mogelijk probleem wanneer de situatie verandert.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten