Energiesector: welke aandelen kopen de beste Europese fondsbeheerders?

Energie-aandelen hebben het goed gedaan en daarom analyseert Morningstar welke energiebedrijven er in de portefeuilles van de beste Europese fondsbeheerders zitten. Wie belegt groot in de energiesector en welke bedrijven zijn favoriet? TotalEnergies blijkt een hoofdrol te spelen. 

Fernando Luque 01 augustus, 2022 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

Mejores Gestores Sector Energía

Morningstar analyseert welke energiebedrijven in de portefeuilles van onze beste Europese aandelenfondsbeheerders zitten. De criteria voor de beleggingsfondsen die we onder de loep nemen zijn dat ze behoren tot de Morningstar Categorie European Large-Cap Equity Fund en dat ze een positieve Morningstar Analyst Rating hebben - dus Gold, Silver of Bronze - en een Process Pillar beoordeling van ten minste Above Average.

Deze analyse is gemodelleerd naar de Ultimate Stock Pickers, de al langer bekende rubriek waarin Morningstar de aan- en verkopen van 26 toonaangevende, bewezen deskundige Amerikaanse fondsbeeerders bijhoudt en daar elk kwartaal over rapporteert.

Voor deze Europese variant kijken we deze keer naar de energiesector. Die speelde een hoofdrol in dit jaar tot dusver. Hoewel Europese energiebedrijven in juni gemiddeld 10% (in euro's gementen) verloren, bedroeg de winst in de eerste helft van het jaar 22%. Het was niet alleen de best renderende sector, maar ook de enige die de eerste 6 maanden van het jaar positief afsloot.

 

Wat hebben Europese fondsbeheerders met hun energie-posities gedaan?

Allereerst moet worden gezegd dat de weging van energie-aandelen in de portefeuilles die we volgen over het algemeen lager is dan de weging in een index, zoals bijvoorbeeld de Morningstar Europe Index. In deze index bereikte de weging van energieaandelen eind juni 6,0%, terwijl in de portefeuilles van de beste beheerders de gemiddelde weging per eind mei 4,3% bedroeg. Meer details over de wegingen ziet u in onderstaande tabel:

 

 

 

Belangrijk om te vermelden is dat sommige fondsbeheerders vanwege hun beleggingsfilosofie helemaal niet in de energiesector beleggen. Er zijn 2 fondsen die vanwege hun beleggingsbeleid al enkele jaren geen energieaandelen meer in hun portefeuille hebben: M&G Pan European Sustain Paris Aligned en Jupiter European Growth.

In het geval van het M&G-fonds, beheerd door John William Olsen, werd het proces in 2021 aangepast om koolstofonderzoek op te nemen om bedrijven te helpen identificeren die een zinvol plan hebben om hun koolstofemissies te verminderen en zo de portefeuille af te stemmen op de overeenkomst van Parijs om de temperatuur te beperken stijgt tot 1,5 graad. Daarnaast moet de portefeuille een gewogen koolstofintensiteit hebben die minimaal 50% lager is dan de benchmark.

Wat het Jupiter European Growth-fonds betreft merkt ons fondsanalistenteam op: "Afgezien van de beperkingen op investeringen in steenkool en tabak, leidt het beleggingsproces deze strategie natuurlijk weg van de energie- en grondstoffensectoren, en daarom is het onwaarschijnlijk dat die significant in de portefeuille zullen voorkomen. Het kwaliteitsvooroordeel helpt ook om achterblijvers op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur te vermijden."

 

Deze fondsen zitten groot in energie

Het fonds dat het meest betrokken is bij de sector, is het M&G European Strategic Value Fund. Eind juni had het 13,4% van zijn portefeuille belegd in energiebedrijven, waaronder de twee Britse oliereuzen BP (BP) met een weging van 3,3% en Shell (SHELL) met een gewicht van 2,5% tot de top-10 behoren.

Fidelity Europe heeft ook een sterke aanwezigheid van energiebedrijven; de weging is gegroeid tot 9,5% eind juni, vergeleken met 6,2% in maart.

Het geval van Robeco QI European Conservative Equities is enigszins bijzonder, omdat het een sterke blootstelling heeft aan oliemaatschappijen, maar dan vooral die uit Zuid-Europa: het Italiaanse Eni (ENI) en het Spaanse Repsol (REP) stonden in mei in de top-10 met wegingen van respectievelijk 3,0% en 2,2%.

 

TotalEnergies heeft zwaarste weging

Maar het Franse TotalEnergies (TTE) weegt het zwaarst in de portefeuilles van onze beste Europese beheerders. Dit aandeel heeft in deze portefeuilles een gemiddelde weging van 1,2%. Het op één na meest aanwezige aandeel is BP met een gewicht van 0,6%.

Morningstar's energie-analist Allen Good verhoogde in april zijn Fair Value voor TotalEnergies van 53 euro naar 63 euro per aandeel. Zijn argumentatie: “Het strategische plan van TotalEnergies is erop gericht om tegen 2050 netto nul uitstoot te bereiken en tegelijkertijd de financiële resultaten op korte termijn op een goed niveau te houden, ook bij een eventueel lagere olieprijs. De emissiereductiedoelstelling is in lijn met die van zijn Europese concurrenten, maar in tegenstelling tot sommige anderen is Total niet van plan om zich snel terug te trekken uit olie en gas door die business te desinvesteren. In plaats daarvan is het van plan de uitstoot in de loop van de tijd te verminderen door uit te breiden in hernieuwbare energie en CO2-arme activa", aldus de analist.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten